Det er utelukkende positivt at flere er opptatt av transparente løsninger i annonsemarkedet, men å si at det ikke finnes et stort sort hull i programmatisk annonsering som investeringsdirektør i Omnicom Media Group, Jonas Buskop skriver i Kampanje er dokumentert feil, og grundig undersøkt.

Det er kanskje uventet at en mediekjøper er med på en satsning der intensjonen er at mediene skal få mer betalt, men for oss er det helt opplagt. Det ligger en klar merverdi i å flytte penger til norsk kvalitetsjournalistikk. Det er heller ikke til å stikke under stol at internasjonale giganter tar mer enn nok betalt til at både våre annonsører og medier kan tjene gode penger på å gå egne veier. Kulturminister Anette Trettebergstuen vil ha reguleringer som sikrer journalistikk og mediemangfold. Et godt sted å starte, er at staten stiller krav til åpen og transparente mediekjøp når statlige etater annonserer. Det er en enkel vinn-vinn, staten får mer penger for hver annonsekrone og norske medier får bedre betalt. Tar du ballen kulturminister?

Vi er positive til OMG sitt initiativ på transparens fordi den er med på å justere markedet i riktig retning. Men løsningen tar ikke skrittet helt ut, og bare noen utvalgte få får delta - i tillegg er det ikke èn felles forretningsmodell. Vi trenger ikke en bedre versjon av Google, vi trenger et bedre økosystem, hvor de grunnleggende prinsippene er endret! Man kan ikke kalle seg vegetarianer selv om du har salat ved siden av en biff.

Det er for lite transparens i dagens annonsemarked, og det leder til at deler av pengestrømmen forsvinner. Det taper norske mediehus og annonsører på. Når dagens aktører tjener penger på kompliserte strukturer, blir det fort vanskelig å ta tak i. Kanskje dette er fordi det er bygd forretningsmodeller på de gamle strukturene, slik at endringene skjer for sakte.

Vi har etablert C Alt for å bidra til å rydde opp i dette. Målet er at både norske mediehus og annonsører får mer igjen for hver krone i stedet for at pengene forsvinner til kjente og ukjente tredjeparter. Løsningen er åpen for alle og vi inviterer gjerne flere inn på eiersiden for å få dette til.

Basert på den positive responsen vi har fått etter lanseringen, tyder mye på at vi kan lykkes. Det finnes ikke en pressestøtteordning eller en politisk regulering som kan være et viktigere bidrag til norsk mediemangfold og finansiering av journalistikken, enn om norske annonsører stiller strengere krav til åpenhet og transparens, samtidig som norske mediehus utvikler gode annonseprodukter.

Derfor er det så viktig og nødvending, og derfor er vi glade for støtten vi har fått fra norske annonsører gjennom ANFO.