Schibsted-topp om Viaplay-kjøp: - Vet at selskapet er i en krevende situasjon

- Men det bringer også muligheter, særlig med tanke på den nye strategien selskapet har lagt, sier investoransvarlig i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Onsdag ettermiddag kunne mediekonsernet Schibsted melde at de har tatt en posisjon på 10,1 prosent i det kriserammede selskapet Viaplay. Det norske mediekonsernet følger dermed etter Canal+ som nylig tok et jafs av Viaplay Group med en eierpost på 12 prosent. Investoransvarlig i Schibsted, Jann-Boje Meinecke, forteller at dette er en finansiell investering i et selskap «som er tett på kjernen vår».

- Det er det som er bakgrunn og rasjonale for hvorfor vi gjør dette. Så vet vi at selskapet er i en krevende finansiell situasjon, men det bringer også muligheter, særlig med tanke på den nye strategien selskapet har lagt.

Han avviser samtidig at oppkjøpet markerer en strategiendring for Schibsteds del, som det siste året har sett inntektene falle markant i sin mediedivisjon.

- Viaplay er nå verdt omtrent 80 prosent mindre på børs enn det var i våres, ble det mer fristende og aktuelt å kjøpe seg inn nå som selskapet går på «billigsalg»?

- Det er jo åpenbart at vi gjorde det nå og ikke for ett år siden, men det handler ikke bare om prising i markedet. Selskapet hadde en annen strategi tidligere og så mot global ekspansjon. Nå skal de fokusere mer på de nordiske posisjonene de har, noe vi også har fokus på, sier han. 

Les også: - Spektakulær kollaps i Viaplay

- Ikke diskutert for ett år siden

Strategien til den nye konsernsjefen Jørgen Madsen Lindemann går ut på å trekke seg ut av nesten alle internasjonale markeder for å satse beinhardt på underholdning i Norden. Samtidig er 25 prosent av alle ansatte på vei ut av selskapet.

- Hadde det vært aktuelt for Schibsted å kjøpe seg inn om ikke verdien i selskapet hadde rast?
 
- Det var ikke noe som ble diskutert for ett eller to år siden, svarer Meinecke.
 
For den nye eierposten har Schibsted lagt ut 47 svenske kroner per aksje, som i sum tilsvarer omtrent 380 millioner svenske kroner, opplyser konsernet. Aksjene er holdt under en så kalt total return swap (TRS). Det betyr blant annet at Schibsted ikke har lagt ut noe for kjøpet enda. 

Har ikke planer for ytterligere kjøp

Meinecke ønsker ikke kommentere når man begynte å diskutere et oppkjøp internt i Schibsted. 
 
- Vil dere vurdere å kjøpe mer i fremtiden?
 
- Det er ikke noe vi har planer for akkurat nå.
 
- Håper dere på synergieffekter her?
 
- Med andelen vi nå tar er det begrenset hva slags direkte synergier vi vil få da vi ikke har direkte innflytelse i selskapet. Det som er viktig å få frem er at vi tidligere har fått kritikk for å investere i selskaper som ikke er tett på kjernevirksomheten vår. Viaplay er derimot et selskap som er tettere på vår business både med tanke på news media og annonseinntekter.

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Viaplay.

Schibsted-topp om Viaplay-kjøp: - Vet at selskapet er i en krevende situasjon