Her er kommentatorene som holder mest liv i valgkampen: - Vi gjør vårt, så klart

Her er de politiske kommentarene som er mest synlige både i egne og konkurrerende medier.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt og ikke uventet har valgkampen vært noe av det som har preget sommeren og mediebildet de siste ukene. Kampanje har tidligere skrevet om hvilke partiledere som er mest omtalt i forkant av valgkampen. Nå har Kampanje bedt Retriever undersøke hvilke politiske kommentatorer og redaktører som er mest brukt i norske medier i august. 

- Vi har sett på dekningen av politiske kommentatorer, både med og uten mediene de selv representerer. Førstnevnte inkluderer også saker som kommentatorene selv har skrevet, sier Ane Kathrine Strand, analysesjef i Retriever. 

Her kommer det frem at den mest synlige kommentatoren er Kjetil B Alstadheim. Han figurerer både oftest i egne spalter i Aftenposten, men også gjennom omtale og opptredener i konkurrerende medier.

- Alstadheim er den kommentatoren som totalt sett er omtalt flest ganger. Han er også blant dem som er omtalt flest ganger i andre medier. Alstadheim har skrevet en del om klima i august og dette skaper debattstoff i andre medier. I tillegg fikk terningkastene etter debatten under Arendalsuka og TV 2-debatten stor mediedekning i august, sier Strand. 

En av dem som er mest raus med tanke på å stille opp for andre og som også blir sitert mye er VGs Tone Sofie Aglen. Hun er den kommentatoren som er omtalt flest ganger i andre medier enn sitt eget.

- I tillegg til at også hun omtales i sammenheng med terningkastene etter debattene, ser vi at hun har vært aktiv i perioden og at hun har flere opptredener på TV 2 og NRK. Mediene referer generelt også ofte til henne, sier Strand. 

En av sakene som sikret Aglen mye dekning var hennes kritikk av partilederdebatten på TV 2.

- Tone Sofie Aglen var ute og omtalte TV 2-debatten som god, men også som kaotisk. Dette ga en del pressedekning. Ellers verdt å nevne at hennes kaivandring sammen med Erna Solberg har fått pressedekning i august, legger Strand til. 

Valgkampen er veldig spennende, men det synes jo politiske kommentatorer nesten uansett. Kjetil B. Alstadheim, Aftenposten

Alstadheim: - Prioriterer egen avis

Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim sier til Kampanje at han er overrasket over å være den mest siterte kommentatoren. Totalt i august er han sitert hele 82 ganger, men ikke mer enn 49 dersom en ekskluderer Aftenposten.

- Men mye av dette ser ut til å være NTB-meldinger med blant annet oppsummering av vurderingene etter partilederdebatter. Slike saker brukes jo gjerne flere steder, sier den erfarne kommentatoren.
Alstadheim sier at han prøver å stille opp i andre medier når han har muligheter, men at han prioriterer egen avis.

- Hva synes du om valgkampen så langt i år, sammenlignet med tidligere år?

- Den er veldig spennende, men det synes jo politiske kommentatorer nesten uansett. Meningsmålingene har gitt nerve i innspurten, blant annet med dramaet rundt sperregrensen og utviklingen for Senterpartiet. Også klimaspørsmålet har seilt opp og gitt en ny dynamikk etter sommeren.

- Hvilke temaer knyttet til valgkampen opplever du at leserne er mest interessert i under årets valgkamp?

- Det er generelt stor interesse for valgstoff nå enten det handler om konkrete saker, målinger eller vurderinger av store debatter.

- Meningsmålerne har pekt mot regjeringsskifte i lang tid. Er det kommentatorene som holder spenningen i valgkampen i live nå?

- Vi gjør vårt, så klart. Men selv om det ikke er så spennende om det blir nytt flertall, er det uavklart hvilke partier som skal i regjering, hvem som skal samarbeide om budsjett, og hva slags politikk som skal føres. Her ligger det an til mye interessant og viktig etter valget. Og mye moro. Ikke minst for kommentatorer, sier Alstadheim.

Her er kommentatorene med mest omtale i eksterne medier: På omtaletoppen

Navn Mediehus Omtale eksternt
Tone Sofie Aglen VG 50
Kjetil B. Alstadheim Aftenposten  49
Skjalg Fjellheim Nordlys 42
Snorre Valen Nidaros 40
Aslak Eriksrud TV 2 29
Frithjof Jacobsen Dagens Næringsliv 27
Hanne Skartveit VG 23
Lars Nehru Sand NRK 21
Hege Ulstein Dagsavisen 20
Martine Aurdal Dagbladet 19
Siv Sandvik Adresseavsisen 18
Gunnar Stavrum Nettavisen 18
Eirin Eikefjord Bergens Tidende 18
Eva Grinde  Dagens Næringsliv 15
Berit Aalborg Vårt Land 9
Magnus Takvam NRK  9
Irene Halvorsen Nationen 7

Aglen: - VG skal være hele landets avis

VGs Tone Sofie Aglen sier til Kampanje at hun også er overrasket over å være den politiske kommentatoren som er mest sitert utenfor sitt eget mediehus. Totalt er hun sitert 73 ganger i august, og 50 av siteringene er i andre aviser enn VG. 

- Det hadde jeg ingen anelse om. Googler aldri mitt eget navn og har heller ikke noe Retriever-søk. Har ingen planer om å begynne med det heller. Da mister jeg bare nattesøvnen, sier Aglen til Kampanje.

Aglen sier at hun ikke vet helt hva slags omtale dette er, men at hun regner med at det er mest siteringer, fordi hun definitivt ikke fått 50 henvendelser. 

- Men generelt prøver jeg å ta telefonen og være behjelpelig når andre medier ringer. Særlig setter jeg pris på at lokalaviser spør meg om en sak. Jeg prøver å følge med på saker og politikere i hele landet, og har stor nytte av å lese lokal- og regionaviser. Eksempelvis ringer NRK Nordland iblant når de vil ha en kommentar på en sak. Det synes jeg både er lærerikt og gøy. VG skal være hele landets avis, og det håper jeg at jeg bidrar til. 

- Hva synes du om valgkampen så langt i år, sammenlignet med tidligere år? 

- Valgkampen ble helt annerledes enn jeg hadde trodd. Det mangler nerve, og jeg klarer heller ikke å se hva som er den store saken. Kanskje bidrar det også det til at valget kan virke avgjort, spør VG-kommentatoren.

Hun opplever at selv om pandemien er ganske så fraværende som tema i valgkampen «ligger den over alt som skjer.»

- Selv om det snart er valg, tror jeg de fleste av oss er mest opptatt av de nære ting. Som vaksine, smitte, når vi kan reise til utlandet og når vi kan henge i baren og dra på konsert. Personlig skulle jeg gjerne reist mer rundt i landet og snakket med mer folk enn jeg har fått mulighet til, legger Aglen til. 

Her er kommentatorene med mest samlet omtale både i egne og eksterne medierAlstadheim topper listen

Navn Mediehus Omtale totalt
Kjetil B. Alstadheim Aftenposten  82
Siv Sandvik Adresseavsisen 74
Tone Sofie Aglen VG 73
Skjalg Fjellheim Nordlys 71
Gunnar Stavrum Nettavisen 71
Hege Ulstein Dagsavisen 70
Frithjof Jacobsen Dagens Næringsliv 56
Lars Nehru Sand NRK 50
Snorre Valen Nidaros 47
Hanne Skartveit VG 42
Aslak Eriksrud TV 2 41
Eva Grinde  Dagens Næringsliv 36
Martine Aurdal Dagbladet 35
Berit Aalborg Vårt Land 34
Eirin Eikefjord Bergens Tidende 32
Magnus Takvam NRK  25
Irene Halvorsen Nationen 12

- Klima og formuesskatt har fått opp tempraturen

- Hvilke temaer knyttet til valgkampen opplever du som politisk kommentator at leserne er mest interessert i under årets valgkamp - er det noen temaer som tenner på flere plugger enn andre?  

- Både klima og formueskatt har fått opp temperaturen. Det har også oljeskatten. Jeg er litt overrasket over at arbeidsplasser og næringsliv ikke er blitt viktigere etter det året vi har vært gjennom, sier Aglen.

- Meningsmålene har pekt mot regjeringsskifte i lang tid. Er det kommentatorene som holder spenningen i valgkampen i live nå?  

- Nei,det vil jeg ikke si. Kanskje snarere tvert imot. Selv om det ser ut som det blir regjeringsskifte, vet vi at ting kan snu veldig fort. Og selv om statsministerspørsmålet kan virke avgjort, er det spenning igjen til alle. Styrkeforholdet på rødgrønn side må være nervepirrende. Sperregrensa er nok en gang en thriller. Mye står på spill for partiene. Får Rødt og MDG sitt store gjennombrudd, og forsvinner KrF? Sps noe overraskende fall ga også en ny dynamikk, avslutter Aglen. 

Les også: Massivt rødgrønt flertall blant norske journalister - Listhaug langer ut mot Medie-Norge

Her er kommentatorene som holder mest liv i valgkampen: - Vi gjør vårt, så klart