En av de store driverne i reklame- og kommunikasjonsmarkedet for tiden, er konsulentgigantene Accenture og Deloittes inntog på byråmarkedet. Det skjer først og fremst gjennom oppkjøp av mindre teknologi- og designbyråer, men etter hvert også oppkjøp av større reklamebyråer. Stadig flere konsulenthus som PWC, Capgemini og Ernst & Young melder seg på i det som nå omtales som «et oppkjøpsrace».

Accenture Interactive er på kort tid blitt verdens sjette største byrågruppering etter de fem store WPP, Omnicom, Publicis, Interpublic og Dentsu, og internasjonale analytikere i de store investeringsbankene peker nå på de store kommunikasjonskonsernene som mulige oppkjøpskandidater for nettopp konsulenthusene.

Men selv om ambisjonene til Accenture og Deloitte fortsatt er store, viser årets «Byråprofil»-undersøkelse at konsulenthusene har en lang vei å gå hva gjelder kjennskap blant Norges største annonsører og selskaper.  Accenture når ikke engang opp på listen over de beste teknologi- og designtilbyderne i Kampanjes undersøkelse. For det er så vidt Deloitte Digital kaprer en plass på listen som toppes av byråer som Netlife Design, Apt og Bekk.  Her har konsulentgigantene en stor jobb å gjøre for bygge opp kjennskapen rundt sine satsinger.

Byråprofil-undersøkelsen viser også at det er byråer med høy grad av selvstyre og lokalt eierskap som gjør det best - med Trigger i klassen for «Årets PR-byrå», Red Media Consulting som «Årets mediebyrå» og Try i klassen for «Årets Reklamebyrå». Kampanje må også gratulere content-byrået RedInk, som er eid av mediehuset Aller, for seier i kategorien «Årets content-byrå» som vi i år gjennomfører for første gang.

Men den store vinneren i årets undersøkelse heter fortsatt Try. Byrået vinner reklameklassen for 15. året på rad og seirer også på tvers av alle kategorier i «Årets byrå». Med 15 reklameseiere på rad har Try satt allerede satt en uslåelig rekord som bare byrået selv kan slå i 2018. 

Årets poengskåre viser imidlertid at det på ingen måte blir en enkel jobb. For i år utfordres Try mer enn noen gang. Avstanden ned til nummer to er minst mulig og seiersrekken til Norges ubestridte reklamemester kan stå for fall neste år.

Trøsten til Try er at det ikke er konsulentgigantene Accenture eller Deloitte som står nærmest å vippe byrået ned fra tronen – den største trusselen kommer nemlig fra egen byråfamilie. Den sterkeste utfordreren på årets «Byråprofil» er det delvis Try-eide reklamebyrået Pol.