Denne uken har flere reagerert på DNBs lansering av betalingstjenesten Vipps, en app som skal gjøre det enklere å overføre små beløp til venner via mobilen.  I et blogginnlegg mente Geir Sand Nilsen at banken hadde kopiert mCash og at de prøver å presse dem ut av markedet i stedet for å samarbeide.

Les også: – Vipps og DnB skremmer vettet av meg

Bakgrunnen for kritikken er at løsningen er veldig lik den norske appen mCash som ble lansert for over et år siden med finansiering fra blant Northzone.

Nå viser det seg at DNB ved flere anledninger har møtt mCash og fått innsyn i det norske startup-selskapets kommersielle tanker. MCash presenterte idéene sine for landets største bank ved en rekke anledninger. I tillegg ble mCash også nominert og endte i finalen da DNB delte ut sin egen innovasjonspris i 2012.

Administrerende direktør i mCash, Daniel Döderlein, bekrefter overfor Kampanje at de har vært i samtaler med DNB i en lang periode.

- Det er viktig for meg å presisere at mCash ikke anklager DNB for å kopiere selskapets løsning. Det er det andre som gjør. DNB står juridisk fritt til å lage egne betalingstjenester, også tjenester som er inspirert av andre. Vi vet åpenbart godt hva vi har delt med DNB i kraft av at mCash some et financial technology-selskap har forsøkt å selge til den viktigste financial technology-kunden i Norge gjennom flere år, sier gründeren til Kampanje.

Selv om Döderlein og mCash ikke ønsker å gå inn på likhetene i de to tjenestene og beskyldningene om kopiering, gikk mCash-gründeren tidligere denne uken ut på Kampanje og stilte spørsmål om hvilken rolle Norges største og statseide bank skal spille i innovasjons-Norge, og mente det er behov for at DNB viser en tydeligere rolle slik at situasjoner som dette ikke oppstår igjen.

Les også: mCash kritisk til DNB-opptreden

Han ønsker å sette fokus på om det er greit at Norges største bank velger å lage tjenester selv, fremfor å samarbeide med norske innovasjonsbedrifter.

- Spesielt i lys av at de har, beviselig, vært nære en slik bedrift inkludert DNBs egen innovasjonspris, sier Döderlein.

- Det har blitt gjort før
Argumentene til DNB har i Kampanje og på sosiale medier, vært at flere internasjonale aktører har laget tilsvarende tjenester før og at konkurranse er sunt for markedet. Men det faktum at DNB nominerte mCash til sin egen innovasjonspris i 2012 ønsker de ikke å si så mye om. 

Ifølge Döderlein er mCash i direkte kontakt med DnB både i 2012, 2013 og 2014 der de deler åpent om kommersielle detaljer.

- I DNB utvikler vi våre egne tjenester, og kopierer ikke andres. De ulike mobilbetalingstjenestene i markedet skiller seg også fra hverandre på vesentlige punkter. Det de har til felles er at de overfører penger mellom privatpersoner, men det er jo også noe banker har drevet med en god stund før for eksempel mCash kom på markedet, sier informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, til Kampanje.

På spørsmål om det ikke er en vesentlig forskjell på å la seg inspirere av internasjonale aktører som har lansert lignende tjenester og norske start ups som DNB selv har invitert inn, svarer informasjonsdirektøren følgende. 

- Det er tre år siden mCash vant DNBs innovasjonspris. Som jeg svarte tidligere er er dette en oppkonstruert motsetning. Tvert imot viser det nettopp at vi er nøytrale og faglige når vi deler ut en innovasjonspris til en aktør som har en forretningsidé som går inn i vår egen verdikjede, sier Westerveld.

Banken ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om situasjonen kan oppfattes problematisk.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fikk mCash-innsyn:

DNB heiste opp mCash i sin egen innovasjonspris og var flere ganger i kontakt med det norske startup-selskapet. Senere lanserte banken Vipps. – I DNB utvikler vi våre egne tjenester, og kopierer ikke andres, sier informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld.

- For DNB ser dette litt kronglete ut
 Rolf Assev i Start Up Lab jobber med norske gründere daglig og gir honnør til DNB for å lansere appen Vipps. Også kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen har tidligere gitt DNB honnør for satsingen.

Les også: - Smart av DNB å lansere Vipps

Men Assev mener banken kunne fått mer ut av det om de heller samarbeidet med mCash.

- Det er klart at for DNB ser dette litt kronglete ut. Men først og fremst tenker jeg at det er veldig vanskelig for store selskaper å gjøre noe som DNB har gjort. Det er ikke bare bare å sette i gang selv om du er stor, så de skal ha honnør for faktisk å ha laget et bra produkt og markedsført det godt. Men når det er sagt tror jeg kanskje det ville vært mer spennende om de hadde valgt å gjøre det på en annen måte, sier Assev til Kampanje.

Han mener banken både kunne fått mer ut av tjenesten og spart kostnader om de hadde valgt å spille på lag med mCash på et tidlig stadium.

- Vipps er en tjeneste som vil kunne brukes i det lille kundesegmentet DNB har. Men hadde de satset på mCash ville mulighetene vært langt større internasjonalt, sier han.

Om det har vært kopiering inne i bildet ønsker han imidlertid ikke å spekulere i, men legger ikke skjul på at dette ser litt innviklet ut.

- Det ville vært noe annet om mCash ikke hadde vært involvert i DNB tidligere. Det er klart. Hvis du inviterer gründere inn, så skal du være veldig sikker på at du ikke stokker kortene, men vi vet jo ingenting om hva som har skjedd her, så jeg ønsker ikke å konkludere med det ene eller det andre. Jeg vet at DNB er ærlige og ønsker å fremme innovasjon i Norge.

- Idéer finnes det mange av
Det gründer-forkjemperen er opptatt av er at det ville vært morsommere om man så flere bedrifter som turte å satse på norske start ups, fremfor å lage sine egne løsninger. Samtidig tror han at mCash fortsatt har en god sjanse i det norske markedet.

- Jeg tror mCash har en kjempemulighet til å komme på banen ved å utnytte fokuset på tjenesten. Mange elsker den lille mot den store. I Opera Software var vi alltid lille David mot Goliat. Jeg tror de må utnytte muligheten nå samtidig som de må tenke videre på utvikling, og i det løpet bevege seg fortere enn DNB.

Alt i alt mener han at det er gjennomføringsevnen som teller.

- Ideer finnes det mange av, men det er få som klarer å gjennomføre. For startups er det bare en ting som gjelder og det er gjennomføringsevne. Jeg syns ikke gründere skal være redde for å fortelle om sine ideer etter dette, men man skal være klar over at andre kan prøve å kopiere en. Da må en vite at man selv løper raskest.