Den nye Try-eieren, Ferd, er ute med sin foreløpige oppsummering av 2023, og den viser at det blir mye penger på bunnen. Samlet sett fikk hele Ferd et resultat før skatt på 3,8 milliarder kroner som en følge av inntektene fra alle sine investeringer innenfor en rekke ulike bransjer og områder, både på og utenfor børs og i eiendom.
Samlet avkastning justert for et utbytte på nesten 900 millioner til eierne, var på 3,7 milliarder kroner i fjor.
Ferd er investeringsselskapet til Andresen-familien. Finansmannen Johan H. Andresens døtre Alexandra og Katharina sitter på de største eierposisjonene. Selskapet kjøpte snaue 60 prosent av reklamekonsernet Try tilbake i 2021.
Da Kampanje snakket med Johan H. Andresen på NHOs årskonferanse tidligere i år sa han følgende om eierskapet i Try:
- Det har vært en litt uvanlig lærekurve. Det er vel en av de bransjene vi ikke hadde noen erfaring fra. Men så er det som med alle andre investeringer vi gjør, vi investerer i et team som allerede er der. De har bygget opp en fantastisk troverdighet og en egen evne til å skjønne hva som gjelder nå og klarer å bygge opp nye team til nye teknologiske plattformer og gjør de tilgjengelige for kundene. Utviklingen går altfor raskt for oss på den andre siden, sa Andresen til Kampanje.
Les også: Stordalen ypper seg mot Ferd i reklamemarkedet: - Putter på kubber hvis det er nødvendig
- Tøffe markedsforhold
De mest inntektsbringende investeringene ligger i Ferd Capital, som består av både privateide selskaper som blant annet Aibel, Brav, Fjord Line, Mestergruppen og Simployer samt de børsnoterte investeringene i Elopak, Lerøy Seafood og Nilfis.
Også reklamebyrået Try er en del av Ferd Capital og i den foreløpige årsoppsummeringen heter det at det er tøffere tider i reklamebransjen.
- Try har stått overfor svært tøffe markedsforhold i 2023, og mange konkurrerende virksomheter har gått konkurs gjennom året. På tross av dette har Try levert et godt år med organisk topplinjevekst, selv om den underliggende lønnsomheten har blitt noe negativt påvirket av endrede markedsbetingelser, står det i oppsummeringen.
Les også: Try knuser egen omsetningsrekord – men nå tjener reklamegiganten mindre penger
- Tar posisjoner i nye vertikaler
Den nye Try-eieren trekker også frem byrågruppens sterke prestasjoner på Kampanjes byråundersøkelse «Byråprofil» der Try Reklame vant både på «Årets Byrå» og «Årets Reklamebyrå», Try Opt vant «Årets mediebyrå», «Try Dig» vant «Årets teknologi- og designbyrå» og Try Råd tok andreplassen i kategorien «Årets PR-byrå».
- Dette støtter opp om den sterke posisjonen selskapet har i det norske markedet og beviser deres evne til å raskt ta sterke posisjoner i nye vertikaler, skriver Ferd.
Ferd mener Try «er godt posisjonert for videre vekst innen skjæringspunktet kreativitet, strategi og teknologi», men investeringsselskapet mener likevel det er grunn til å være forsiktig med tanke på det nye året.
- Det forventes et fortsatt svakt marked i 2024, heter det i årsoppsummeringen.
Kampanje har søkt sjef i Ferd Capital og styreleder i Try, Rikke Reinemo, og daglig leder for Try-huset, Kjetil Try, for kommentarer. Reinemo ønsker ikke å svare på oppfølgingsspørsmål.
- Fra Ferd sin side ønsker vi ikke å kommentere noe utover det som er publisert. Så da viser jeg til selskapet for eventuelle kommentarer, skriver hun i en tekstmelding.
- Rigget for å håndtere usikkerheter
Samlet avkastning på Ferd Capitals investeringer endte på 9,1 prosent for 2023. Det er heldigvis bedre enn prisveksten i 2023 som endte på 5,5 prosent, men litt svakere enn indeksen på Oslo Børs i tilsvarende periode. Hadde Ferd utelukkende investert pengene en bredt sammensatt portefølje av selskaper på børsen i 2023, ville avkastningen vært 9,83 prosent.
- Ved å investere i en bredde av ulike næringer og beholde et langsiktig fokus, blir vi motstandsdyktige i tøffere tider. Dette handler ikke bare om et enkelt års resultat, men om at Ferd har bygd opp et system over tid som er rigget for å håndtere usikkerheter som pandemi, krig, inflasjon og rentesvingninger, sier konsernsjef Morten Borge i en melding.
Kommentér