Norske byråer er i år representert i fire juryer under Cannes Lions; film, PR, mobil og radio. De fire som reiser ned til Rivieraen og blir innestengt sammen med byråfolk fra hele verden, er Erik Heisholt (film-juryen), Hans Magne Ekre (radio-juryen), Eva Sannum (PR-juryen) og Markus Lind (mobil-juryen).
Bransjeveteran Erik Heisholt gleder seg til jurytjeneste i Cannes. Med kort tid igjen før avreise retning Rivieraen, regner han med en rekke lange og slitsomme dager.
- Det kommer til å bli slitsomt, men lærerikt og inspirerende. Det er også en ypperlig måte å bli godt kjent med flinke kolleger fra hele verden. Det kommer garantert til å bli heftige diskusjoner, men min største forhåpning er at de filmene som ender opp med løver, spesielt gull, skal være helt fantastiske, både når det gjelder idé, originalitet og håndverk, sier Heisholt til Kampanje
- Har du dannet deg noe inntrykk av nivået?
- Ja, hvis man tenker på alle innsendte arbeider er det er som alltid: 90 prosent skit, 7 prosent ok og 3 prosent fantastisk. Det er like overraskende hver gang, hva folk faktisk tror kan vinne, sier Heisholt.
Han gleder seg til juryjobben, men trekker frem tre ting han gleder seg aller mest til ved årets Cannes-tur.
- For det første å ta en Guinness med Harald Grenne på den irske puben der det aldri er stappfullt av folk. For det andre å treffe gamle kjente fra hele verden. Og for det tredje å ta med massiv inspirasjon tilbake til mitt lille nystartede kommunikassjonsbyrå og bruke denne til å lage fantastisk arbeid for kundene våre, sier Heisholt.
Les også: Norske reklamefolk i Cannes-juryer
Tror på lade-app
Markus Lind, som til daglig jobber som kreativ leder i Good Morning, skal representere Norge i mobil-juryen, en kategori som ble innført i 2011.
- Forventningene til Cannes er faktisk lavere enn på lenge. Følelsen av at man har sett det aller meste før, om enn i mer moderne innpakninger, er slående. Innsendelsene har en høy grad av gimmick-faktor og jeg lurer på om noen av jobbene faktisk er utført i det hele tatt. Når det er sagt så kommer jeg til å slå hardt ned på konstabler innen plagiatetaten, sier Lind til Kampanje.
For han er forberedt på konfrontasjoner og diskusjoner i juryarbeidet. Og hans erfaring er at det ikke alltid er kun det kreative som står i sentrum når bidrag skal evalueres i juryarbeidet.
- Sist gang jeg satt i juryen var det en fyr fra Japan som fikk en meget god jobb fra Forsman & Bodenfors diskvalifisert fordi ett eller annet byrå hadde gjort noe lignende i Kobe noen år tidligere. Det blir litt som å si at vi nekter å la andre land gjøre teknologiske fremskritt fordi vår nasjon gjorde det først. Det er såpass idiotisk at det ikke er forenelig med hverken Internett, teknologi eller kreativitet, sier en indignert Lind.
- Hva bør kjennetegne et godt bidrag i mobilkategorien?
- Det aller viktigste med en god mobiljobb er evnen til å løse et problem uavhengig av om det problemet er relatert til en tjeneste eller en kommunikasjonsutfordring. Videre ser jeg glatt forbi jobber som er rene gimmick-ideer hvor det å bruke telefonen egentlig bare er en blindvei som ikke gir konseptet nevneverdig merverdi. Utover den gode ideen setter jeg pris på nyskapende interaksjonsløsninger som ikke bare gjør det enklere å bruke en tjeneste, men gjør den mer spennende å bruke. Jeg har sansen for detaljer som gjør store forskjeller og relevante ideer som går i hånd i hanske med produkt og målgruppe, sier Lind til Kampanje.
Etter å vært gjennom en grundig runde med pre-kvalifisering, var frustrasjonen til Lind såpass stor, at formidlingsbehovet ble stort. Han skrev derfor en kommentar;
Les også: - En finger i øret, litt dritt og mye bra
- Hva tror du om de norske vinnersjansene i år?
- Når det gjelder vår egen nasjon tipper jeg at gode ex-kollegas i Try/Apt vil gjøre det skarpt med ladeappen for Volkswagen. Jeg har også sansen for Thyme fra Hyper. Selv om sistnevnte ikke løser noe spesifikk problem i henhold til produkt og/eller tjeneste så er tanken fin. Førstnevnte er en het potet, ikke bare fordi det er en god idé, men fordi den er relevant i forhold til produkt, den er nyskapende og den skapte resultater. Det er en kombo som jurymedlemmer setter høyt, spår han.
Legger alt annet til side
Eva Sannum sitter i Cannes-jury for første gang, og skal innta PR-juryen som Norges representant. Hun er klar for å gå «all in» og konsentrere seg om juryjobben i Cannes.
- Jeg skal prøve å legge alt annet stress unna, og nyte det privilegiet det blir å kunne studere og diskutere det beste av kreativt kommunikasjonsarbeid fra hele verden det siste året. Det blir en sjelden luksus - den absolutt største kilden til inspirasjon på lenge. Og så vet jeg jo at det blir hardt arbeid. En hel ukes heftige diskusjoner med juryrepresentanter som kommer til å ha ulik motivasjon for å mene det de gjør - og ikke minst; sikkert veldig varierende engelskkunnskaper. Det skal med andre ord bli en fryd å sitte der inne i festivalpalasset mens bølgene og rosévinen skvulper utenfor, sier en forventningsfull Sannum til Kampanje.
Les også: Disse reklamebyråene har meldt på flest Cannes-bidrag
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gleder seg: - Det skal bli en fryd å sitte i festivalpalasset mens bølgene og rosévinen skvulper utenfor, sier Eva Sannum fra Geelmuyden-Kiese. Hun sitter i årets PR-jury. Foto: Eivor Eriksen
PR-kategorien er i likhet med mobil-kategorien blant de yngre kategoriene i Cannes Lions-sammenheng. Eva Sannum sier at hun kommer til å ha fokus på kreative jobber som har smart bruk av PR.
- Det blir spesielt interessant å juryere PR-kategoriene. Spennende å se hvilke jobber som skiller seg ut, og om det er mye av de samme jobbene som også utmerker seg i andre kategorier. Jeg tenker at hovedoppgaven selvsagt blir å finne de beste, kreative kommunikasjonsideene, men ser det også som en viktig del av oppgaven å lete etter de jobbene som har brukt PR spesielt godt for å nå gjennom med budskapet.
- Hva er ditt inntrykk av nivået i år?
- Etter å nå ha sett gjennom over 500 arbeider i forhåndsjuryeringen, som bare er én fjerdedel av de totale jobbene min jury skal gjennom, er jeg delt. Jeg håper vi nå har fått luket ut en god del av de som bare har laget casefilm av en hashtag eller fordi de har satt opp lyktestolper på en lekeplass og dermed gitt befolkningen et bedre liv. Men mitt inntrykk er at når vi sitter igjen med en shortlist, så er det masse imponerende jobber med høyt nivå, som absolutt fortjener løver i Cannes, sier Sannum.
Blitt kontaktet av mange
Partner og kreatør Hans Magne Ekre i SMFB gleder seg til sin første juryjobb i Cannes. Han forventer uenighet og diskusjon og har allerede nå lagt en strategi.
- Siden vi er mange ulike folk fra hele verden, så regner jeg med at vi ikke nødvendigvis er veldig enige om hva som fortjener å vinne. Derfor har jeg bestemt meg for å prøve å få viljen min, uansett. Det er typisk at de som kommer fra USA og andre land høres ut som de har mest rett, fordi de er ekstra gode i engelsk. Dette er et fenomen jeg skal motvirke, sier Ekre til Kampanje.
Han kan fortelle at han har blitt kontaktet av flere som har sendt inn bidrag til årets konkurranse.
- Det er flere som kontakter meg, fordi de vil at jeg skal høre på det de har sendt inn, før juryering. Det føles som de prøver å påvirke meg til å stemme i deres retning, så jeg har valgt å ikke høre på noen ting i forkant, forteller han.
- Hva tenker du om fremtiden til radioreklame? Ligger radioreklamen for døden?
- Radioreklame går en lys fremtid i møte. Min beskjed til annonsørene er: «Change to radio today, or face extinction tomorrow».
Kommentér