Geelmuyden Kiese (GK) har siden selskapet begynte å posisjonere seg som et integrert kommunikasjonsbyrå snappet både kunder og ansatte fra reklamebyråene. Bakteppet har vært et marked der grensene mellom PR og reklame viskes vekk.

Nå er de tidligere reklamebyråprofilene Marit Høvik Hartmann og Fred Hauge blitt ansatt som seniorrådgivere i GK.

Marit Høvik Hartmann kommer til GK fra stillingen som kommunikasjonsdirektør for Oslo Business Region. Hun har mer enn 20 års byråerfaring fra blant annet Dinamo, McCann, Leo Burnett og New Deal/DDB.

Spår at reklamebyråer vil slite
- I vår tid er det ingen merkevarer eller bedrifter som kan klare seg uten å ha solid samfunnsforståelse i bunnen. Jeg går til GK nettopp fordi GK har sine røtter i samfunnsforståelsen. Samfunnskommunikasjon er fremtiden for enhver merkevare. Enhver merkevare må skjønne sin rolle i samfunnet. Dette er en bransjeglidning jeg liker. Reklamebyråer som ikke har samfunnsforståelse i bunnen kommer til å slite, sier Hartmann i en pressemelding fra GK.

- Mener du flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse?

- Ja, flertallet av norske reklamebyråer mangler samfunnsforståelse. Det er de færreste steder hvor næringspolitikk, økte forskjeller, forskyvning av mediemakt eller FNs bærekraftsmål er en del av den daglige diskusjonen. God reklame må forholde seg til samfunnsutviklingen. Forstår du ikke samfunnet, er det vanskelig å utvikle en merkevare, sier Hartmann til Kampanje.

- Du har selv vært toppsjef i et reklamebyrå. Hva er den viktigste erfaringen du tar med deg derfra?

- Hvis du ikke tar utvikling og læring på alvor, er arbeidsstokken din utdatert om fem år, svarer Hartmann.

Startet reklamebyrå
Fred Hauge begynner i stillingen som reklamekonsulent/seniorrådgiver. Han kommer fra jobben som rådgiver og kreatør i Hyper. Hauge har også erfaring fra DDB, og var i sin tid med på å starte byrået Hei.

- Teknologiutviklingen har gjort at kampen om virkeligheten har blitt mye viktigere for både kommersielle aktører og offentlige virksomheter. I GK er samfunnsrollen motoren i kundearbeidet. GK kobler kreativitet og samfunnsforståelse. Det er et kraftfullt verktøy som jeg gleder meg til å jobbe med, sier Hauge.

Administrerende direktør Nina Riibe i GK er glad for å ha på plass to seniorrådgivere med solid digital byråerfaring.

- Jeg ser frem til å jobbe med Marit og Fred. De bidrar til å styrke GK som et integrert samfunnskommunikasjonsbyrå, sier Riibe.

- Skal GK i enda større grad jakte kunder som tradisjonelt har valgt reklamebyrå som samarbeidspartnere?

- GK jakter kunder som har mot og vilje til å gjennomføre de endringer som må til for å oppnå de målene som er definert. GK leverer samfunnskommunikasjon, samtidig som vi er hellig overbevist om at kreativitet er kommunikasjonens hjerte. Dette brenner vi for og jobber steinhardt med hver eneste dag. Oppnå resultater for kundene våre, sier Riibe til Kampanje.

- Utfordrer etablerte revirer
Om bransjeglidningen sier hun dette:

- Det er ikke nytt at folk i bransjen bytter byrå. Det er heller ikke nytt at kunder bytter, men det som er nytt, er at kommunikasjonssynet blant bransjefolk kan synes å være mer nyansert enn tidligere. Folk er mer bevisste på at de vil jobbe i et byrå hvor de deler kommunikasjonssynet. Dette elementet, sammen med effekten av bransjeglidningen som utfordrer etablerte revirer, er spennende.

Kampen om kundene blir stadig tøffere, påpeker Nina Riibe.

- Jeg skal ikke spå hvem som blir de store vinnerne. Men det som er sikkert er at kundene har mer innsikt enn noen gang, utfordringen er at alle konkurrentene har akkurat samme tilgang, samtidig som medielandskapet er i stor endring, kunder er illojale, og støyen er høyere enn noen gang. De må kommunisere budskap som virker. I GK mener vi at inngående samfunnsforståelse og kreativitet er essensielt for å skape kommunikasjon som treffer, engasjerer og skaper resultater.