I 1998 ble kommunikasjons- og innholdsbyrået Spoon grunnlagt i Stockholm, og i år fyller Spoon 25 år, noe som ble markert med en stor båtfest sammen med svenske og finske kolleger tidligere denne måneden.

- Hele gjengen var samlet i Stockholm, og det var en fest helt i vår ånd hvor vi gjorde ekstra stas på alle jubilanter og Spoon-husbandet spilte i timesvis, forteller byråleder Siv Tonje Solfjeld, til Kampanje.

- I tillegg har vi laget en ny merkevareplattform og gitt oss selv en ny visuell profil i bursdagsgave, røper hun.

Fikk fart med oppkjøpet av Teft
Byrået som jobber i krysningspunktet mellom journalistikk og markedsføring er en del av byrågruppen People People People, og har kontorer i Oslo, Tromsø, Stockholm,Gøteborg, Malmø, Helsinki og London. 

Den norske virksomheten fikk virkelig fart på seg da Spoon kjøpte innholdsbyrået Teft, høsten 2015.

- Teft besto av noen av de beste redaksjonelle designerne og rådgiverne i landet. En perfekt match med Spoon som også har bakgrunn fra design og produksjon av magasiner og kundeblader, sier Solfjeld.

Spoons norske reise fra oppkjøpet fram til i dag har ifølge byrålederen «handlet om å bli like gode og relevante i digitale flater, som i nye kanaler. «

- I dag jobber vi hovedsakelig med innhold og kampanjer til digitale flater, men vi lager fortsatt noen av de største kundemagasinene på papir. 

Teft-gründerne Torfinn Solbrekke og Hans Havdal, jobber fortsatt i Spoon, den dag i dag.

- Kanskje litt kjepphøy
Solfjeld tok over stafettpinnen som byråleder etter Marte Ramborg i september 2021, som gikk videre i rollen som konsernsjef i Spoon-gruppen. Solfjeld hadde da vært nestleder i tre år før hun rykket opp.

- Gjennom 2021 og 2022 har det stort sett vært opptur i Spoon. Vi klarte oss kjempebra gjennom pandemien og kunne ansette enda flere folk. Vi har langvarige og gode kundeforhold og har også fått noen nye kunder og spennende oppdrag.

Ett av høydepunktene var å åpne kontor i Tromsø i fjor.

- Jeg blir aldri lei av å forklare svenskene hvor langt nord for Nord-Sverige Tromsø ligger.  Og så var det gøy å komme tilbake på pallen i Byråprofil. Å bli nummer to etter Schibsted, er så godt som gull for oss. Vi har som mål å være det beste stedet å jobbe, og vi fikk på plass tariffavtale i 2020. Vi betaler for overtid i kroner og ikke i pizza.

Les også:  Brann i reklamebyrå: - Reagerte med sjokk og vantro

Brant ned:

Kontorene til Spoon i Grensens gate brant i sommer ned. Foto: NTB

Etablerte content marketing
Etter etableringen fikk Spoon raskt fotfeste innen innholdsmarkedsføring, og Solfjeld tør påstå at byrået etablerte fagområdet content marketing

- I hvert fall as we know it, i dag. Jeg er kanskje litt kjepphøy ved å si at vi etablerte det, men vi var faktisk først ute i Norden da Spoon ble etablert for 25 år siden, og vi tror fortsatt at ekte historier er de sterkeste.

Hvordan veien i kommunikasjonsbransjen ser ut videre de neste 25 årene, gjenstår å se, men det som er sikkert er at Spoon skal gjøre det de er best på. 

- Vi skal fortsette å være nysgjerrige og vi skal være villige til å endre oss i takt med utviklingen i bransjen. Det skal fortsette å være vår superkraft, sier Solfjeld. 

Fra Grensen til Rebel
Det mest dramatiske som har skjedd i byråets historie, skjedde søndag 11. juni i år, da lokalet i Grensen 17, sto i brann.

- Jeg er skikkelig stolt av hvordan vi håndterte situasjonen etter brannen. Vi var på jobb og i produksjon fra hjemmekontor og lånekontor rundt om i byen allerede morgenen etter at det begynte å brenne, faktisk før brannen var slukket.

Slokningsarbeidet foregikk i flere dager, og Spoon ble tvunget til å se seg etter nye lokaler. Etter å ha vært innom mer enn 20 potensielle adresser, falt valget til slutt på Rebel i Universitetsgata. 

- Det ble vanskelig å velge noe annet da vi først hadde møtt Rebel-gjengen. Det er et fantastisk hus med veldig gode fasiliteter og spennende naboer innen teknologi og kreative tjenester, sier hun

Justerer 2024-budsjettet
Forrige uke traff nyheten om at SMFB Dinamo var slått konkurs. Solfjeld merker også at det er tøffere tider i bransjen.

- Jeg synes det var vemodig å høre at Dinamo var konkurs. Jeg har faktisk jobbet med dem fra kundesiden og tenker at de er for gode til å bli borte. Det er godt å høre at de finner en løsning og gjenoppstår.

Konkurs-nyheten har fått Spoon til å justere prognosene og forventningene til resten av året.

- Vi kommer til å legge et nøkternt, men solid budsjett for 2024, sier hun.

Les mer: SMFB Dinamo er slått konkurs

Tøffere tider:

Byråleder Siv Tonje Solfjeld har mye å se tilbake på etter hun tok over for noen år siden. Byrået har vært gjennom pandemi, flyttet etter at lokalene brant ned og justert både prognoser og forventninger til 2024.