Uavhengighet har vært en del av VGs kjerne siden motstandsmenn startet avisen 23. juni 1945. 80 år senere er avisen blitt til Norges største nyhetsdestinasjon, og et viktig samlingssted for det norske folk. 

- Viktigheten av en fri, uavhengig og kritisk presse er ikke mindre viktig i dag. Når VG fyller 80 år vil vi selvsagt markere dette, men uten å bli selvforherligende. Samtidig vil vi også bygge bro over til noe som oppleves som sant og viktig i dag, også for de unge, når vi sier at “dagen ikke er helt den samme uten VG”, sier markedssjef i VG, Hilde Gammelsæter i en pressemelding. 

- Sterk nysgjerrighet
Ønskelisten landet på et konsept som markerer hvordan VG ivaretar samfunnsoppdraget ved å stille spørsmål ved det etablerte, for å komme så tett på sannheten som mulig.

- Å være drevet av en over gjennomsnittet sterk nysgjerrighet, også når svarene blir unnvikende og utydelige, gjelder ikke alle. Men det gjelder alle våre journalister, og for mange er nok også dette en slags medfødt egenskap, som ikke forsvant med alderen, sier Tine Julie Wyller, merkevaresjef i VG.

Les også: VG sniklanserer ny OpenAI-tjeneste: - En ny kategori

Jubileumskampanjen gikk live denne uken, og består blant annet av utendørsreklame, radio og film, som hyller nettopp nysgjerrigheten i samfunnet.    

- Finnes noen som tør å stå i det ubehagelige
- Budskapet i filmen er å få frem viktigheten av det å stille spørsmål, og ikke bare ta for gitt at ting er som de er. Siden 1945 har vi stilt spørsmål, til alt fra politikere og næringslivsledere til de som utsettes for maktmisbruk. Det er noe vi aldri må slutte med, fordi det er nysgjerrighetens kraft som driver oss videre, sier Wyller.

Det er Morgenstern reklamebyrå som har utviklet konseptet. Selve filmen er produsert av Pine, med Anisa Dzindo som produsent og Sacarias Kiusalaas på regi. 

Les også: Rådgivere fra Morgenstern og WAL vil samle bransjen: - Vi har et felles ansvar

- Barn blir født nysgjerrige. De stiller ærlige, direkte og tidvis pinlige spørsmål og lar seg ikke farge av etablerte sannheter og uskrevne regler. Denne egenskapen svekkes med alderen, når de sosiale kodene begynner å sensurere oss. Heldigvis finnes det noen som tør å stå i det ubehagelige og fortsetter å mane frem svar, sier kreatørteamet Mira Liv Helland Mortensen og Sebastian Graf Stenberg, i Morgenstern.

Konseptet vil fylles med innhold utover året, blant annet med egne filmer for sosiale medier.