Hos Norges største reklamebyrå har rundt 10.000 aksjer skiftet eiere etter en runde der én aksjonær har solgt seg helt ut og én har solgt seg ned. Den aksjonæren som nå er helt ute av Try, er Ole Kristian Hustad, som opprinnelig var en av gründerne til Apt.
Det skjer samtidig med at en av de virkelige seniorene i Try, konsulent Eivind Moe, selger seg betydelig ned i selskapet.
- Det er jo i første omgang når noen slutter, at aksjer blir ledige. Det skjer med jevne mellomrom, sier største eier og daglig leder i Try, Kjetil Try.
Hustads 5108 aksjer i Try har sammen med Try-konsulent Eivind Moes post på 5589 aksjer blitt tilbudt enkelte nøkkelansatte i byrået.
- Solgte til utvalgte
Eivind Moe bekrefter at han har solgt ned sin aksjepost i Try. Moe har vært en av de aller største eierne i selskapet som de siste årene har vært rangert som landets beste reklamebyrå på Kampanjes reklamekåring Byråprofil.
I 2013 eide Moe 7353 aksjer i Try, eller snaue ti prosent av selskapet.
- I fjor på denne tiden fylte jeg 67 år, og jeg ønsket å redusere arbeidsbelastningen. Da ble jeg enig med Kjetil Try om at det var en god kombinasjon at jeg solgte med ned og at andre som var nye, kunne eie. Derfor solgte jeg aksjene mine til utvalgte kreative, sier Eivind Moe til Kampanje.
- Men du skal fortsette å jobbe?
- Jeg skal jobbe så lenge jeg synes det er moro og noen synes det er verdt 1.200 kroner i timen. Foreløpig går det veldig bra, men jeg har vel ikke egentlig fått så lite å gjøre. Heller enn å trappe ned, har jeg jobbet mer. Men jeg er ikke bitter på det, altså. Jeg er bare glad for at jeg får fortsette å jobbe, og at store og spennende annonsører fortsatt har glede av meg. Og selvfølgelig at mine kollegaer håper jeg aldri skal slutte, sier sier Moe som fortsatt sitter på over tusen aksjer og rundt to prosent av selskapet.
- Viktig for å holde på ansatte
Totalt er det nå 23 aksjonærer i Try, hvor Kjetil Try selv er hovedaksjonær siden han sitter på rundt 26 prosent av aksjene som er delt i A- og B-aksjer. Det er også kun Try selv som eier A-aksjer.
- Hvor viktig er det å kunne tilby ansatte eierandeler?
- Dette gjør vi både for å holde på dem, men også for at det skal være en motivasjon. Det er jo morsomt for flinke folk å kjenne at de eier. Da føler de at de er ordentlig med på laget. Det er mange som er interessert i å kjøpe, men det er ikke så mange som er eiere, sier Try til Kampanje.
Kjetil Try sier til Kampanje at det å kunne tilby ansatte aksjer, er en god ting for å kunne holde på ansatte.
- Grunnen til at mange bedrifter lar medarbeidere kjøpe seg inn, er jo at det er veldig viktig å ha flinke folk. Gleden og nytten av flinke folk er stor, og da må man lage en større kake og dele i flere biter, sier han.
Try kjøper seg opp
Også Kjetil Try har sikret seg flere aksjer i fjor. Det gjør han gjennom det nystartede selskapet Tryman, som eier 1447 B-aksjer. Når Kampanje spør om opphavet til selskapsnavnet, avslører Try at det var kallenavnet hans – på Manglerud under oppveksten.
- Når jeg møter gamle kamerater på Manglerud-senteret sier de «Hei, Tryman!».
Han bruker begrepet «skattetekniske årsaker» om hvorfor han nå både eier aksjer som privatperson og gjennom det nystartede selskapet.
- Dette er aksjer jeg antagelig skal selge internt igjen og da blir det enklest å eie dem i et A/S, sier han.
- Klapp på skulderen
Det er fire ansatte i Try som nå kommer inn som nye aksjonærer, det er; konsulentene Helge Gjertveit, Lars Mitlid og Sindre Fossum Beyer, samt kreatør Ester Hjellum.
- Det er et klapp på skulderen til dem. Men når det er sagt, er ikke de aksjene gratis. Det har jo skjedd at noen har fått tilbud og takket nei, siden dette jo har en kostnad. Aksjene er rimelige, men også kostbare, forteller Try.
Det ligger ingen automatikk i å bli tilbudt å kjøpe aksjer i Try når man jobber der. Try har noen klare retningslinjer han følger når han vurderer om noen skal kunne bli aksjonærer.
- Alle skjønner at ikke alle kan bli eiere. Det er mange flinke folk som ikke har aksjer. Men da har man noe å strekke seg mot. Det er mye som spiller inn. Ingen får tilbud om å kjøpe aksjer om ikke jeg kjenner dem godt, og jeg er 100 prosent sikker på at de er ekstremt flinke og passer inn i miljøet. og det ser jeg som regel ikke før de har jobbet i Try i minst et år.
Ute med sluttpakker
2014 ble også et år der det ble utskiftinger i staben i Try og Apt. Men Try avviser at det ligger noen dramatikk rundt dette.
- Heldigvis er det noen som slutter. Vi må ha litt turnover. Også folk i nøkkelposisjoner må slutte, ellers stivner vi. Selvfølgelig hadde vi merket det om 20 mennesker hadde forsvunnet ut av døra samtidig, sier Try.
At det ble en rekke avganger i fjor, forklarer han blant annet med sammenslåingen mellom Try og Apt.
- Vi var usikre på hvor mange vi skulle være. Og så tror jeg at en del ansatte i Apt så at i den den nye situasjonen vi fikk i Try/Apt, kanskje ikke var helt sånn som de hadde tenkt, så da begynte de andre steder, forklarer han.
Etter det Kampanje erfarer er det seks personer i byrået som er tilbudt sluttpakke, men Try vil ikke bekrefte dette.
- Njaa, jeg vil egentlig ikke si så mye om det. Det er tre personer som slutter i Try i mars, og et par til i løpet av de siste to månedene. Men sånn er det. Noen slutter og noen kommer. Vi har forholdsvis liten turnover hos oss. Det farligste som fins, er å tenke at «nå skal det bare være oss» - da råtner vi på rot.
Blant de som har sluttet i 2014, er blant annet Eva Sannum, som gikk til Geelmuyden.Kiese, Dennis Tönnkvist, som gikk til Hyper, Linda Kling meldte overgang til McCann, og Ole Hustad, var var én av tre Apt-gründere, forlot byrået. Teamet Bård Rostrup Gabrielsen og Sindre Fosse Rosnes gikk til Los & Co. Prosjektleder Kristin B. Jahr og administrasjonsansvarlig Monica Rosengren gikk begge til Ernö, mens tekstforfatter Silje Fjeld valgte Naug & Venner som ny arbeidsgiver. Konsulent Hans-Christian Wergeland byttet Try med We Are Live, mens Markus Lind forsvant til Good Morning. Høsten 2013 forsvant også Pol-gründerne til eget selskap; Janne Brenda Lysø, Stian Johansen, Thorbjørn Ruud, Petter Bryde og Monika Augustsson.
Likevel understreker Kjetil Try at det totale antall ansatte i Try/Apt-sfæren er likt ved inngangen på 2015 som for ett år siden.
Splitter Try og Apt
Der Try og Apt ble slått sammen i fjor, blir de samme to selskapene tatt fra hverandre nå. Det forklarer Kjetil Try slik:
- Det er rett og slett for at det skal bli mer oversiktlig. Grunnen til at vi slo oss sammen i fjor, var at Apt var et digitalt reklamebyrå, og vi ble for like i oppbygningen. Konsulentene og kreatørene fra Apt er nå ansatt i Try. Når Apt nå er et digitalt produksjonsselskap, er det mer naturlig at de agerer mer som et eget selskap igjen.
I den nye organisasjonsmodellen er reklamebyrået Try moderselskapet som har tre selvstendige datterselskaper der de eier mellom 51 og 67 prosent. Disse tre er Apt, T/A Pol og T/A Opt.
Alle aksjonærer som gikk til T/A Pol har fremdeles sine aksjer der. Det gjelder Janne Brenda Lysø, Thorbjørn Ruud, Stian Johansen og Petter Bryde.
Kommentér