I mars lanserte Solo en kampanje der publikum ble invitert til å laste ned appen Solo Goodiebag. Med denne appen kan forbrukere vinne «Solo-stæsj» som luer, gensere og brus, gjennom å benytte appens lyttefunksjon på Solo-reklame. Du skal altså benke deg foran tv'en eller pc'en og la lyttefunksjonen til appen gjenkjenne lydkoder som enten fører til at du vinner effekter eller at du får «$olo-dollar», som kan brukes til å kjøpe effekter.
Kampanjen skal vare frem til 1. november og er en del av et konsept levert av Try/Apt.
Dette konseptet ble dråpen for app-byrået Shortcut som lenge har bekymret seg for utviklingen i reklamebransjen. En slik applikasjon er bortkastede penger som Solo kunne brukt på en langt mer fornuftig måte, mener de.
- Teknologien misbrukes når den blir brukt til å få folk til å se på reklame, sier daglig leder i Shortcut, John Eivind Hallén, til Kampanje.
Les også svaret fra Try/Apt: - Shortcut tar grundig feil
Solos Goodiebag-appen skal få forbrukere til å samle poeng ved å se på reklame og var i midten av april lastet ned over 100.000 ganger.
- Budsjett brukt riv ruskende galt
Shortcut burde vite hva de prater om. Byrået var selv en del av oppstartfasen til Solo-kampanjen hos Try/Apt, men valgte å ikke ta del i prosjektet da de ikke fikk mene noe om hvordan det hele skulle gjennomføres.
- Vi ble invitert til Try/Apt, som vi er gode venner med og har lagd flere skikkelig bra apper sammen med. De leverte en knallgod pitch til oss på noe de skulle lage for Solo. I utgangspunktet et utrolig morsomt konsept, forteller fagleder i Shortcut, Marius M. Mathiesen.
App-utviklerne er ærlige på at de syns dette var en kul idé, men gode ideer ender ikke alltid opp med et godt produkt.
- Det var et kreativt og tøft konsept. Budskapet var bra og de hadde funnet dødsimponerende teknologi. Men til tross for dette endte det med at vi ikke ble med på prosjektet, sier Mathiesen.
Til deres skuffelse så de i mars at appen likevel ble lansert. Dette gjør dem urolige.
- Vår bekymring handler om at dette er budsjetter som er brukt riv ruskende galt. Tenk på hvor mye annet man kunne gjort for de pengene! Hadde Solo kommet til noen andre enn de som vil tvinge folk til å se filmer de selv har laget, så kunne de fått veldig mye mer igjen, sier Hallén.
- Apper skal ha nytteverdi
Mathiesen og Hallén presenterer en rekke bekymringer. En av de er at reklamebransjen ikke forstår de endringene som skjer i samfunnet. Den digitale revolusjonen dreier seg ikke om at alle nå er på mobil, men at digital kommunikasjon skjer på kundenes premisser, hevder de.
- Endringen har skjedd i hodene våre, og det har ikke reklamebransjen fått med seg. De bommer med at de ivrer mest etter å vinne priser, fordi det er det kuleste og gjeveste. De kan være med på å sponse kampanjer bare for å være med på en god idé og at den ideen har sjanse på en eller annen gulldings senere, sier Hallén.
Han mener det kan virke som reklamefolk begynner i feil ende.
- Når det er prisene som driver deg og du har en god idé til en film, så vil du kanskje få realisert den filmen. Og jeg kan tenke meg at om en kunde ikke er interessert i å bruke så ufattelig mye penger på den filmen fordi folk ikke ser på tv-reklame lenger, så kan argumentet være «Ja, men vi kan lage en app som kan få publikum til å se filmen, og da er det verdt det».
Men publikum vil ikke ha en app som dette, mener Hallén.
- Og da lager de en boardsreklame for å få folk til å ønske appen. Men folk vil ikke ha boardsreklamen heller. Til slutt tenker de, la oss betale folk for å se filmen, i form av effekter. Det er det som skjer. Man må bla opp penger for at sluttbrukerne skal se filmen og forhåpentligvis kjøpe så mye brus i etterkant at det lønte seg.
Dette er å sløse penger på en app som folk i utgangspunktet ikke ønsket seg, mener Hallén og sammenligner det med billett- og reiseappene til Ruter som han mener gir reell nytteverdi til sluttbrukeren.
- Har reklamebransjen et ansvar overfor kundene sine fordi de ikke vet bedre eller bør ikke kunden forstå dette selv?
- De lurer kunden. De burde vært gode rådgivere, tenker jeg. Solo sin kompetanse ligger i å produsere brus. Reklamebransjen sin jobb er å hjelpe dem til å selge mer av den brusen.
Tekstforfatter i Try/Apt, Bjørnar Buxrud, er ikke enig i synspunktene og mener Shortcut opererer med et litt snevert syn på hva nytteverdi er.
Les hele saken: - Shortcut tar grundig feil
Kommentér