Sponsorvekst på nær en milliard kroner etter koronasmell - festivaler er vekstvinner etter to år med avlysninger

Det norske sponsormarkedet er ventet å lande en omsetning på 5,6 milliarder kroner i år. Se hvordan markedet utvikler seg her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter et par år der sponsormarkedet har vært hardt preget av pandemien, er den norske sponsorindustrien på vei tilbake og det med full fart. Nye tall fra måle- og analyseselskapet Sponsor Insight viser at markedet har økt med 900 millioner kroner etter at samfunnet ble stengt ned for to år siden i 2020. Det inkluderer alle sponsorinntektene innenfor områder som fotball, annen idrett, kultur og festivaler og annen form for sponsing.

- Det er veldig optimisme i markedet og de vi snakker med har skikkelig trua, særlig festivaldelen tror året i år blir veldig bra og ser for seg en skikkelig økning, sier partner og rådgiver i Sponsor Insight, Lars Brocksted Svendsen, til Kampanje.

Bare i år er omsetningen ventet å øke med 600 millioner kroner til rekordhøye 5,6 milliarder kroner, eller hele 11,5 prosent. Ser en på veksten i festivalmarkedet alene er den på hele 33 prosent for 2022.

- Festivaler har mye sponsorfinansiering og etter å ha stått helt stille i 2021 er det spennende å se utviklingen i festivalmarkedet i år. Det har vært et ekstremt interessant festivalår og det går riktig vei i festivalbransjen, sier Brocksted Svendsen.

Torsdag ettermiddag samlet Sponsor Insight rundt 100 mennesker fra den norske sponsorbransjen til den store Sponsordagen på Ullevaal Stadion.

Les også: Obos er norgesmester i sponsing med over 20 år langt sponsorat – her er årets vinnere av sponsor- og eventprisene

Sponsor-boost etter koronarekyl

Her kan du se utviklingen i sponsormarkedet de seneste fem årene. Alle tall i millioner kroner. Kilde: Sponsor Insight. 

 

  • 4.985
    2018
  • 5.245
    2019
  • 4.695
    2020
  • 4.988
    2021
  • 5.562
    2022e

- 2022 blir et veldig bra år for oss

Ser en på omsetningen for festivalene i 2022, er den ventet å øke med 131 millioner kroner i år, til 521 millioner kroner eller en vekst på over 33 prosent. Det er en vekst som kommer etter at festivalmarkedet lå helt flatt i 2021 etter et par år med avlysninger. Men i år var det igjen duket for festivaler, og en av landets store festivalarrangører er Lund Gruppen Arrangement som er involvert i både egne arrangementer som musikkfestivalen Elvefestivalen i Drammen, Jul i Vinterland, Landstreffet i Stavanger, Fornebu Music & Arts Festival og Palmesus. For sistnevnte festival bistår selskapet både med booking og produksjon.

Daglig leder i Lund Gruppen Arrangement, Magnus Lund, sier han kjenner seg igjen i tallene i den store sponsorrapporten til Sponsor Insight som viser en vekst i festivalmarkedet. 

- Ser vi på helheten i forhold til utviklingen av festivalene våre så har vi vekst, og 2022 blir et veldig bra år for oss. Det handler om at festivalene våre har blitt utsolgt og at vi har hatt veldig god oppslutning på arrangementene. Vi er definitivt på vei tilbake etter et par år med ufrivillig pause. Så blir det spennende å se hvordan markedet vil utvikle seg for neste år med både høye renter, inflasjon og krig i Europa, sier Lund.

Omsetningen til festivalene er likevel langt mindre enn store milliardmarkeder som fotball og annen idrett som er på henholdsvis 1,7 milliarder og 2,1 milliarder.

Her kan du se alle prognosene i sponsormarkedet for 2022. Alle tall i millioner kroner. Kilde: Sponsor Insight. Festivaler er vekstvinneren på sponsormarkedet

Kategori 2022e 2021 Endring i %
Idrett* 2.171 1.975 + 9,9
Fotball 1.772 1.600 + 10,8
Sosio 625 596 + 5,0
Kultur** 473 427 + 10,8
Festivaler 521 390 + 33,4

*Fotball ekskludert 
** Festivaler ekskludert

- Opplever økt interesse fra sponsorene

Magnus Lund i Lund Gruppen Arrangementer n sier arrangementsdelen av Lund Gruppen, som også teller to fornøyelsesparker og tivoli, har en omsetning på rundt 160 millioner kroner. Lund Gruppen totalt omsatte i 2021 for drøye 260 millioner kroner.  Lund tror festivalmarkedet vil holde seg godt selv om det er turbulente tider. 

- Vi ser at opplevelsesindustrien holder seg stabilt selv om det blir trangere tider for folk. Mange tar en hardere vurdering av hva man skal bruke pengene på og da er det rimeligere med et festivalpass eller konsertbillett sammen med venner og familie, enn for eksempel en reise til utlandet, sier han.

Selv om festivalmarkedet har vært på pause i både 2020 og 2021 har han ikke opplevd at sponsorene har forsvunnet.

- Nei, det var veldig stabilt og vi merker at det er en økt interesse fra sponsorene etter et par år uten anledning til å samle store folkemengder. Det blir veldig spennende å se med tanke på 2023, sier han.

Tar pulsen på sponsormarkedet:

Vegard Arntsen har hatt fingeren på pulsen i sponsormarkedet i mange år. Denne uken presenterte han tallene som viser at markedet for sponsing fortsetter å vokse. Foto: Knut Kristian Hauger.

Vokst med to milliarder kroner siden starten

Partner i Sponsor Insight, Vegard Arntsen, som står bak rapporten «Det norske sponsormarkedet 2021/2022» sier det med unntak av året 2020 har vært en kraftig vekst i sponsormarkedet siden man begynte å måle dette markedet for første gang i 2009. I løpet av disse årene har markedet lagt på seg med to milliarder kroner.

- I 2020 falt markedet med rundt ti prosent på grunn av pandemien og nedstengingen av festivaler og kulturarrangementer. Idretten gikk det ikke så mye utover da de ganske raskt fikk lov å konkurrere igjen, sier Arntsen.

Sammenlignet med investeringene som gjøres i mediekanaler som TV, aviser og digitalt, er det nå bare internettannonsering som er større enn sponsingens fem milliarder kroner i 2021.

- Sponsing er blitt en veldig stor kanal og det er bare nettet samlet som har en større omsetning, sier han.

- Høsten i år har vært preget av mye usikkerhet, kan det være at prognosen på 5,6 milliarder i år er for optimistisk?

- Hvordan høye strømpriser, renter og krig vil påvirke sponsormarkedet er usikkert. Men vi har fått inn svarene i undersøkelsen i denne situasjonen og sponsormarkedet er også preget av lange avtaler som det ikke bare er å skru av en avtale heller. Så får vi se hva som skjer når større avtaler skal reforhandles. Da kan det bli større utfordringer for selskaper som opplever større utgifter, sier han.

- Hva skjer i 2023 vil veksten fortsette?

- Vi har ikke hørt noe enda om at sponsoravtaler blir forhandlet frem på lavere verdier. Men jeg vil ikke utelukke at det kan skje eller nylig har skjedd allerede. Vi har levd med denne usikkerheten noen måneder nå, sier han.

Les også: Norsk skisponsor: - Utøverne må ikke ta sponsorene som betaler for hele laget for gitt

Sponsorvekst på nær en milliard kroner etter koronasmell - festivaler er vekstvinner etter to år med avlysninger