Medieforsker om Viaplay-kjøpet: - Schibsted viser muskler

- Dette er et signal om at de bredder ut porteføljen, sier medieforsker Tellef Raabe.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Onsdag kunne Schibsted fortelle at de har kjøpt aksjer i Viaplay til en verdi på rundt 370 millioner kroner. Med dagens aksjekurs gir det en andel på 10,1 prosent av det svenske TV- og strømmeselskapet som har kollapset på Stockholmsbørsen etter en rekke krisemeldinger så langt i år.

Viaplay ønsker ikke å kommentere aksjekjøpet overfor Kampanje. I en e-post til Kampanje skriver kommunikasjonssjef Nicolas Smith at de ikke kommenterer på sine aksjeeiere og at spørsmål rundt kjøpet må rettes til Schibsted.

Les også: Medieanalytikere kritiske til Viaplay-kjøp

Investoransvarlig i Schibsted, Jann-Boje Meinecke har sagt til Kampanje at dette er en finansiell investering i et selskap «som er tett på kjernen vår».

Viaplay-kursen har stupt med 80 prosent på ett år, noe som gjør det mulig for Schibsted å sikre seg en betydelig andel av selskapet for en langt rimeligere pris enn tidligere.

- Det er jo åpenbart at vi gjorde det nå og ikke for ett år siden, men det handler ikke bare om prising i markedet. Selskapet hadde en annen strategi tidligere og så mot global ekspansjon. Nå skal de fokusere mer på de nordiske posisjonene de har, noe vi også har fokus på, sier han. 

Les mer: Schibsted-topp om Viaplay-kjøp: - Vet at selskapet er i en krevende situasjon

- Ligger i Schibsted sin historie å eie TV

Medieforsker Tellef Raabe ved SNF på Norges Handelshøyskole mener Schibsted viser muskler med dette kjøpet. Han minner samtidig om at mediekonsernet har historikk for lignende oppkjøp.

- Schibsted kjøpte seg gradvis opp i svenske Podme fra en minoritetspost til en majoritetspost, så det er ikke første gang i senere år at Schibsted kjøper seg opp i et teknologiplattformselskap som har en tjeneste de ikke selger fra før, sier Raabe til Kampanje.

Før det igjen eide Schibsted en tredjedel av TV 2 frem til 2006.

- Det ligger i Schibsted sin historie å eie TV, sier Raabe.

Samtidig mener han Amedia har opparbeidet seg en annen posisjon innenfor sportsmarkedet gjennom samarbeidet med TV 2 på norsk fotball.

- ​Den har ikke Schibsted klart å måle seg med.

Les mer: - Ønskereprise for Schibsted i TV-markedet

- Overbevist om at de ser synergieffekter

Viaplay sitter på en rekke attraktive sportsrettigheter i det norske markedet, inkludert Premier League, og medieforskeren ser ikke bort fra at dette er noe av det som har lokket Schibsted-ledelsen til å investere penger i selskapet.

- Ser du for deg at Schibsted kan lansere en pakke med nyheter og Premier League?

- Det er vanskelig å si hva slags muligheter den lille posten på 10,1 prosent har å si for Schibsted på kort sikt, men dette er et signal om at de bredder ut porteføljen og så blir spørsmålet hva som skal til for at Premier League kan bli en del av Full Tilgang-pakken eller at VGTVs produksjoner blir lett tilgjengelig hos Viaplay, sier Raabe.

Jens Barland, medieforsker og prorektor ved Høyskolen Kristiania, tegner opp et lignende scenario.

- Det man ser at Schibsted bygger opp et økosystem av digitale innholdstjenester. De har vært veldig offensive på å bygge ut podkast og nå kjøper de seg opp i strømmetjeneste. Jeg forventer at de ser forretningsmuligheter i å koble alle disse digitale tjenestene sammen og lage produkter og pakker som skal fungere godt for kundene, sier han.
- Sånn som du kjenner Schibsted, tror du de har ambisjoner om å kjøpe seg ytterligere opp?- Det vet jeg ikke, men Schibsted har i mange år hatt en strategi om å bygge mer digital business på trafikken de allerede har. Jeg er helt overbevist om at de ser synergieffekter ved å legge til strøemmetjenester, men det er fortsatt bare en spekulasjon

Medieforsker om Viaplay-kjøpet: - Schibsted viser muskler