Schibsteds mediesjef forsvarer kostnadskuttene som skaper VG-misnøye: - Vi må stramme til

Analytiker spår tøffere tider for Schibsteds nyhetsmedier.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje kunne avsløre fredag, er det misnøye blant VG-journalister rundt de nye reise- og overtidsrestriksjonene avisen er pålagt. Innstrammingen skjer som en konsekvens av at Schibsted-mediene slo av 100 millioner kroner på resultatet i andre kvartal. I forbindelse med kvartalspresentasjonen varslet konsernsjef Kristin Skogen Lund at mediehusene måtte «bremse en ganske kraftig kostnadsvekst».

- Mange journalister i VG har jobben nærmest som en livsstil der overtid er en del av jobben. Samtidig kan det sette store begrensninger for journalistikken vi produserer når vi kan reise mindre, sa leder for redaksjonsklubben i VG, Jørgen Braastad, til Kampanje før helgen.

Han synes det er beklagelig dersom VG ikke har ressurser til å opprettholde den nødvendige dekningen.

Konserndirektør for Schibsteds nyhetsmedier, Siv Juvik Tveitnes, forteller at det er et behov for å «ta ned tempoet» i mediedivisjonen.

- Det er mer usikre tider rundt papirøkonomien. Papirprisene øker og strømprisene øker. Det er større usikkerhet i makroøkonomien som gjør at vi må være føre var med tanke på annonseinntekter. Vi har sagt at man må se på kostnadene overalt i Schibsted, også i mediehusene. Én måte å ta ned kostnadene på kort sikt er å redusere aktivitetsnivået når det kommer til reise, utsette aktiviteter og se på behovet for å reansette folk, sier hun til Kampanje.

- Men det har ikke kommet noen instrukser fra meg eller de over meg på hvordan dette skal håndheves på detaljnivå, legger hun til.

Les mer: Intern misnøye i VG etter innstramminger: - Kan sette store begrensninger for journalistikken

Det er naturlig å tenke seg at når kostnader øker for folk flest, så vil nok det gi svakere etterspørsel for spesielt abonnementsbaserte nyheter. Daniel Vårdal Haugland, ABG Sundal Collier

Analytiker spår tøffere tak i 2023

Analytiker Daniel Vårdal Haugland i ABG Sundal Collier tror Schibsted News Media må spare mellom 50 og 100 millioner kroner for å nå målet om en driftsmargin på 10-12 prosent i inneværende år. 2023 vil bli langt mer krevende. Analytikerne har en forventning om en kostnadsvekst på 1,1 prosent i Schibsted News Media i 2023. 

- Gitt dagens inflasjonsnivå, betyr det indirekte en forventning om innsparinger, sier han.De økonomiske urolighetene rammer Scibsted på flere måter. 

- Det blir sannsynligvis tøffere tider også for Schibsted News Media. Hvis man ser på utviklingen blant internasjonale digitale annonseaktører, så ser man at veksten i annonseinntektene avtar. Videre er det naturlig å tenke seg at når folk flest sine kostnader øker, så vil nok det gi svakere etterspørsel for spesielt abonnementsbaserte nyheter, sier Haugland.Det betyr at Schibsted må kutte for å nå marginmålene de har satt seg.- Samtidig vet vi at de ikke bare kan foreta massive kutt i organisasjonen uten at det får følger for produktet. Et mer realistisk scenario dersom det viser seg at inntektene inn i neste år blir mye svakere enn det så ut som da de rapporterte andre kvartal, er at de må redusere marginforventningene i det korte bildet, sier han. Ettersom reising utgjør en sentral del av det journalistiske arbeidet, mener Haugland det er naturlig å forvente at de på ett eller annet tidspunkt må tilbake på et mer ordinært nivå etter korona-pandemien.- Men det er klart at de er under press i lys av utviklingen i aksjekursen. Kostnadskontroll vil definitivt være på agendaen.

Schibsted har i dag en markedsverdi på Oslo Børs tilsvarende 41 milliarder kroner, men kursen har falt over 40 prosent så langt i år. 

Les også: Medietopper må kjempe om slankere lommebøker - så mye penger bruker vi på strømming og aviser

- Alle har fått med seg signalene fra Schibsted

Klubbleder i Aftenposten, Kristjan Molstad, forteller at de også har fått beskjed om kostnadskontroll ovenfra, men han kjenner seg ikke igjen i innstrammingene til søsteravisen VG.

- Blir det også strammet inn på reise og overtid i Aftenposten nå?

- Vi har vel ikke fått noen spesifikke beskjeder, men et overordnet signal om kostnadskontroll, som det kalles. Vi er forsiktige med eksterne nyansettelser nå for eksempel, og det ligger vel også i det at man prøver å redusere overtid, svarer Molstad.

Han forteller at han ikke har hørt om innstramminger på reiseutgifter.

- Så konkrete tiltak som det dere beskriver i VG, har vi ikke. At man skal prøve å holde kostnadene nede er signaler som har gått ut til hele Schibsted. De har jeg for øvrig hørt i 23 år som journalist i Aftenposten.

- Så dette er ikke et samtaleemne på kammerset?

- Nei, ikke som jeg vet, men alle har fått med seg signalene fra Schibsted.

- Må være føre var

Konserndirektør Siv Juvik Tveitnes avviser at noen aviser har fått beskjed om å stramme inn mer enn andre.- Alle mediehus jobber ut fra en målsetning om hvordan økonomien skal være mot slutten av året. Det kan treffe ulikt og da må noen kanskje gjøre mer enn andre. Jeg vil ikke tro det er veldig store forskjeller, sier hun.- Kan dette påvirke konkurransekraften til Schibsted?
- Vi har store ambisjoner på våre avisers vegne, men vi må stramme litt til for å være føre var.

 

Schibsteds mediesjef forsvarer kostnadskuttene som skaper VG-misnøye: - Vi må stramme til