Fullstendig norsk feststopp i Cannes: - Synd med alle tradisjoner som brytes

Nå kutter til og med Try i Cannes-budsjettet.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Dag Robert Jerijervi Journalist

Den norske Cannes-festen er over. Det første tegnet kom i fjor, da produksjonsselskapene droppet sin storstilte strandfest under reklamefestivalen Cannes Lions. Festen, som tradisjonelt har vart langt inn i natten, har blitt arrangert som et spleiselag for å varte opp reklamebyråene som tar turen. De siste årene har imidlertid den norske delegasjonen krympet kraftig som følge av tøffere økonomi, og da minsket også lysten til å ta regningen.

I år dropper også bransjeforeningen Kreativt Forum den årlige shortlist-feiringen i Cannes, som for mange har fungert som et slags vorspiel til den norske strandfesten senere på kvelden.

- Sånn må det bli i år, sier leder i Kreativt Forum, Benedikte Løvdal til Kampanje.

Så lenge hun kan huske har Kreativt Forum invitert til shortlist-fest på stranden i Cannes, men i år blir det altså ingen fest på Waikiki-strandbar.

- Det er synd med alle tradisjoner som brytes, men jeg tror alle har stor forståelse for at vi dropper Cannes-festen i år, ettersom vi sitter med et inntrykk av at såpass mange norske dropper å reise ned i år.

- Blir færre enn vanlig

Det er et inntrykk også Kampanje sitter med etter å ha snakket med flere byråer. Til og med Cannes-veteranene i Try drar i bremsen i år.

- I år blir vi færre enn vanlig, sier kreativ leder i Try Reklame, Egil Pay til Kampanje.

Try Reklame bruker vanligvis å være godt representert på den franske rivieraen under Cannes Lions og har faktisk for vane å sende hele byrået nedover. Try dekker de fleste kostnader utenom flyreise som hver enkelt ansatt må stå for selv, men i år er det hovedsakelig kun de som har vinnersjanser som får dra nedover.

I fjor trakk i overkant av 40 Try-ansatte mot den franske rivieraen.

- Sett opp mot normalen er det litt færre enn vanlig som drar til Cannes, vi blir i underkant av 20 stykker. Selv om det har vært et bra kreativt år med mange fine jobber for Try, må vi ta hensyn til den økonomien som er i Norge for tiden, sier Pay.

Lager ny fest på norsk jord

I stedet for shortlist-fest blir det i år sommerfest for den kreative bransjen i Frognerparken 14. juni.

- Vi har lagt festen til fredagen før Cannes for at flest mulig skal ha mulighet til å komme – både de som skal til Cannes, og for de som ikke can(nes), sier Benedikte Løvdal i Kreativt Forum.

I fjor trommet Anorak, Per Høj og flere av produksjonsselskapene i gang med festen «For de som ikke Cannes», som et alternativ for de som ikke hadde budsjett eller mulighet til å reise til Cannes Lions.

Les mer: Tøffere tider splitter reklamebransjen – 600 mennesker på Cannes-fest i Oslo

Sammen med produksjonsselskapene rigger KF opp til fest på «Anne på landet» i Frognerparken. Kafeen eies og drives av reklame-veteranene Anne Gravingen og Bendik Romstad.

- Vi følte at det var et veldig passende sted å ha en sommerfest. Jeg håper været er med oss og at klarer å samle store deler av bransjen, sier Løvdal.

Les mer: Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene

- Enda viktigere at vi møtes

KF «tok over» stafettpinnen fra Anorak som initierte den norske «Cannes-festen» i fjor.

- Ettersom de ikke hadde mulighet til å arrangere fest i år, så vi på hva vi kunne klare på ganske kort tid. Og akkurat som i Cannes er dette en helt uformell samling og en god anledning til å møte bransjekolleger. I tøffe tider tror jeg det er enda viktigere at vi møtes, også er det koselig å samle folk før sommerferie.

Løvdal tror og håper alt er tilbake til det vanlige neste år.

- Jeg har i hvert fall inntrykk av at 2024 er i ferd med å snu og at det begynner å se litt lysere ut. Og derfor tror jeg vi er tilbake til tradisjonene neste år.

Anorak-sjef Pelle Josephson bekrefter at de verken har planlagt en reise til Cannes eller stiller som arrangør av en reklamefest på norsk jord.

- Vi har for mye å gjøre, så vi har ikke mulighet til å gjøre det selv, forklarer han.

- Er det et mål å samle troppene og reise til Cannes til neste år?

- Det er ikke noe vi prater høyt om akkurat nå, men det blir en del av en totalvurdering.

Fullstendig norsk feststopp i Cannes: - Synd med alle tradisjoner som brytes