TV 2 kaster kjendiser inn i nytt realitydrama: - Det blir mer og mer ekstremt

«Vokteren» føyer seg inn i en stadig større kjendisbølge på norsk TV. - Det er dette folk vil ha, sier medieforsker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Fredag er det premiere på «Vokteren» på TV 2, et nytt TV-program der norske kjendiser settes på prøve og konkurrerer mot hverandre, denne gangen med den norske fjellheimen som bakteppe. Målet er å nå toppen av Stetinden i Narvik, men veien dit er full av hindringer og dilemmaer.

Les mer: Helene Olafsen skal lede ny realityserie på TV 2

Første episode utspiller seg som en slags meta-grøsser der hovedpersonene vet at de er med i en film, men de vet ikke hvem som vil bli tatt av dage og hvordan. Deltakerne i «Vokteren» vet at de er med i en kjendis-reality, men de kan bare gjette seg til hvem som skal ryke først og hvordan.

- Det er som en kombinasjon av «Forræder», «Kompani Lauritzen», «Ex on the Beach» og «71 grader nord», fastslår Fritz Aanes i første episode.

Han er godt kjent med sjangeren fra nettopp «71 grader nord», men det var noe helt annet som ventet han i «Vokteren». Det kan Aanes selv avsløre når Kampanje møter den tidligere brytetreneren på førpremieren torsdag.

- Jeg hadde håpet på en sjanger som «71 grader nord» hvor jeg fikk briljert igjen, men det var det ikke. Det kan jeg love dere, sier han.

I «Vokteren» er det nemlig ingen som har kontroll over spillet, ifølge Aanes. I stedet blir deltakerne tvunget til å ta beslutninger få av dem er spesielt komfortable med.

Fritz Aanes ser en tendens til at kjendisene i større grad får utfordret psyken i de nye realityprogrammene.

- De som sitter hjemme i sofaen vil ha mer og mer underholdning og de vil ha det mer og mer ekstremt. Jeg føler de prøver å skyve grensene. Folk vil ikke bare ha god stemning, latter og sang. De vil se tårer, konflikter og krangler, at hjertet hopper ut av kroppen.

- Ser at folk liker det uforutsigbare

Han får støtte av forbrukerøkonom Silje Sandmæl, som var innom kjendis-humor-realityserien «Vinnerschkalle» før hun avanserte til «Vokteren».

- Det blir mer og mer ekstremt. I «Kompani Lauritzen» må folk gjøre ting de er ukomfortable med, men her må de gjøre det i tillegg til at det er et sosialt spill og at man må passe på hva man gjør og hva man sier, sier hun.

«Vokteren» er produsert av Mastiff, som også lagde kjempesuksessen «Spillet» for TV 2. Også der  Daglig leder Jostein Olseng i Mastiff opplever både at TV-kanalenes appetitt på underholdende programmer med sterke «reality-motorer» er større enn før og at TV-seernes preferanser endrer seg.

- Da vi lagde «Spillet» så vi at folk likte at det var uforutsigbart og at det kom overraskelser underveis. Deltakerne ble også utsatt for tydelige sosiale dilemmaer. Det får man også i «Vokteren», sier han.

Les også: - «Spillet» er vår største strømmesuksess noensinne

Suksessoppskrift:

Programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 gjør stor suksess med å utsette kjendiser på stadig tøffere utfordringer. Her er han på vei inn i førpremieren av «Vokteren» på Gimle kino med pressesjef Jan-Petter Dahl. Foto: Eivor Eriksen

- Det er dette folk vil ha

«Vokteren» er basert på den australske realityserien «The Summit», som hadde urpremiere i fjor, men der australske TV-seere får servert ukjente fjes blant deltakerne, er det altså kjendiser som fyller skjermen når programmet kommer i norsk drakt. Dermed føyer «Vokteren» seg inn i en kjendis-TV-bølge som tilsynelatende bare vokser og vokser. TV 2 har allerede sparket i gang en fjerde sesong av «Forræder». Senere i høst slipper de nok en nyvinning, «Boksen», og etter nyttår blir det nye runder av «Farmen kjendis» og «Spillet».

Medieforsker Gry Cecilie Rustad mener utfasingen av «vanlige» folk i realitysjangeren til fordel for kjendiser har en enkel årsak.

- Det er rett og slett bare på grunn av seertall. Det er dette folk vil ha, og grunnen til det er at folk føler allerede at de har et forhold til kjendisene. De trenger ikke investere mye tid på å bli kjent med nye mennesker. Det blir enda mer avslappende så se, sier hun til Kampanje.

Hun tror kjendisene oppleves som tryggere også for TV-kanalene.

- De vet hva de får. Kjendisene er allerede i søkelyset og har større forståelse for hvordan de fremstilles i media, i motsetning til de første realityseriene hvor folk ikke helt skjønte hvordan reality fungerte og hvordan de ble fremstilt på TV.

Subjekt-redaktør Danby Chois deltakelse i «Spillet» er et godt eksempel på det, mener hun.

- Han visste akkurat hvordan grensene gikk og klarte faktisk å bli fremstilt som ganske sympatisk fordi han var så åpen om hvordan han spilte og tenkte. Han skjønte veldig godt mekanismene i det spillet.

- Holder døra vidåpen

Programredaktør Trygve Rønningen i TV 2 legger ikke skjul på at kjendisene også har en stor markedsføringseffekt for kanalen.

- Når man skal etablere et helt nytt format så er det lettere å nå gjennom med kjente mennesker. Da slipper du både å fortelle om et nytt program og om helt ukjente deltakere. Med kjente deltakere får du høy oppmerksomhet med én gang, men jeg holder døra vidåpen for at «Vokteren» også kommer i en versjon med vanlige folk, sier han til Kampanje.

- Du har tidligere sagt at dette er noe norske TV-seere aldri har sett før. Hva er det de ikke har sett før?

- Dette er en realityserie det også, men det har noen tvister som vi ikke har sett før. Som med «Forræder» og «Spillet» tar vi et internasjonalt format og tvister det til en norsk virkelighet som vi tror treffer publikummet vårt.

I høst er det også duket for en ny sesong av «Farmen» på TV 2. Dette er nå et av få realityprogrammer som også produseres uten kjendiser.

- Freder du «Farmen» med vanlige folk?

- Det er farlig å frede noe som helst, men «Farmen» med såkalt vanlige folk fungerer veldig godt, så vi har ingen umiddelbare planer om å slutte med det, sier Rønningen.

Premierefest:

Torsdag møttes kjendisdeltakerne i «Vokteren» for å se første episode sammen. Foto: Eivor Eriksen

TV 2 kaster kjendiser inn i nytt realitydrama: - Det blir mer og mer ekstremt