I glede over ny jobb i Geelmuyden Kiese (GK), uttaler Marit Høvik Hartmann at flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse. Det er ikke bare en gjennomskuelig posisjonering av GK i disse bransjeglidningstider, men også klassisk brønnpissing.

Jeg gratulerer både Marit Høvik Hartmann og Fred Hauge med ny jobb og er sikker på at GK har gjort nok et godt steg i retning mot å bli noe mer enn et PR-byrå. Dette er flinke folk med bakgrunn fra en bransje med mange andre flinke folk; reklamebransjen.

All god, kreativ kommunikasjon og merkevarebygging er basert på innsikt og samfunnsforståelse. Selvfølgelig. Uavhengig av om god reklame speiler eller påvirker det samfunnet den virker i, så virker den og er med på å sette premisser for både samtid og framtid. Et kort blikk på de siste 60 års reklamehistorie burde opplyse såpass. Og slik er det fortsatt, også i Norge. At Marit Høvik Hartmann føler noe annet, vitner ikke bare om en uklar samfunnsforståelse, men også en uklar bransjeforståelse. Det er overraskende.

Jeg vet ikke hvor mye Hartmann vet. Men at hun vet at flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse i dag? Og at hun også mener å vite hva som daglig diskuteres og ikke, i alle byråene? Det tviler jeg rett og slett på.

«Å velge å fremheve seg selv gjennom påstander og nedsnakking av bransjekolleger er ikke bare arrogant, det kan ikke leses som annet enn klassisk brønnpissing»

Samfunnsforståelse er et begrep som fremkommer i mange sammenhenger for tiden. Det kreves i mange stillinger og bransjer, naturlig nok, og kan defineres på mange vis. Den akademiske diskusjonen trenger vi ikke ta her, men at det grunnleggende handler noe om å forstå sin rolle og sin tid, kan vi vel alle enes om. Sikkert GK og. Men i disse bransjeglidningstider kan det være andre motiver som rår.

Vi har tidligere hørt fra GK-sjef Nina Riibe at er det størrelsen som gjelder. Og når «size matters», er det kun GK og Try som kan levere. Greit nok, det er en posisjonering av byrået som de fleste annonsører kan vurdere ut fra egne behov. Men hvis GK nå vurderer samfunnsforståelse som et stort hull i bransjen de har glidning mot, tror jeg de vil få seg noen overraskelser i konkurranse med flere reklamebyråer. Også byråer med mindre fokus på størrelse. For dette er kjernen i det vi driver med, som skaper mening i det vi holder på med og som får brorparten av oss til å glede seg til å gå på jobb hver dag.

GK velger selvsagt sin egen strategi for å posisjonere seg og bygge merkevaren. Men å velge å fremheve seg selv gjennom påstander og nedsnakking av bransjekolleger er ikke bare arrogant, det kan ikke leses som annet enn klassisk brønnpissing. Det er sikkert mye samfunnsforståelse i bunnen av GK, men noe særlig bransjeforståelse siver ikke til overflaten.

Jon Fredrik Sandengen er styreleder og partner i Per Høj. Han er også tidligere styreleder i Kreativt Forum og byråleder i Saatchi & Saatchi.