Mandag går det offisielle startskuddet for reklamefestivalen Cannes Lions, der verdens gjeveste reklamepriser skal deles ut. Men allerede søndag formiddag er de første shortlistene klare og de viser at Norge gjør det bedre i reklamekamp enn i fotball og i hvert fall enn det Norge presterte på fotballbanen lørdag mot skottene. Nå er det nye sjanser i Cannes for flere reklamebyråer melder seg på i konkurransen i forbindelse med den ferske offentliggjøringen av shortlistene i kategorier som «Design», «Outdoor», «Radio» og «Print & Publishing» at festivalen nå har trukket ut de jobbene som er med og kjemper om gullet.

Og Norge starter bra i det som er det nærmeste man kommer et Reklame-VM med over 20 vinnersjanser og det er reklamebyråene Try, Nord DDB, Publicis Kitchen, Anorak og Anti som gør seg bemerket.

Flest jobber på shortlist er det reklamebyrået Try som har med totalt ti. Åtte av dem kommer i kategorien «Print».

- Det ser bra ut dette. Det er alltid bra å være på shortlist i Cannes. Det er et trangt nåløye her nede, og selv om det lages mindre print enn før så er det fremdeles en eksklusiv kategori, sier Kjetil Try daglig leder for kommunikasjonshuset Try.

I tillegg ble det to nominasjoner i kategoriene «Outdoor» og «Industry Craft», men alle ti shortlistplasseringene kommer for arbeider for kunden Ikea. Også i fjor åpnet Try med ti shortlistplasseringer

- Dere hadde troen på Ikea-jobbene? 

- Vi sender de jobbene vi tror på inn til Cannes, men Ikea er en kunde som uansett hvilket land i i verden i verden de er, er en av flere annonsører som bestandig er opptatt av å investere i spennende reklame. Det gjør det lettere. Man er alltid avhengig av å være to for å danse en tango så her skal vi gi heder til Ikea Norge også, sier Try.

Nord DDB fikk fire arbeider på shortlist for den premierte jobben Urban Mining for Elkjøp, mens Publicis Kitchen og Anorak fikk tre plasseringer. Anti tok den siste shortlist-plasseringen, og er også eneste norske byrå som markerer seg i «Design», slik at totalt så starter Norge opp på festivalens første dag med 21 vinnersjanser. 

- Det er selvfølgelig stor stas og blir nominert i Cannes, en konkurranse som alltid får tilsendt enormt mange caser. Jeg synes også det er spesielt gøy at vårt arbeide for Forskningsrådet blir shortlista. Dette har vært en kompleks designjobb som er utviklet på god innsikt og strategi. Ikke minst har vi gjort enorme besparelser for kunden i forvaltningskostnader, som var et av deres viktige suksesskriterier. Da smaker det alltid godt med en annerkjennelse i internasjonale konkurranser, sier daglig leder i Anti, Kenneth Pedersen, til Kampanje. 

Norske byråer har sendt inn 119 bidrag til årets konkurranse. Det er en markant nedgang fra i fjor, da det ble sendt inn 156 bidrag fra Norge.

Les også: Søppelmat revet vekk i rekordfart – men dagligvaregigantene advarer mot «dumpster diving»

Her kan du se en liste over alle shortliste-plasseringene. 

Kategori Byrå Kunde
Print Try Ikea
Print  Try Ikea
Print Try Ikea
Print Try Ikea
Print Try Ikea
Print Try Ikea
Print Try Ikea
Print Try Ikea
Industry Craft Try  Ikea
Outdoor Try  Ikea
Outdoor Publicis Kitchen Fremtiden i våre hender
PR Publicis Kitchen  Fremtiden i våre hender
Direct Publicis Kitchen Fremtiden i våre hender
Direct  Nord DDB  Elkjøp
Gaming  Nord DDB Elkjøp
Gaming Nord DDB Elkjøp
Gaming  Nord DDB  Elkjøp 
Film Craft Anorak  Amnesty
Media Anorak  Kaizers Orchestra
Media  Anorak  Fountain House
Design Anti  Forskningsrådet