Vi er i startgropen for en voldsom akselerasjon i utbredelsen av kunstig intelligens (KI) i samfunnet. McKinsey estimerer at generativ KI, som genererer tekst, bilder, lyd og video, kan bidra med mellom 2,6 billioner og 4,4 billioner dollar årlig i økonomien, på tvers av 63 bruksområder. Dette tilsvarer omtrent hele Storbritannias BNP på 3,1 billioner dollar i 2021. En slik økning ville kunne øke innflytelsen til all kunstig intelligens med 15 til 40 prosent. 

Halvparten av alle dagens arbeidsoppgaver kan bli automatisert mellom 2030 og 2060, mener McKinsey-analytikerne. Dagens tilgjengelige generative AI og lignende teknologi kan automatisere arbeidsoppgaver som i dag spiser opp 60-70 prosent av ansattes tid.  

Hvis du skal hente ut effektiviseringsgevinsten og gjøre din organisasjon klar for endringen, må investeringen gjøres nå. 

Disse spørsmålene må du stille deg: 

1. Hvordan får jeg KI inn i organisasjonen? 

AI er en av de største trendene som endrer arbeidslivet nå. Ansatte må utvikle nye ferdigheter og mange kommer til å bytte roller og ansvar. Det er stort behov for informasjon. 7 av 10 nordmenn har ikke engang hørt om ChatGPT, og 43 prosent er bekymret for bruk av kunstig intelligens. En dansk undersøkelse viser at arbeidsstokken slett ikke kjenner seg forberedt på å ta i bruk KI på arbeidsplassen. Hvordan forbereder du som leder din organisasjon? Invester i opplæring nå. Pek ut interne ambassadører som kan støtte og inspirere kolleger.  

Og gjør det klart at toget går nå. Innføring av KI skiller seg fra mange store endringsprosesser fordi det først og fremst er et kraftig verktøy. Hvordan det konkret endrer deres virksomhet, avhenger av hvordan dere tar det i bruk. Selv om målet og de konkrete bruksområdene ikke er klare, må dere starte opplæringen, testingen og utforskingen. Det tok kun rundt to måneder for ChatGPT å nå 100 mill. brukere. For internett tok det sju år og mobiltelefoner 16 år å nå samme antall brukere. 

2. Hvordan påvirker KI vårt marked og verdiforslaget ut mot kunde? 

En ny studie gjengitt av Digital Norway viser at juridiske tjenester, direktemarkedsføring, utdanning og programvareutvikling har særlig «høy grad av eksponering for generativ kunstig intelligens». Ifølge McKinseys analyser vil rundt 75 prosent av generativ KIs potensielle verdi være knyttet til kundeoperasjoner, markedsføring og salg, programvareutvikling og FoU.  

Er juristene i ditt selskap i gang med å ta i bruk generativ KI til dokumentgjennomgang? Har dere en sikker og GDPR-tilpasset løsning på plass slik at dere kan analysere kundedata med KI? Hvordan sikrer du at godt betalte utviklere bruker tiden effektivt når KI lar «alle» skrive kode? 

Ta diskusjonen inn i ledergruppen og i de berørte avdelingene nå. Utforsk mulighetene før konkurrentene tar markedsandeler med nye produkter og tjenester bygget på AI.  

3. Regulatorisk, hvilke reguleringer treffer oss?  

EU har kommet langt i reguleringen med en egen AI Act, som trolig trer i kraft om et par år. Dette er verdens første juridiske rammeverk, og det kommer til å treffe næringslivet minst like tydelig som GDPR gjorde. EU legger opp til kraftige bøter ved brudd på reglene.  

Venstre har tatt til orde for å forberede implementeringen av EU-reglene nå, så innføringen i Norge kan skje samtidig med EU. SV har bedt regjeringen stoppe bruken av kunstig intelligens i offentlig sektor frem til et regelverk for bruken er på plass. Høyre har satt ned et utvalg for å identifisere hvilke politiske endringer som må til. Regjeringen har varslet at kunstig intelligens blir tema i ny nasjonal digitaliseringsstrategi, som kommer neste år.  

Du som leder må skaffe oversikt over hvilke politiske reguleringer som kommer, og sørge for å komme i posisjon til å gi innspill der det er mulig. 

Ikke vent på strategien, start nå.

Det kan være fristende å trekke i nødbremsen eller ønske å legge strategien for virksomhetens bruk av kunstig intelligens før du «slipper ansatte løs» med generativ KI. Sannheten er at sannsynligvis er de mest engasjerte godt i gang allerede. Og reguleringstoget går nå. Nå gjelder det å ikke stå igjen på stasjonen nå konkurrentene drar av gårde.