I sommer kom David Jones med en påstand om at Facebook vil overstige verdien av Google innen det er gått tre år. Jones, som tidligere var global toppsjef i byrånettverket Havas, sa dette i et intervju med nettstedet Business Insider.

Facebook har et klart fortrinn fordi de kjenner brukerne sine bedre enn det Google kjenner sine brukere, hevder Jones. Når vi utfører handlinger som å like en bedriftsside på Facebook, forteller vi langt mer om oss selv og hvem vi er enn det Google kan vite om oss, sier han i intervjuet med Business Insider.

Les også: - Facebook stormer mot én milliard brukere

- Må kunne skape etterspørsel
Prognosen om at Facebook vil overstige Google i verdi kan også daglig leder i det norske digitalbyrået Venture Factory stille seg bak.

- Jeg er nesten helt sikker på at den stemmer. Om det skjer i løpet av tre år vet jeg ikke, men jeg tror vi kommer til å ende opp med at Facebook blir mer verdifullt enn Google. Annonser står for cirka 90 prosent av Google sine inntekter og brorparten av det igjen kommer fra søk. Det produktet er bra, men ikke et sted hvor markedsførere kan skape etterspørsel, sier Even Aas-Eng til Kampanje.

Han mener søkemotoren er et bra sted å fange opp pågangen som allerede er skapt, men det i seg selv er ikke nok.

- Det annonsører over hele verden trenger er en kanal hvor man kan skape etterspørsel. Der tror jeg Facebook er i ferd med å ta en ledende posisjon.

Han mener dog ikke at det er noen fare for at Facebook tar knekken på Google. I følge Aas-Eng går alt på skinner i søkemotor-giganten.

- Søk som verktøy og annonseprodukt står så sterkt at Facebook ikke kommer til å ta over verden på bekostning av Google, men de kommer til å bli mer verdt. En av hovedårsakene til satsningen på Google+ er jo denne diskusjonen. De ville samle mer data og også bli en aktør innen sosiale medier, men det har de ikke klart, sier han.

- Facebook har en sterkere plattform
Annonseprodukter knyttet til video er et av eksemplene Aas-Eng trekker frem innen reklame med evne til å skape etterspørsel.

- Her er Google en stor aktør med YouTube, men jeg tror Facebook som plattform er sterkere enn Google, og på sikt blir det en større og viktigere kanal. 

Men at Google har gjort noen feil på sin vei for at de nå angivelig skal falle under Facebook på verdistigen, vil ikke Aas-Eng fastslå.

- Det er vanskelig å si at et selskap som omsatte for 66 milliarder dollar i fjor har gjort veldig mye feil! Google har hatt et globalt monopol på et effektivt annonseprodukt som har fått større og større gjennomslagskraft i markeder over hele verden. Og det er fortsatt veldig bra. Men nå har det kommet en ny aktør som tilbyr en annen inngang enn det Google har. En plattform hvor du i større grad har mulighet til å påvirke brukerne med reklame. Det betyr ikke at Google og søk ikke er viktig, men Facebook er en kanal som kanskje blir enda viktigere, sier Aas-Eng.

- To helt ulike økosystemer
Magnus Brøyn i Coxit PR, derimot, er ikke så sikker på om det er riktig å sette Google og Facebook opp mot hverandre på denne måten.

- Vi har å gjøre med to helt ulike økosystemer her. Google sitt univers er i liten grad sentrert rundt den sosiale driveren i livet vårt, slik som Facebook er. Som teknologiselskap er Google opptatt av hvordan vi møter det digitale universet av muligheter, sier Brøyn til Kampanje.

Han mener Googles aktiviteter i større grad handler om å bringe merverdi inn i livet vårt gjennom teknologi.  

- Og der har Google et enormt fortinn. De har mulighet til å kle oss i mer teknologi og slå til på en rekke andre områder hvor Facebook ikke er tilstede, sier han til Kampanje og nevner eksempler som Google-briller og selvkjørende biler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skeptisk:

Magnus Brøyn i Coxit PR er skeptisk til prognosen om at Facebook vil være mer verdt enn Google om tre år. - Hvordan lever vi våre liv digitalt og sosialt om tre år? I den grad det skulle endre seg i Facebook-universets disfavør, så kan man fort se en helt annen verdi på Facebook, sier han.

Brøyn ser det hele på en litt annen måte enn Jones og Aas-Eng.

- Det Zuckerberg driver med er å endre hvordan vi forholder oss til det sosiale livet vi lever, og gjennom det syr han sammen et økosystem. Han får stadig mer eierskap til innholdet og det vi gjør, sier Brøyn.

- Google humper på den sosiale landeveien
Og sånn sett er de to selskapene ganske ulike.

- De er på forskjellige reiser. Så lenge Google ikke har fått til det sosiale eksperimentet sitt, så blir det også så veldig opplagt at når det gjelder det sosiale spillet så kjører Mark Zuckerberg på autobanen mens Google er ute på landeveien og humper seg gjennom erfaringene sine.

Brøyn legger ikke skjul på at Facebook har en langt større påvirkningskraft enn Google innen sosial forbrukeratferd.

- Mark Zuckerberg sitter på en helt unik posisjon fordi han med små grep kan gjøre betydelige endringer som skaper nye inntektsstrømmer for Facebook. Han kan forandre hvordan folk forholder seg til nyheter, medier og innhold, og gjennom det hvordan vi forholder oss til oss selv. Den samme påvirkningskraften har ikke Google.

Og det er ingen tvil om at Zuckerberg kommer til å utnytte seg av dette, skal vi tro Brøyn.

- Han samarbeider med mediene, men stadig mer dreier seg om at han vil ha eierskap til innholdet. Ser du noen år frem i tid er det helt opplagt at Zuckerberg ønsker en inntektsdeling med tradisjonelle nyhetsmedier, der han skal ha mulighet til å legge på et kommersielt produkt. Det er ingenting som tilsier at han ikke vil ha de pengene også, sier Brøyn.

- Vet ikke hvor vi er om tre år
Det er tydelig at de to selskapene har svakheter og styrker på ulike områder, og Brøyn mener man skal være forsiktig med å predikere endringer så langt som tre år frem i tid.

- Hvordan lever vi livene våres digitalt og sosialt om tre år? I den grad det skulle endre seg i Facebook-universets disfavør, så kan man fort se en helt annen verdi på Facebook. Vi må ikke glemme at det bare er et par år siden aksjekursen til Facebook var godt under 20 dollar. Nå ligger den på 100 dollar, avslutter Brøyn.