Cannes Lions er ikke bare forbeholdt veteranene i bransjen. Flere av de norske deltakerne opplever festivalen for aller første gang og i motsetning til flere av sine eldre kollegaer som har tatt turen for å ligge på stranda, er de utrustet med delegatpass.

Det er ingen tvil om at den sagnomsuste festivalen lever opp til ryktet sitt.

- Vi hadde store forventninger, men vi er positivt overrasket. Det er så enormt, sier Silje Fylling som har konkurrert i Young Lions Media sammen med Sofia Allstrin. De jobber begge i Dentsu.

- Det er mye større og mektigere enn vi hadde forventet, både det faglige på Palais og alle festene, legger Allstrin til.

Young Lions er åpen for alle under 31 år og blir avviklet i forkant av reisen til Cannes. Duoen kan derfor bruke selve festivaluka på å få mest mulig ut av festivalpasset. 

- Sprakk i løpet av én time
Som en del av Dentsu-systemet har de også blitt introdusert for topper fra det internasjonale reklamekonsernet fra hele verden.

- Både Paal (Fure, administrerende direktør i Dentsu Norge, red. anm) og Stian (Jansen, Carat-sjef, red. anm) har tatt veldig godt mot oss og introdusert oss til alle de viktige og store personene i Dentsu. Det har vært kjempespennende, sier Fylling.

- Det føles veldig takknemlig å komme hit som en Young Lions-vinner. Folk er veldig interesserte i å høre mer, sier Allstrin.

- Det er en større greie enn vi hadde sett for oss. Det er ganske mange andre Young Lions-vinnere fra hele verden bare i Dentsu, så det er kult, sier Fylling.

- Har dere gjort noen tabber så langt?

- Den store tabben generelt er at vi hadde laget en minutt-for-minutt-plan. Den sprakk den første timen. Vi burde ikke ha lagt planer for hvert minutt, men vært mer åpen for spontane ting. Jeg skulle også ønske at vi hadde uendelig med energi, men det tar energi å treffe folk som man vil gi godt inntrykk samtidig som man får utrolig mange inntrykk hele dagen. Vi har merket at vi trenger å hvile litt innimellom, sier Allstrin og legger til:

- Samtidig er vi glade for at vi har planlagt, også, for da har vi kommet inn på alle festene og alt det morsomme vi vil gjøre.

- Hvordan planlegger man for å havne på en yacht med Paris Hilton?

- Det planlegger du ikke. «Go with the flow», ler Fylling.

- Man må være spontane. Vi har lært å være hyggelig med alle, for du vet aldri hvem du prater med. Plutselig havner du på en yacht med Paris Hilton, sier Allstrin lurt.

- Hva står øverst på lista for resten av uka?

- Kanskje litt afterparty med Dua Lipa og Post Malone?

Saken fortsetter etter bildet.

Niroshan Roman og Mathias Flo Hjetland.jpg

Følger planen: Niroshan Roman og Mathias Flo Hjetland tar med seg mye ny inspirasjon om metaverse til DNB. Resten av uka håper de også å få til noen møter med folk. Foto: Eivor Eriksen

- Ekstremt stort

Niroshan Roman og Mathias Flo Hjetland fra DNB har representert Norge i Young Lions Marketers. 

Også de sitter med et inntrykk av en festival som overgår alle forventninger.

- Vi hadde hørt at det var ganske stort, men det var helt ekstremt stort. Det er utrolig mange spennende ideer man blir ganske inspirert når man går rundt her. Og det er folk man har sett opp til som plutselig står på scenen, sier Roman.

- Det tar stand og messe til et nytt nivå. Det er mye såpass mye større enn noe jeg har vært borti tidligere. Det er ekstremt kult at vi får lov til å dra ned. Vi lærer mye og prøver å få med oss så mye som mulig. Og vi får møte utrolig mange kule mennesker. I går ble vi sittende og prate med en gjeng fra Japan og Nigeria sammen på en båt her ute. Det får man ikke gjort så ofte, sier Hjetland.

Les også: Nordmann i eksklusivt Cannes-selskap: - Mye norsk reklame er navlebeskuende

Se tipsene de norske reklametalentene skulle ønske de hadde fått før de reiste (saken fortsetter):


- Litt overrasket
- Hva har vært høydepunktet så langt?

- Det har vært ganske mange. Vi var på et foredrag om web3 den første dagen vi var her som var utrolig interessant, sier Roman.

- Det er noe av det vi er veldig nysgjerrige på også, og ideen som tok oss hit handlet om NFT og metaverse. Det har overrasket meg litt hvor stort det fokuset har vært her. Åtte av ti foredragsholdere har snakket om det, litt eller mye, legger Hjetland til.

- Blir du noe klokere av det?

- Ja, jeg har blitt en del klokere selv om det absolutt ikke går i dybden her. Vårt inntrykk til nå er at jo mindre foredraget er og jo mindre scenen er, jo mer i dybden kan man gå.

- Har dere gått på noen blemmer?

- Det er et stort program, så vi gjorde ganske god research og prøvde å planlegge litt, siden det er ganske kort tid mellom hvert foredrag, sier Roman.

- Vi hadde en liten blemme da vi skulle på et foredrag med Coca-Cola hvor vi stod i kø i en halvtime og endte opp rett foran døra da vi fikk beskjed om at det var fullt. Men bortsett fra det har det vært enkelt å komme inn på alt sammen.

Saken fortsetter etter bildet.

Herdis Høiland Cannes.jpg

Gullbillett: Dette festivalpasset gir Herdis Høiland tilgang til alt som skjer i festivalpalasset. Men yacht-frokosten må hun fikse selv. Foto: Eivor Eriksen

- Satte standarden
Herdis Høiland
 i Try Opt er også i Cannes for første gang. Hun vant en plass ved Roger Hatchuel Academy (RHA) da hun studerte reklame ved Fagskolen Kristiania. Dette er et undervisningsprogram for unge kreatører under Cannes Lions for to år siden, men turen ble i likhet med resten av festivalen avlyst på grunn av pandemien. Nå har hun fått et festivalpass som plaster på såret og kan endelig få oppleve det hun bare tidligere har hørt om.

- Allerede fra du begynner på det studiet som jeg har gått, så hører du rykter om hva du kan forvente deg der, for det er alltid noen eldre enn deg som har vært der og som har opplevd noe. Så jeg hadde ganske store forventninger, men når du opplever det selv blir det mye større enn du hadde tenkt. Det er veldig overveldende og veldig kult.

Cannes-uka startet naturlig nok med frokost på en yacht.

- Det satte litt standarden, ler hun.

På dag tre av fem begynner kreftene imidlertid å ta slutt.

- Jeg kjenner at i dag er jeg sliten. Jeg har gnagsår og går og halter litt. Jeg innser at vi har vært på topp i over to døgn og at det er lov å være på én plass i mer enn en time, legger hun til.

Try-pris er «icebreaker»
Også Høiland trekker frem en viss sosietetsdronning som et av høydepunktene.

- Jeg lyver hvis jeg ikke sier det er Paris Hilton og Ryan Reynolds. Det er veldig stas å treffe på så store navn. Men det har også vært veldig stas å møte skaperen av «Rick & Morty» hos Warner Bros. Og bare det å få tilgang på Google Beach og Spotify Beach, og ha dette passet rundt halsen, jeg synes nesten det er det største, sier hun og løfter opp festivalpasset.

- Hva står øverst på listen nå som du ennå ikke har gjort?

- Vi hører rykter om et stort navn som er «hemmelig speaker». Det som er fint når du reiser med folk fra flere forskjellige land, er at du får forskjellig input. Noen har alltid hørt noe eller fått med seg noe. Det er også et stort foredrag med Patrick Stewart fra «Star Trek», som er veldig kult, og på fredag er det et spennende foredrag om musikkmarkedsføring med Megan Thee Stallion som hadde vært stas å få med seg.

- Konsernet du jobber i har også fått gull her nede. Får du tatt del i det?

- Jeg føler det er «close to home» selv om det ikke er mitt prosjekt eller min kunde. Men jeg tok meg selv i å skrike ganske høyt på tribunen da de sa «Try Oslo» og måtte forsikre alle rundt meg om at det er Norge og mitt byrå. Folk synes det er stas å kjenne noen som jobber på en plass som har fått en løve.

- Det kan være en «icebreaker» her nede?

- Det har vært det! Jeg innrømmer det.

Les mer: Try får gull og hyllest for Ikea-søppel: - Ærlig, rett frem og modig