Try Opt med hårfin seier i mediebyrå-thriller: - Ekstremt høy puls

BYRÅPROFIL 2023: Try-konsernets mediebyrå forsvarer førsteplassen, men Dentsu X ligger hakk i hæl.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

I fjor var første gang Try Opt gikk til topps i den beintøffe kategorien «Årets Mediebyrå» i Byråprofil. Prisutdelingen bygger på en undersøkelse som har blitt gjennomført siden 1970, og for 34. gang av Kampanje og Kantar.

Årets undersøkelse viser at det er svært jevnt i toppen og det er minst mulig margin som skiller første- og andreplassen. For andre år på rad er det Try Opt som stikker av med seieren foran Dentsu X, Publicis Starcom, Carat og OMD.

- Det er helt fantastisk, dette føles veldig bra, sier Hanne Henriksen, COO i Try Opt.

- Det er høy konkurranse, så den her henger høyt. Vi er utrolig takknemlige, og det er veldig dyktige folk som jobber på for å skape verdi som har bidratt til at vi klarte å klamre oss til toppen i år.

Les mer om årets resultater: Try vinner Byråprofil for 21. gang – bak dem skjer det store endringer

Før Try-konsernets mediekonsern vant i fjor var det landets største mediebyrå Carat, som toppet kåringen fra 2019 til 2021. Men Try Opt har vist en enorm vinnervilje siden de kom på banen og har bedret resultatene sitt hvert eneste år. I 2020 ble det en tredjeplass, som året etter ble byttet ut med en andreplass, før de inntok topplasseringen i fjor.

Her kan du se de fem beste i kategorien «Årets mediebyrå» på Byråprofil 2023Try Opt forsvarer fjorårets topplassering

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try Opt (1)
2. Dentsu X (2)
3. Publicis Starcom (5)
4. Carat (2)
5. OMD (6)

Starcom gjør et hopp

Try Opt startet som et performancebyrå i samarbeid med Venture Factory tilbake i 2015. Tre år senere ble byrået heleid av Try, som sammen med GroupM samarbeidet om å etablere Try Opt som et fullservice mediebyrå.

I høst kom nyheten om at samarbeidet mellom Try og GroupM har tatt slutt. Nå går Try-konsernet i stedet sammen med Schjærven-konsernet og etablerer selskapet Try Schjærven Media.

Les mer: Try bryter med mediebyrågigant - inngår ny allianse med Schjærven

I fjor hadde Try Opt en omsetning på 681,5 millioner kroner - som er opp med 114,5 millioner kroner fra 2021.

Foruten om Dentsu X, som er farlig nær ved å snappe seieren fra Try Opt, er det noe mer margin blant de neste plasseringene. I år er det ingen av mediebyråene i toppen som deler plassering. Det største bykset er det Publicis-byrået Starcom som står for, men et hopp fra fjorårets femteplass, til tredjeplass i år.

Digitalsjef Hanne Gilje Sekse i Try Opt erkjenner at nervene melder seg når resultatene fra undersøkelsen offentliggjøres.

- Det er ekstremt høy puls, sier hun.

- Hva skal dere gjøre for å holde dere på topp?

- Vi har jo veldig gode kunder som utfordrer oss hele tiden, og samspillet der kjenner vi på at er viktig. Vi er ganske opptatt av å være fleksible og skreddersy løsninger og betjeningsmodeller utifra kundens behov, og det skal vi fortsette med.

 

Byråprofil 2023: Fakta om undersøkelsen

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 34. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det.

Totalt 64 byråer er med i målingen, og 60 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

Bak rangeringen i Byråprofil 2023 ligger 6.415 byråvurderinger og over 32.075 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

For alle byråklasser  må man ha hatt en byråinntekt på 30 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

I utvalget er det i år 616 besvarelser.

Try Opt med hårfin seier i mediebyrå-thriller: - Ekstremt høy puls