Camilla Grund slutter som administrerende dirketør i det Aegis Media-eide mediebyrået Vizeum, bare litt over halvannet år etter at det ble kjent at hun gikk fra jobben som markedssjef i VG til sjefsstillingen i mediebyrået.
- Jeg har hatt det kjempefint hos Vizeum de siste årene, og er utrolig stolt av byrået og alle mine flotte kollegaer. Valget jeg nå tar er verdibasert, og en konsekvens av at jeg ønsker å prioritere livet mitt og min faglige utvikling annerledes. Jeg ønsker alle i Dentsu Aegis og Vizeum lykke til videre, sier Camilla Grund.
- For meg er dette en personlig avgjørelse. Jeg føler at det er på tide å stoppe litt, tre til side og finne ut hva jeg vil gjøre fremover, sier Grund til Kampanje.
- Planla du et så kort opphold i Vizeum da du ble sjef i 2015?
- Jeg kan ikke si at det var planen, nei.
Tredje sjef ut siden 2012
Den avtroppende byråsjefen har ikke bestemt seg for hvor ferden går videre, men vil nå snakke med folk innen innovasjon og teknologi.
I VG styrte hun markedsavdelingen i fire år. Hun har tidligere jobbet i Tele2, Creuna og mediebyråene IUM og Carat. Grund var i sin tid med på å starte det som den gang het Carat Interactive, hvor hun i seks år ledet mye av den digitale satsingen.
Les også: Grund går fra VG – blir ny Vizeum-leder
- Camilla er en faglig sterk person, som vi i Dentsu Aegis setter stor pris på, og vi gleder oss til å følge henne videre. Nå blir vårt fokus å støtte byrået best mulig, samt finne den rette lederen for Vizeums videre suksess, sier Paal Fure, administrerende direktør i Dentsu Aegis Network Norge.
Da Camilla Grund ble ansatt som sjef i Vizeum i 2015, ble hun den fjerde Vizeum-sjefen siden 2010. Etter at Fure ble konsernsjef for hele Dentsu Aegis Network Norge i 2012, har Vizeum vært ledet av Stian Lyberg (ansatt i 2010), Tor-Arne Fosser, Sverre Vinje og Camilla Grund. Lyberg sa opp samtidig med at Helge Onsum takket for seg som Aegis-sjef, mens Fosser, Vinje og Grund ble ansatt av Paal Fure.
- Vizeum har hatt tre ulike ledere siden jeg tok over som leder for konsernet i 2012. Camilla er den tredje. De tre - Fosser, Vinje og Grund - har hatt helt ulike begrunnelser for hvorfor de ønsket andre typer roller. Jeg både forstår og respekterer de ulike prioriteringene, sier Fure til Kampanje.
- Krevende å være byråsjef i Norge
Når Kampanje spør Fure om det er tøft å være byråsjef i Vizeum, svarer han slik:
- Det er krevende å være byråsjef i Norge og internasjonalt. Jeg har selv vært byråleder i ulike virksomheter i 15 år, så det har jeg erfart. Når det er sagt, så vil vi tenke ekstra nøye gjennom hva slags person som skal lede Vizeum fremover. Det må være allright at ledere er inne i kortere perioder enn å sitte til de mottar gullklokka. Vi vil vurdere grundig hvem som blir sjefen for neste etappe og det som blir en ny æra for Vizeum
- Har du noen i kikkerten?
- Nei, Camilla orienterte meg om sin beslutning i for kort tid siden, så vi starter arbeidet med rekrutteringen av hennes etterfølger nå. Jeg vet veldig godt hva vi leter etter, det er ikke snakk om et et markant lederskifte, men det må være en person som kan stå lengre i stillingen. Nå slipper Camilla å gå med denne hemmeligheten og vi kan starte en åpen rekrutteringsprosess. I Vizeum er det en god og trygg gjeng som kan håndtere dette.
- Når har du erstatteren på plass?
- Jeg regner med å kunne kommunisere at vi har funnet en ny sjef i løpet av september og kanskje kan jeg da fortelle hvem vedkommende er. Camilla jobber ut året i Vizeum og vil være sjef inntil en ny leder er på plass eller noe annet blir avklart.
- Finnes det egne kandidater i egne rekker?
- Vi har mange talenter, og jeg håper enkelte som passer til det vi leter etter ønsker å vurdere denne muligheten. Det er et spennende univers i vår bransje for tiden.
Nær dobler overskuddet, tross omsetningsfall
Samtidig med at Camilla Grund varsler sin avgang, kan mediebyrået presentere sitt 2016-resultat. Mediebyrået leverte i 2016 solide tall og har en kraftig økning i inntjeningen og en økende margin, tross omsetningsfall.
Omsetningen falt med 4,9 prosent til 1,047 milliarder kroner i fjor. Fjoråret endte likevel med et reultat før skatt på 32,3 millioner kroner, mot 18,6 millioner kroner året før. Det er en vekst på 74 prosent.
- Dette er utrolig gode prestasjoner av Vizeum, historisk sett, sier Paal Fure.
- Vi skulle selvsagt gjerne sett andre omsetningstall. Samtidig er det en naturlig konsekvens av den tidsriktige dreiningen mange av våre kundeforhold har tatt, sier Camilla Grund.
- Hva er årsaken til omsetningsfallet?
- Det er vel i hovedsak at vi mistet to kunder, men det er ingen trend at kundene bruker mindre penger. Vi ser at de i større grad bruker andre tjenester som en følge av utviklingen i bransjen, noe som betyr at vi jobber vi bredere enn før. Vi har flere konsulenttimer, vi tilbyr mer rådgivning, for å nevne noe, så forretningsmodellene er annerledes enn tidligere, sier Grund.
Paal Fure legger til:
- Helt siden min tid som sjef i Vizeum har vi hatt gleden av å ha ambisiøse oppdragsgivere som legger prestasjonsbaserte elementer på toppen av de faste betalingsmodellene. Jeg verken kan eller vil fortelle hvilke kunder dette er, men jeg mener Vizeum har vært en pioner innen dette. Vi har en mye større bredde og dybde i tjenestespekteret enn tidligere. Et moderne marketing-byrå tilbyr mye mer rådgivning enn tidligere. Jeg vil kalle dette en kundestyrt utvikling, sier Paal Fure.
Kapret Hurtigruten
- Hvordan har 2017 gått så langt?
- Vi har fått nye kunder som Hurtigruten, det er veldig god utvikling i byrået, også for eksisterende kunder, sier Fure.
Tirsdag kunne Kampanje at Hurtigruten har valgt Vizeum som nytt mediebyrå etter en byråkonkurranse. Store internasjonale ambisjoner er bakteppet for byråvalget.
- Hvor stor kunde blir Hurtigruten?
- Jeg kan si at det er en betydelig oppdragsgiver, både i Norge og internasjonalt, forteller Fure.
Les også: Vant kampen om Hurtigrutens byråmillioner
Her ser du tallene til Vizeum for 2016. Alle tall i MNOK.
Vizeum | 2016 | 2015 | Endringer i prosent |
Omsetning | 1.047,41 | 1.102,32 | - 4,9 |
Driftsresultat | 29,6 | 17,3 | + 71,0 |
Resultat før skatt | 32,3 | 18,6 | + 73,6 |
Kommentér