Mandag går det offisielle startskuddet for reklamefestivalen Cannes Lions, der verdens gjeveste reklamepriser skal deles ut. Men allerede lørdag morgen er de første shortlistene klare og de viser at Norge har sikret seg fire finalebilletter i verdens største reklamekonkurranse. 

Totalt er det fem plasseringer på shortlist for de norske reklamebyråene Try Reklame og Pol hvorav Try tar fire av dem. Dermed er Try-huset og deres søsterbyrå Pol som redder den norske æren når de første shortlistene presenteres. 

Try får sine plasseringer i kategoriene «Print & Publishing» og «Outdoor» og alle plasseringene kommer for arbeid med kunden IKEA. Pol får sin shortlist for sin jobb for Redd Barna i kategorien «Health & Wellness».

Vi er utrolig glade og stolte over shortlist-plasseringen med Redd Barna-jobben. Dette er en høythengende anerkjennelse for teamet og hele Pol, og vi er spente på hva som kommer utover uken. Vi har noen lodd igjen utover uken, men dette er en veldig god start for oss, sier byråleder i Pol, Therese Becke, til Kampanje.  

IKEA-jobben som sikrer Try flest shortlistplasseringer er «The Bästis Billboard» der byrået satte opp en reklameplakat som også fungerte som en lobørste på den norske nasjonaldagen 17. mai.

Fem reklamejobber på shortlist i år er lite sammenlignet med i fjor. Da de første shortlistene ble offentliggjort hadde Norge hele 20 plasseringer. Her skal det imidlertid sies at arrangøren Cannes Lions publiserte shortlister i litt andre kategorier.  

Les også: Over 20 norske vinnersjanser i Cannes - sterk start for Try med Ikea

Norge gjør det likevel bedre enn sine nordiske rivaler om teller opp de svenske og danske prestasjonene. Svenskene får fire plasseringer på shortlist og Damark tre.

Om det blir et Reklame-VM med god norsk uttelling er usikkert. Da Kampanje tok temperaturen på den norske deltagelsen tidligere i juni, kom det tydelig frem at oppmøte ikke blir det største på grunn av de krevende tidene.