Obos er norgesmester i sponsing med over 20 år langt sponsorat – her er årets vinnere av sponsor- og eventprisene

Sponsortopp mener sponsor- og eventindustrien snart kan friskmeldes.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Onsdag kveld var det klart for utdelingen av årets sponsor- og eventpriser, en pris som har fått navnet «Gåsehudeffekten» av Sponsor- og eventforeningen som står bak de totalt 18 prisene som i år ble delt ut på Gamle Logen i Oslo. Prisfesten var nok en svært etterlengtet fest for en bransje som de seneste to årene har hatt det svært vanskelig som en følge av nedstenginger, metersregler og plassbegrensninger. Særlig eventbyråene har hatt det tøft ettersom fysiske arrangementer lenge var også var forbudt. Men nå er pandemi et tilbakelagt kapittel og bransjen igjen samlet til fest.

For den nye daglig lederen Bodil Sveen Berggren var det bare å kaste seg ut i festen etter tre dager i jobben. Hun har tatt over jobben som sjef i Sponsor- og eventforeningen etter Janette Haukland.

- Jeg har aldri vært på et slik arrangement så jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, men det er supergøy selv om det er litt kamikaze å være her etter bare noen dager i jobben. Jeg blir veldig inspirert og klar for å ta fatt på jobben, sier Sveen Berggren til Kampanje.

Styreleder i Sponsor- og eventforeningen, Vegard Arntsen, sier det er en festklar gjeng som nå var samlet etter flere år med digitale pristutdelinger.

- Nå har vi ventet på å komme i gang igjen og dette er den ordentlige starten på at vi er ferdig med koronaen for foreningen, sier Arntsen.

Blant årets vinnere var det særlig DNB, Obos, Gyro og Kulturkompaniet som utmerket seg med flere priser. Obos ble kåret til Årets sponsor, mens Gyro stod bak årets event. 

Les også: Sjakkselskap kan vinne både sponsor- og eventpris - her er alle årets nominerte

Sponsortopper:

Den nye lederen av Sponsor- og eventforeningen, Bodil Sveen Berggren, sammen med styreleder, Vegard Arntsen, på den store sponsorfesten. De tror bransjen er tilbake til gamle nivåer i løpet 2022. - I år forventer vi at industrien er tilbake på de samme nivåene, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger.

Vinner med over 20 år gammelt sponsorat

På sponsorsiden var det Obos som altså stakk av med den gjeveste prisen og må dermed kunne kalle seg en uoffisiell norgesmester i sponsing. Boligbyggelaget ble også kåret til «Årets kultursponsor» for sitt sponsorat av «Ulvenkonserten», en digital kunstnerisk konsert, sendt direkte fra byggeplassen på Ulven i august i fjor. Artistene og danserne som spilte på konserten var alle fra Den Norske Opera & Ballet som Obos nå har sponset i over 20 år. Obos har også tidligere i år vunnet en europeisk sponsorpris for den samme konserten. 

- Forventet dere å vinne pris her i kveld også? 

- Nei, det gjorde vi ikke. Det er ny jury, nye tanker, nye vurderinger om hva som er godt håndverk. Det er kjempestas. Jeg så ikke denne komme, sier Hege Irene Asplund, sponsoransvarlig for kultur i Obos, til Kampanje.

- Er Ulvekonserten et barn av korona? 

- Ja, og vi kan være så ærlige å si at dette hadde vært umulig å gjennomføre med operaens rigide spilleplan, for det er ikke så lett å være så impulsive som vi kunne være. Vi kunne si «Vi ønsker et orkester på verandaene», også får vi det. Så merket jeg at alle kunstnerne på operaen var takknemlige for å kunne komme, så det var ekstra gøy, sier Asplund.

Obos hadde også en finger med i spillet i prisen «Årets sponsorobjekt» som gikk til «Den Norske Opera & Ballett» og kunne dermed dele denne prisen med Operaen. Prosjektleder Trude Angell Stofer ved kommersiell avdeling i Operaen kunne dermed også glede seg over en sponsorpris. 

- For det første så er det en stor takk til Obos som er en fantastisk samarbeidspartner som tør å utfordre oss og som samtidig har en stor forståelse for kunsten og det huset Operaen er, sier Stofer.

Les også: Her er alle vinnerne av årets sponsor-priser: - Det hadde jeg virkelig ikke trodd

Tre ganger gull:

Sponsorsjefen i DNB Tina Wesselsen og lederen for kundeverdi, marked og digital salg, Cecilie Andresen kunne innkassere tre gull under sponsorfesten. Foto: Knut Kristian Hauger.

DNB kunne hente hjem tre priser

Landets største bank DNB fikk også smaken av gull under sponsor- og eventprisen. Banken kan smykke seg med tittelen «Årets sosiosponsor» og «Årets idrettsponsor» i tillegg til at banken fikk prisen «Årets sponsorkampanje». Sosiosponsor-prisen var for sponsoratet av Mental helse ungdom, mens de to av prisene kom for sponsoratet av paraidretten og VM i snøsport.

- Det føles helt fantastisk. Noen påstår at det går inflasjon i priser, men for oss betyr det mye å få denne anerkjennelsen fra bransjen, det er vi takknemlige for. I DNB har vi jobbet i mange år med å integrere spons tett opp mot forretning og marketingmiksen, og det ser vi gir sterk effekt, sier Cecilie Andresen i DNB, seksjonsleder for kundeverdi, marked og digitalt salg.

Sponsorsjef i DNB Tina Wesselsen  sier det til tross for pandemi har vært jobbet like integrert med de kreative konseptene.

- Noen ganger når det ut 100 prosent ut digitalt, andre ganger fysisk. Under pandemien var det litt spesielt så det taler for seg selv, sier Wesselsen.

Gyro på event-toppen

I tillegg ble det også delt flere priser til de hardt rammede eventbyråene og her var det altså Gyro og Kulturkompaniet som kunne gå opp på scenen flest ganger. Gyro gikk av med seieren med i kategoriene «Årets digitale event» og den gjeveste prisen «Årets event», begge for arrangementet Digital kunnskapsfestival for kunden Sopra Steria.

- Vi var nominert veldig mange ganger, men det er ikke så mange priser som deles ut, så at vi får to av de elleve nominasjonene vi har, det synes vi var veldig stas, sier daglig leder Trine Richardsen i Gyro-gruppen. 

- Hvordan er det å være ute blant folk igjen? 

- Det er veldig hyggelig. Vi er elleve stykker fra Gyro her i dag. Vi feirer, vi koser oss og det er god stemning. Veldig bra 

- Er pandemien glemt? 

- I dag, helt klart. Men så lurer det alltids nye farer. Men vi må gi gass, det gjør vi nå og det kommer vi til å gjøre uansett hvilke utfordringer som treffer oss. Bring it on, sier Richardsen. 

Også eventbyrået Kulturkompaniet stakk hjem med to priser i kategoriene «Årets intern event» og «Best bruk av SoMe i aktivering» for kundene Altibox og Bouvet Rogaland.

Sponsorindustri til fem milliarder kroner

Styreleder i Sponsor- og eventforeningen, Vegard Arntsen, som til daglig er leder av Sponsor Insight sier bransjen fortsatt ikke er helt tilbake til gamle høyder. Sponsormarkedet i Norge har han tidligere anslått til rundt fem milliarder kroner.

- 2021 var fortsatt et år der bransjen var preget?

- Det har vært digitalt i flere år så det er deilig å være tilbake igjen og vi er nesten like mange deltakere som før korona, sier Arntsen.

- Eventbransjen ble hardt rammet i 2020, hvordan ble det i 2021?

- Vi holder på med den jobben i Sponsor Insight nå med å kartlegge, men det er for tidlig å spekulere. Når det gjelder sponsorbransjen så vi at det snudde i 2021. Der forventer vi en normalisering, sier han.

- Er markedet tilbake på fem milliarder igjen?

- Ikke i 2021 men i år forventer vi at industrien er tilbake på de samme nivåene, sier han.

Her kan du se alle årets vinnere av sponsor- og eventprisene.Priser til å få gåsehud av

Pris Sponsor Jobb 
Årets Sosiosponsor DNB Du er ikke alene
Årets Kultursponsor Obos Ulvenkonserten
Årets Idrettssponsor DNB Paraidretten - VM i Snøsport
Årets Sponsorobjekt Den Norske Opera og Ballett Den Norske Opera og Ballett
Årets Sponsorat Equinor Morgendagens helter og Kodekraft
Årets Sponsorkampanje DNB Paraidretten - VM i Snøsport
Årets Samfunnsengasjement Verdiprosjektet Like muligheter Verdiprosjektet Like muligheter
Årets bruk av SoMe i aktivering Bama Eat Move Sleep
Juryens Bransjepris Sponsing Gjensidige  
Årets Sponsor Obos Ulvenkonserten
Årets digitale event Gyro Digital kunnskapsfestival
Årets B2C event Concept Communications Oslo Byfestival
Årets Produktlansering Fuse Verdens første QR-drakt
Årets Intern event Kulturkompaniet Bursdagsfeiring Bouvet Rogaland
Årets B2B event 6. sans event The Breakfast Club
Årets Some i aktivering Kulturkompaniet Bella Ciao - Altibox x Netflix
Årets Event Gyro Digital kunnskapsfestival
Juryens bransjepris event JCP Nordic og Atea Atea community

 

Obos er norgesmester i sponsing med over 20 år langt sponsorat – her er årets vinnere av sponsor- og eventprisene