Erna Solberg får slakt av PR-topper: - Håndteringen overskygger krisen

Men kommunikasjonsbransjen er ikke samstemte i spørsmålet om Høyre-lederen kan fortsette.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Torsdag 31. august publiserte E24 den første artikkelen om Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes. Senere har det kommer frem at han gjennomførte mer enn 3600 aksjehandler i løpet av Solbergs tid som statsminister. 

Allerede uken før valget skal Solberg ifølge VG ha fått en liste fra E24 som viste at Finnes hadde handlet aksjer i flere selskaper hun og Statsministerens kontor (SMK) ikke var kjent med.

Daglig leder i Zynk, Guri Størvold, har sagt til Kampanje at hun mener Solberg har brutt regel nummer én i krisehåndtering.

- Som er å få ut all informasjon med en gang så man ikke kan bli beskyldt for å strategisk ha holdt på informasjon. Det er klart at der har dem ikke fulgt beste praksis, sier Størvold.

I Bergen sitter partner i Apriil PR, Trond Albert Skjelbred, og han er enig i Størvolds oppsummering av krisehåndteringen så langt. 

- Jeg er faglig helt enig med Størvold, sier Skjelbred til Kampanje.

Han har 30 års erfaring i bransjen og har håndtert mange forskjellige kriser. Det første rådet innen krisekommunikasjon, fikk han fra Geelmuyden Kiese-grunnlegger, Hans Geelmuyden.

- Han brukte å stille kunden spørsmålet: «Hvordan er ditt forhold til din kone eller ektemann?», fordi han mente at alt annet kunne fikses, utenom dette forholdet. Og i dette tilfellet kunne det ikke kommet mer til sin rett, og det er nettopp dette som gjør situasjonen så vanskelig for Solberg, sier Skjelbred.

Les mer: - Erna Solberg har brutt regel nummer én i krisehåndtering

Jeg har kolleger som hardnakket mener at nordmenn glemmer raskt, men det virker vanskelig å tro når det er så mye å glemme. Peggy Brønn, Professor ved Handelshøyskolen BI.

- Et råd som aldri går av moten

Skjelbred mener Solberg har høy troverdighet i befolkningen, men at hun gjorde en grov feil ved å ikke legge kortene på bordet før valget.

- Hadde hun vært ærlig fra start, så hadde det vært opp til hver enkelt velger, og jeg mener hun hadde stått mye stødigere i denne situasjonen, enn hun gjør nå. For vi må ikke glemme at i mange tilfeller kan selve håndteringen overskygge selve krisen. 

Hans eneste råd til Solberg er å snakke sant. 

- Det er et råd som aldri går av moten, selv om det «glemmes» hele tiden. Jeg synes hun gikk knallhardt ut og kritiserte ektemannen, men hun hadde ikke noe annet valg. Noe måtte hun gjøre, det var et krav, men hadde hun spilt med åpne kort tidligere hadde hun stått langt bedre i det i dag.

- Det ville helt sikkert straffet partiet hennes på kort sikt, men forholdet til befolkningen ville sett annerledes ut for hennes del.  

Høyre gikk seirende ut av kommune- og fylkestingsvalget 11. september, og kunne for første gang på 99 år kalle seg det største partiet i landet.

- Det er klart det er noe med timingen her som selvfølgelig ikke er heldig for henne, og som kan medføre at flere velgere føler seg ført bak lyset. Spørsmål om hva og når hun fikk informasjon om mannens aksjehandler, og hva hun burde vite, er av stor interesse, men uten bevis kan vi ikke gjøre annet enn å stole på henne, sier Skjelbred. 

Les også: Høyre er årets valgkampvinner: - Moderne valgkamp er en maraton

Grov feil:

Trond Albert Skjelbred mener Erna Solberg har høy troverdighet i befolkningen, men at hun gjorde en grov feil ved å ikke legge kortene på bordet før valget. Foto: Veronika Ask Stuksrud

- Mye å glemme

Professor emerita Peggy Simcic Brønn ved Handelshøyskolen BI, kaller det hele «a big fat mess». 

- Ser man på det som skrives i sosiale medier er inntrykket at befolkningen begynner å snu seg mot Solberg, men så langt har Høyre slått ring om henne og uttalt at de har full tillit til henne. Spørsmålet er hvor mye støy hun orker før hun eventuelt hopper av, sier Brønn til Kampanje.

- Også må vi ikke glemme at dette er et personlig drama mellom Solberg og ektemannen, som utspiller seg i media. Er hun er villig til å ofre karrieren sin for ham? legger Brønn til .

Hun tror at dette er slutten for Solberg.

- Det føles som det kommer nye avsløringer hver eneste dag, og timingen kunne ikke vært verre. Jeg tror spørsmålet her er hvor mye dårlig oppførsel fra politikere norske velgere takler, og kan tilgi. Jeg har kolleger som hardnakket mener at nordmenn glemmer raskt, men det virker vanskelig å tro når det er så mye å glemme, sier hun. 

Trond Albert Skjelbred mener det er for tidlig å si noe om Solberg videre karriere i politikken. 

- Om dette gjør at hun må gå av som partileder er vanskelig å si. Det er det hun selv og Høyre som avgjør. Det eneste som er sikkert er at det garantert kommer flere overraskelser og mer informasjon i denne saken, og da vil det være klokt å komme mediene i forkjøpet. Og mitt råd til henne er å være mer åpen enn det som kreves, sier han. 

Erna Solberg får slakt av PR-topper: - Håndteringen overskygger krisen