Schibsted-toppene om kostnadsbrems: - Vi har fyrt på alle sylinderne i det siste og det trenger vi ikke å gjøre

Svakere resultater og sterk kostnadsvekst gjør sitt til at Schibsted nå tråkker forsiktig på bremsen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Resultatrushet på Oslo Børs er i gang og på ukas siste dag og med sola stekende utenfor kunne Schibsted inviterer analytikere og presse til en digital gjennomgang av kvartalstallene for perioden april, mai og juni. Regnskapet viser at Schibsted med sine rubrikktjenester og nettaviser øker omsetningen i andre kvartal, men slår av 120 millioner i driftsresultat som en følge av økte investeringer blant annet i Schibsteds mediedivisjon. 

- Vi gjør store investeringer på blant annet innholdssiden på podkaster, litt sportsrettigheter og i E24 så det medfører at overskuddet i år blir lavere. Investeringene utgjør to prosentpoeng av marginen vår i medier, sier Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Ser en på mediedivisjonen så er resultatet der ned med snaue 100 millioner kroner og nå begynner Schibsted-toppene å se litt over kostnadene igjen.

- Vi gjør noe, men jeg vil ikke beskrive det som dramatisk. Vi skal bremse en ganske kraftig kostnadsvekst. Noe av den veksten er uunngåelig fordi vi hadde kunstig lave kostnader under Covid og nå er alle tilbake på jobb og begynner og reise og møtes igjen, men det har vært litt tendens til at vi har fyrt på alle sylinderne i det siste og det trenger vi ikke å gjøre, sier Skogen Lund.

Les også: Overskuddet faller i Schibsted – varsler nye kostnadstiltak

Jeg skal være i Norge i sommer heldigvis, og har ingen utenlandsferieplaner. Kristin Skogen Lund, Schibsted-sjef

Vokser kraftig på digitale abonnement

Samtidig så jobber Schibsted med inntektssiden som vokser med hele fem prosent til snaue to milliarder kroner i kvartalet. Ser en på de digitale abonnementsinntektene så er veksten på hele 24 prosent (valutajustert) og det var kraftig opp sammenlignet med forrige kvartal da tilsvarende vekst var på 13 prosent.

- Det er mye godt innhold og god journalistikk i bunn også har vi blitt flinkere til å bundle sammen attraktive tjenester på tvers. Det er både volum og pris, sier hun.

I disse ferietider kunne Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund blant annet trekke frem VG flytrafikkspesial som et eksempel det hun kaller «moderne journalistikk».

- Det er en fantastisk tjeneste akkurat nå i sommermånedene og jeg kaller det moderne journalistikk fordi den er veldig datadrevet. Samtidig er VG flinke til å skjønne hvilke behov som kommer til å oppstå og da jeg så den for første gang så tenkte jeg «så genialt». Den var der akkurat før jeg tenkte at det savner jeg nå, sier Skogen Lund.

Schibsted-sjefen sier hun ikke selv har vært rammet av streiken som har truffet tusenvis av ferierende nordmenn på vei til utlandet.

- Jeg skal være i Norge i sommer heldigvis, og har ingen utenlandsferieplaner. På mandag var jeg imidlertid på en forretningsreise og da fløy jeg AirFrance og bortsett fra litt forsinkelser så har jeg ikke noen store kriser ute. Men jeg innmari glad jeg ikke skal på en litt komplisert ferietur i år, sier Skogen Lund.

Selskapet har nå 1,5 millioner abonnenter på tvers av markedene i Norge og Sverige, og har et mål om å doble de digitale abonnementsinntektene fra fjorårets 1,3 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner innen utgangen av 2025. 

- Må veksten ligge i størrelsesorden 20-30 prosent for å nå det målet?

- Vi har satset friskt når vi sier vi skal doble de digitale abonnementsinntektene, men vi trenger nok ikke å ligge helt der oppe, men vi må ha en såkalt «double digits» vekst for å si det på finansspråket, sier hun.

Papirkostnader øker med opp mot 80 mill.

Selskapet rammes også av de stadig stigende papirprisene, som Schibsted anslår har økt med 75-80 millioner kroner på årsbasis. Det møtes med økte abonnementspriser på kombinerte abonnementpakker i Norge og Sverige. Mediekonsernet har skjermet de rene digitalabonnementene, men prisveksten på de såkalte «Komplett»-abonnementene utgjør til sammenligning 35-40 millioner kroner på årsbasis.

Til sammen endte overskuddet på driften etter halvgått løp i 2022 på 250 millioner kroner, en klar forverring på tilsvarende tall i 2021 da overskuddet var på 456 millioner kroner. Det slår ut på marginen som nå ikke var bedre en syv prosent og dermed må mediehuset strekke seg for å innfri sitt løfte om en driftsmargin i sjiktet 10-12 prosent. 

- Målet om dette står seg fortsatt, men vi har sagt vi kommer til å ligge i nedre del av det området. Vi håper å klare det, men det kommer litt an på hvordan annonsemarkedet utvikler seg i andre halvår, men starten på tredje kvartal ser OK ut, sier Skogen Lund.

Her kan du se tallene til Schibsted Medier for andre kvartal i 2022. Alle tall i MNOKOverskuddet krymper i Schibsted-medier

Schibsted News 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.956,0 1.868,0 + 5
Driftsresultat 169 263 - 36

- Vi skal ta ned kostnadene

Nå må Schibsted stå på skal selskapet nå sine mål og er avhengig av at det tradisjonelt sterke fjerde kvartalet blir så godt som det pleier. Hvis ikke må det kraftigere lut til på kostnadssiden og her har allerede Kristin Skogen Lund og mediesjefen Siv Juvik Tveitnes begynt å jobbe.

- I Schibsted kan vi fint ta ut noen kostnader uten at det oppleves som dramatisk for de som jobber her, sier Skogen Lund.

Kostnadene økte nemlig med 11 prosent i kvartalet eller med hele 182 millioner kroner. Nå skal mediesjefen dra ned tempo litt.

- Kostnadene våre går opp og vi har sagt vi skal se over kostnadene våre og ta de ned i andre halvår. Det handler mest om å ta ned tempo i investeringene, gå litt tilbake på tempo i nye initiativer og legge det litt ut i tid samt avvente mange nye ansettelser og vurdere de ansettelsene vi gjør. Rett og slett roe tempoet ned, sier hun.

- Vil du sette noe tall på det?

- Nei, vi gjør ikke det Den viktigste guidinge vi gir er guidingen på margin, sier Tveitnes.

Her kan du se alle tallene til Schibsted for årets andre kvartal i 2022. Alle tall i MNOK. Kraftig Adevinta-smell i Schibsted-tallene

Schibsted 2022 2021 Endring i %
Omsetning 3.880,0 3.619,0 + 7
Driftsresultat (EBIT) 289 432 - 33
Resultat før skatt . 6.350,0 362 .

 

Schibsted-toppene om kostnadsbrems: - Vi har fyrt på alle sylinderne i det siste og det trenger vi ikke å gjøre