«Vi har rett», konkluderer Marit Høvik Hartmann skråsikkert i det hun setter foten over terskelen hos sin nye arbeidsgiver på Solli Plass. I sitt Kampanje-intervju og senere tilsvar til Per Højs Jon Fredrik Sandengen, blåser Hartmann så skråsikkert i tåkeluren at det lukter tåkefyrstinne lang vei.

De smarteste folkene jeg kjenner er blitt mindre skråsikre med alderen. Det skyldes nok klokskap. For er det én ting historien har lært oss, så er det at skråsikkerheten sjelden seirer. Vi er alle en del av en verden og en kommunikasjonsbransje som er i fundamental endring, der ydmykhet og nysgjerrighet bør seire - fremfor skråsikkerhet og arroganse.

Unntaket fra regelen heter kanskje Donald Trump, men når det er sagt er kapittelet om «The Donald» langt fra ferdigskrevet. En amerikansk forskningsstudie jeg plutselig har fått sansen for, konkluderer med at personer som tror at de vet, er mindre mottakelige for ny kunnskap. Spør ikke en skråsikker om råd, heter det. Den skråsikre er troende til å gi deg et svar, enten hun eller han kan noe om saken eller ei. Du kan lese mer om dette her.

«GK er et sted der næringspolitikk, økte forskjeller, forskyvning av mediemakt og FNs bærekraftsmål er en del av den daglige diskusjonen», kan Hartmann fortelle.

Hun er nyfrelst, og sitter nå på revolusjonerende innsikt som 20 år i reklamebransjen ikke kunne gi henne:

«I vår tid er det ingen merkevarer som kan klare seg uten å ha solid samfunnsforståelse i bunnen, GK har sine røtter i samfunnsforståelsen, samfunnskommunikasjon er fremtiden for enhver merkevare, reklamebyråer som ikke har samfunnsforståelse i bunnen kommer til å slite, flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse, god reklame må forholde seg til samfunnsutviklingen, forstår du ikke samfunnet er det vanskelig å utvikle en merkevare ...»

Og sånn fortsetter det.

Kollega Per Fredrik Sandengen i Per Høj kløp seg i armen og tok en for laget da han påpekte at «dette ikke bare er en gjennomskuelig posisjonering av GK i disse bransjeglidningstider, men også klassisk brønnpissing.»

Samme kveld står lyset på hos GKs nye seniorrådgiver. Hun har glemt GKs mantra «legg deg flat». Eller kanskje hun ikke har lært det enda. Hun skriver tilsvar på tastaturet - rett fra levra. Hun har ny innsikt å dele, nye dører å sparke opp. Hun nærmer seg tross alt sin andre uke i GK, og løfter gullklokka for lang og trofast innsats opp i været: «Gjennom 30 år har vi bevisst bygget en organisasjon med en annen kunnskap enn i reklamebyråene», skriver hun, og fortsetter: «Reklamebransjen er i endring, og bransjeglidninger pågår for fullt – fordi samfunnet rundt oss er i endring».

Jaggu.

«I tillegg har vi rett» skriver Hartmann skråsikkert. «Flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse. Å være samfunnsengasjert er bra, men det er ikke det samme som samfunnsforståelse. Forståelse krever flere kilder til innsikt enn reklamebransjen tradisjonelt har hvilt på».

Velkommen tilbake i manesjen.

Som filosofen Bertrand Russell sa det: «Feilen med verden er at de dumme er så skråsikre på alt – og de kloke så fulle av tvil».

Og Marit. Neste gang du skal drive «fremsnakk» av egen bransje, google it.