Landsmøtesesongen er over for denne gang og den lange valgkampen er godt i gang med tanke på stortingsvalget 2021. Nytt av året denne gangen er at valgkampen inneholder flere nye partiledere som Venstres Guri Melbye og Sylvi Listhaug, og ikke minst en ny statsministerkandidat i Senterpartiet-leder, Trygve Slagsvold Vedum.

Det gir også utslag på omtaletoppen over landets partiledere som Kampanje har hentet inn. En av dem som har fått mest omtale er Senterpartiet-lederen.

- Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært gjenstand for mye medieoppmerksomhet dette halvåret, faktisk har Sp-lederen blitt omtalt i flere artikler enn Venstre-leder og kunnskaps og integreringsminister Guri Melby, til tross for et svært innholdsrikt halvår med koronakrisen, sier fungerende analysesjef i Retriever, Ane Kathrine Strand, til Kampanje.

I begynnelsen av juni tok det ytterligere fyr. Etter å ha blånektet gang på gang å svare på spørsmål om egne statsministerambisjoner, eksploderte det på landsmøtet til Senterpartiet i begynnelsen av juni da partiet lanserte Vedum som statsministerkandidat. Det satte ny fart i omtalen av Sp-lederen i landets medier, viser tall fra Retriever som Kampanje har hentet inn.  

- Vedum fikk tilnærmet like mye omtale i norske medier som landets statsminister fikk helgen landsmøtet pågikk. Sammenlignet med de to ukene før landsmøtet ser vi at medieoppmerksomheten rundt Vedum øker betraktelig. Antallet artikler om Sp-lederen tredobles, sier Strand.

Vedum økte antall medieoppslag fra 424 til 1.276 om en sammenligner ukene før og etter partiets landsstyremøte, og fra å være jevnstore drar Vedum nå fra partitopper og motstandere som Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug. 

Her ser du utviklingen i antall medieoppslag de første to ukene i juni (antall saker de to foregående ukene). Kilde Retriever. 

Plassering Navn Antall medieoppslag 
1.  Erna Solberg (H) 2.563 (2.353)
2.  Trygve Slagsvold Vedum (Sp)  1.276 (424)
3.  Jonas Gahr Støre (Ap) 935 (421)
4. Sylvi Listhaug (Frp)  418 (611)
5. Audun Lysbakken (SV) 335 (428)

De to periodene som ligger til grunn for tellingen er perioden, 17.05-31.05 og 01.06-15.06. 

Legger hovedmotstandere bak seg
Den joviale og muntre partilederen sniker seg dermed forbi hovedkonkurrenten i jakten på distriktsvelgerne, Frp-leder Sylvi Listhaug, og hovedkonkurrenten til statsministerjobben, Ap-leder Jonas Gahr Støre, på omtaletoppen. Ser en hele året under ett er Gahr Støre imidlertid fortsatt vesentlig mer omtalt enn Vedum (se tabell lenger ned i saken). 

- Kampen mellom Vedum og Støre kommer og hvem av de to som skal bli statsminister, kommer til å prege valgkampen, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim.

Men selv om Vedum aldri kommer til bli Norges neste statsminister i en ny regjering bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og kanskje Sosialistisk Venstreparti, har han ifølge valgkampjuryen «oppnådd det han vil».

- Det er ikke noe statsministeraktig over Vedum og han skjønner nok selv at han ikke skal bli statsminister. Det er et grep han har gjort for å få synlighet i valgkampen og få tilgang på de store scenene i mediene som en av tre statsministerkandidater. Nå er han jevnbyrdig med Erna og Jonas, fortsetter Fjellheim.

Morten Pettersen, kommunikasjonsrådgiver i sitt eget rådgivningsselskap Boldt, sier lanseringen av Vedum som statsministerkandidat har skapt «en veldig spesiell situasjon noen måneder før valget».

- Vi er vant til å ha valgkamper der det blir personifisering og mediene spiller opp til det, men det pleier å være valget mellom statsministerkandidater i to forskjellige regjeringsalternativ, ikke i samme regjering. Jeg tror vi kommer til å få en veldig personifisering, som også mediene vil bidra til, i hvert fall ville jeg gjort det hvis jeg jobbet i avis. Å sammenligne personen Slagsvold Vedum og personen Gahr Støre må jo være en lykke for mediene, det er ganske ulike personer, mildt sagt, sier Pettersen.

Flere aviskommentatorer har den siste tiden pekt på Vedums lederstil og oppførsel.

- Jeg er ikke sikker at det vil slå så negativt ut for Vedum. Det at mange medier og alle vil lage saker på Vedum, men det trenger ikke å slå negativt ut for Vedum, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

- Digital kaffekoppdialog
Ifølge Jannike Hannevik, rådgiver i Knowit, har valgkampen nå også begynt å ta seg opp digitalt. Høyre kjører på Instagram med en sin humoristiske stil, men ellers er det lite som imponerer juryen.

 - Det er økende aktivitet nå kontra hva det har vært, men vi ser et uutnyttet potensial. Det er de samme innholdsstrategiene på tvers av plattformer og lite dialog med de som kommenterer. Men her kunne Trygve Slagsvold Vedum virkelig skilt seg ut og han har kontoer. Han kunne hatt kaffekoppdialogen digitalt, sier Hannevik.

- Vedder en kasse småsei
Så hva skjer til høsten? Blir det et regjeringsskifte? Kampanjes valgkampjury mener dagens regjering «virker slitne og er ferdige» og at det har vært «mye klønete kommunikasjon» i forbindelse med pandemihåndteringen.

- Jeg har veddet en kasse småsei på at det blir regjeringsskifte, men det er mulig jeg må doble innsatsen etter de siste målingene. Nå er det klar bane for Jonas Gahr Støre, sier Fjellheim.  

- Jeg tør ikke vedde imot, sier juryleder Terje Svabø.

- Kommer det til å handle om Støre og Vedum fremover?

- Svaret på det er ja, men jeg tror samtidig det ikke er noe sjakktrekk fra noen partier å overlesse befolkningen med altfor mye valgkamp denne sommeren. Jeg tror mange nordmenn nå vil han en sommer med fest og moro uten å tenke for mye på valgkamp. Det er mitt råd til alle partiene, sier juryleder i Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø.

Her kan du se antall medieoppslag til de ulike partilederne i perioden 1. januar i år til og med 15. juni. Kilde Retriever. 

Plassering Partileder Antall medieoppslag
1. Erna Solberg (H) 33.661
2. Jonas Gahr Støre (Ap) 9.210
3, Sylvi Listhaug (Frp) 6.271
4. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) 6.031
5. Guri Mellby (V) 5.895
6. Siv Jensen  (Frp) 4.613
7. Kjell Ingolf Ropstad 3.953
8. Audun Lysbakken (SV) 3.059
9. Bjørnar Moxnes (R) 2.211
10. Une Bastholm (MDG) 767

*Sylvi Listhaug tok over som partileder etter Siv Jensen i Fremskrittspartiet i begynnelsen av mai i år