Cookiens tid er snart over, skriver Petter Høie fra Facebook i et innlegg på Kampanje.com og jaggu har han rett. Dessverre tror jeg flere av deres «fiender» som Apple, Microsoft, Google og Samsung stikker av med seieren og lar Facebook sitte igjen med Svarteper.

Jeg tror nemlig den nye annonseringsløsningen ligger utenfor Facebooks domene, og heller hos dem som lager hardware og operativsystemer. Og den baserer seg verken på cookies eller innlogging fra Facebook, Google eller andre systemer.

Nå tror jeg ikke at jeg er den første som tenker denne tanken, og er ganske sikker på at Apple og de andre aktørene allerede pønsker ut dette. Hvis ikke, bare si hvor jeg skal sende faktura på én times rådgivning.

Mest sannsynlig kommer det nye skiftet til å skje gjennom hardware og identifisering. Altså ett nivå opp i hierarkiet. Tanken er nemlig at Apple lager sensorsystem som kjenner igjen fingeravtrykket til den som taster på iPhonen, iPaden eller Mac-keyboardet. Og Samsung/Android og Microsoft gjør likedan på sine enheter.

Dette betyr at de kan følge brukeren på alle enheter og slik snu opp ned på hele maktskiftet: Hardware-levrandører, sammen med operativsystemet, sitter plutselig på kontrollen over brukerstyrt annonsering.  For Apple passer denne taktikken dårlig sammen med nyheten om at de skal tillate AdBlock på Safari Mobil. Men alle forstår vel at dette bare er en taktisk manøver for å lamme Google og andre annonsesystemer?

Med løsningen jeg foreslår tar de kontrollen over brukerstyrt annonsering og setter rene skybaserte software og annonseløsninger som Facebook i sjakkmatt.

Så ja, cookies vil knuses. Men Apple og andre hardwareleverandører vil nok snart sitte i førersetet når det gjelder å treffe riktig person på riktig enhet.

Sorry, Petter Høie!