De siste dagene har det stormet rundt Erna Solberg etter E24 offentliggjorde at Sindre Finnes, ektemannen til Solberg, handlet tungt i aksjer mens hun styrte landet.

Den første saken stod på trykk i E24 31. august. Seks dager senere skal Solberg ifølge VG ha fått en liste fra E24 som viste at Finnes hadde handlet aksjer i flere selskaper hun og Statsministerens kontor (SMK) ikke var kjent med. Dette var uken før valget.

Disse sakene har fått flere til å sette spørsmålstegn ved hvorfor Solberg ventet til etter stemmene var talt opp før hun fortalte at hun ikke hadde hatt oversikt over ektemannens aktivitet i aksjemarkedet.

Daglig leder i Zynk og medlem av Kampanjes valgkampjury, Guri Størvold, mener Solberg har «brutt regel nummer én i krisehåndtering».

- Som er å få ut all informasjon med en gang så man ikke kan bli beskyldt for å strategisk ha holdt på informasjon. Det er klart at der har dem ikke fulgt beste praksis. Med den informasjonen vi har nå ser det ut som Erna Solberg og hennes folk hadde muligheter til å skaffe seg bedre oversikt og få ut informasjon tidligere, sier hun til Kampanje. 

- Stod til gull
Størvold har tidligere jobbet tett på partiledere. Hun forteller at dette er noe man ser i mange krisesaker, der nettopp håndtering av informasjon og kommunikasjonsmåten blir et større problem enn selve saken.

- Det kan vise seg at det er det som blir den største utfordringen her også, altså hvordan man har håndtert informasjonen, sier Størvold. 

Selv om hun er kritisk til hvordan Solberg har håndtert saken, mener hun likevel at pressekonferansen den tidligere statsministeren holdt på fredag gjorde «et sterkt inntrykk på alle».

- Kommunikasjonsmessig står det til gull, den seansen var veldig bra. Man kan ikke kaste terningkast på en pressekonferanse som handler om en så alvorlig og trist sak, men det var veldig godt håndtert når det først er som det er, sier Størvold. 

- Ikke åpenbart
- Tror du dette betyr slutten på Erna Solberg som partileder?

«The jury is still out», sier Størvold.

Hun mener det er vanskelig å si hva utgangen på saken blir.

- Det er ikke sikkert at det blir avklaring de neste par dagene, men jeg blir ikke overrasket over om Erna Solberg tenker at dette handler om å ta ansvar, selv om hun kanskje ikke har gjort så mye feil, så handler det om tillit til henne og partiet, og da kan det bli vanskelig å gå videre i de rollene man har. Men det er ikke åpenbart at hun nå må trekke seg.

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Høyre til denne saken.

Les også: Høyre er årets valgkampvinner: - Moderne valgkamp er en maraton

Politisk erfaring:

Guri Størvold har vært medierådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe og statssekretær i Jens Stoltenbergs andre regjering.