Onsdag kom nyheten om at mediekonsernet Schibsted hamstret opp drøye ti prosent av det kriserammede strømmeselskapet Viaplay. Dermed kommer Schibsted inn som den tredje industrielle investoren på kort etter at franske Canal+ var tidlig ute med å kjøpe 12 prosent av selskapet. Med sine 10 prosent er Schibsted blitt Viaplays nest største aksjonær og ifølge Finansavisen har også tsjekkiske PPF kjøpt seg tungt opp i Viaplay med en eierandel på 6,3 prosent.

Medieanalytikerne er imidlertid ikke spesielt begeistret over konsernsjef Kristin Skogen Lunds siste krumspring.

- I hovedsak ser jeg ikke helt hvorfor Schibsted skal inn i Viaplay, både med tanke på hvor Viaplay egentlig skal høre hjemme i Schibsted, særlig fordi det er ikke tvil om at Viaplay må hente penger som er forventet å være ekstremt utvannende, sier analytiker Mads Ek Strøm i Danske Bank til Finansavisen.

Det har vært tøffe tider i Viaplay etter at selskapet nedjusterte sine prognoser og varslet en full restrukturering av selskapet med kutt i ansatte og salg av deler eller hele virksomheten. Heller ikke Arctic Securities-analytiker, Henriette Trondsen, er fornøyd.

- Vi synes investeringen i Viaplay er overraskende. Selv om det er en relativt liten investering for selskapet og derav ikke har betydning for investeringscaset vårt på Schibsted, skaper det noe usikkerhet, sier Trondsen til avisen.  

Les mer: Schibsted-topp om Viaplay-kjøp: - Vet at selskapet er i en krevende situasjon

Investor i Sissener, Peder Steen, mener kjøpet har Schibsted som investeringsobjekt mer komplisert.

- Det er ikke mange ukene igjen til en «lock up»-avtale for Schibsteds Adevinta-akjser går ut. Jeg tror veldig mange aksjonærer hadde håpet på at Schibsted ville kvitte seg med aksjene og gjøre Schibsted mer strømlinjeformet. Så kommer plutselig Viaplay-kjøpet midt i det hele, og gjør bildet mer komplisert, sa analytiker Peder Steen i Sissener til Dagens Næringsliv.

Martin Arnell, medieanalytiker i DNB, skriver i en fersk oppdatering som Kampanje har fått tilgang til at Schibsted har sikret seg «en dyr billett» for å sitte ved bordet.

- Vi anser det som mindre sannsynlig at Schibsted vil forfølge Viaplay ytterligere, men vi kan ikke utelukke det basert på Schibsteds uttalelser. Videre finner vi det vanskelig å se hvordan eventuelle nøkkelsynergier mellom nyhetsdivisjonen og Viaplay kan utnyttes i fravær av et oppkjøp, skriver Arnell.