Valgkampen drar seg mot slutten, men fortsatt står det enormt mye på spill for partiene og for partier som Rødt, MDG, KrF og Venstre henger fortsatt den store, mørke skyen som heter sperregrensen over partiene.  Det merkes også på partienes aktivitet i de digitale kanalene. En fersk måling fra teknologi- og designbyrået Knowit i Bergen, viser at Rødt fortsatt er det mest aktive partiet og partileder Bjørnar Moxnes klarer å skape mye engasjement med sine innlegg, men nedover på listen skjer det store endringer.

- Det er ikke overraskende at det er en del økning siden sist og det skulle nesten bare mangle. Det er fortsatt Rødt som troner på toppen og er den mest aktive og skaper mest engasjement, sier strategisk rådgiver i Knowit Experience, Jannikke Hannevik.

Hannevik er medlem av Kampanjes valgkampjury som har fulgt valgkampen i sin helhet og som snart skal kåre det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Den nye målingen viser at MDG nå klatrer opp på en fjerdeplass til andreplass på listen, og at også KrF også har fått opp dampen

- KrF har økt antallet innlegg. De var på jumboplass sist, men nå er det Senterpartiet som er nederst på listen. Venstre har også antallet innlegg noe helt vanvittig, men de sliter som sist fortsatt med det svakeste engasjementet, sier hun.

Les også: Rødt best i den digitale valgkampen – men Listhaug er Facebook-dronninga

Rødt åpner lommeboken
Også sist var det altså Rødt som tronet på toppen og partiet hadde i juni og juli samlet over 280 ulike innlegg. Men Rødt skilte seg da ut som det partiet som ikke brukte noen penger på å markedsføre innleggene til først og fremst partileder Bjørnar Moxnes. Da fikk partiet et glassklart råd fra Knowit-rådgiveren.

 - Rødt kjører kun organisk, hvilket vil si at de ikke har betalt annonsering på sine poster. Det kan bety at de får god spredning ved at de har et høyt engasjement. Samtidig vil vi da si at det er dumt av Rødt ikke å ri den bølgen ved å putte litt penger på de postene som de åpenbart treffer med. Et par tusenlapper kan gjøre stor forskjell, sa Hannevik den gang.

Nå virker som om Rødt har lyttet til rådgiveren for partiet har i august åpnet lommeboken og putter penger på sosiale medier-gigantene.

- I august har de jammen meg puttet penger bak postene sine og skrudd på annonsekranen, sier Hannevik.

Brenner av syv millioner i reklame
Ser vi på de samlede medieinvesteringene til de største partiene i kanaler som Facebook, Instagram og Twitter så brant norsk partier av hele syv millioner kroner i august og alle partiene økte sine reklameinvesteringer. Rødts andel utgjør her en beskjeden andel på snaue 30.000 kroner, men det er likevel stor endring for partiet som går til valg på å kreve inn nesten 50 milliarder kroner i økte skatter. SV som i enda større grad har tatt til orde for å skattlegge de globale sosiale nettverkene hardere, brukte ti ganger så mye penger, nemlig 300.000 kroner. 

Hos partiet Rødt sier kommunikasjonsansvarlig Iver Johansen Aastebøl følgende når Kampanje ringer og spør om bakgrunnen for partiet har begynt å sponse opp innleggene til partilederen.

- Det er fordi valget nærmer seg, og vi må sikre oss synlighet i sosiale medier også litt utover det vi får organisk. Men som du ser er det snakk om svært beskjedne summer så langt, sier Aastebøl.

- Hvilke målgrupper sikter dere på i sosiale medier? 

- Vårt mål er å nå ut til folk som vurderer å stemme Rødt, enten de har gjort det før eller ei. 

- Ap bruker nesten tre millioner. Hva synes du om at de andre partienes bruker såpass mye penger på annonsering i sosiale medier?

- Mesteparten av dette er bortkasta penger. De betaler for synlighet for å kompensere for at de jobber for dårlig med å holde kontakt og engasjere følgerne sine resten av året, sier han.

- Kommer med en heftig bismak
Ett av grepene i Rødts skatteplan er en opptrapping av nivået fra dagens 22 prosent til 26 prosent i statsbudsjettet i 2026. Samtidig vet man at de store teknologigigantene kun skatter av en brøkdel av deres faktiske inntekter i Norge og at fellesskapet går glipp av hundrevis av millioner i skatt.

- Hva tenker dere om å bruke annonsekroner hos en tech-gigant som såvidt betaler skatt i Norge? 

- Det kommer med en ganske heftig bismak. Det er også en av grunnene til at vi bruker mest mulig av annonsepengene våre inn mot andre kanaler. Facebook gir ikke lengre nok igjen for pengene til at det er verdt bismaken å bruke store summer der, etter vår vurdering, sier Aastebøl.

- Kommer dere til å trappe opp bruken av betalte annonser i de siste dagene før valget?

- Ja. Noe på Facebook, men mesteparten vil gå til andre kanaler. Når valgdagen nærmer seg blir det ofte desto vanskeligere å slippe til i de store riksmediene, og da må vi sikre oss en viss synlighet, sier  Iver Johansen Aastebøl, kommunikasjonsansvarlig i Rødt.

Her kan du se hvor mye penger de ulike partiene brukte på reklame og spons i sosiale medier i august. 

Parti Investeringer
Arbeiderpartiet 2.957.759 
Fremskrittspartiet  2.054.393 
MDG  629.797
SV  354.514
KRF  326.138
Høyre  268.212
Senterpartiet 263.246
Venstre  255.591
Rødt  28.184