Vraket Ikea-katalogen etter 70 år - nå er erstatningen klar

Ikea inviterer publikum hjem til flere kjente artister, designere, DJer og kokker i en 24-timers festival. - Første gang vi gjør noe slikt.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Beslutningen om å droppe den velkjente Ikea-katalogen etter 70 år handler ifølge Ikeas kommersielle direktør Eja Tuominen om en pågående omstilling hos Ikea for å bli mere digitale og tilgjengelige. Erstatningen er en 24-timers verdensomspennende digital festival med start 16. september. Den sender fra 50 land, og i mange av dem skal det arrangeres fysiske aktiviteter.

I Norge har Ikea valgt å kun ha en digital festival på grunn av smittesituasjonen. 

- Hvordan erstatter en digital festival en katalog? 

- Vi er alltid nysgjerrige på hvordan folk lever livene sine hjemme, det er grunnlaget for vår eksistens og vi investerer i å forstå livet hjemme. Slutten på katalogen var begynnelsen på noe nytt, og vi utforsker nye arenaer hvor Ikea sammen kunder kan komme sammen og sette søkelys på hva hjem er i dag, kan være i morgen og i fremtiden. Ikea-festivalen er ett eksempel, og flere vil komme, sier Tuominen. 

Har fått med seg kjente artister og kjendis-designere

Tuominen har ingen konkrete tall på hvor mange «besøkende» de forventer at festivalen vil få.

- Dette er første gang vi gjør noe slikt, så vi håper at så mange som mulig tar turen innom festivalen i løpet av de 24 timene den pågår, sier hun.

I løpet av den 24-timen lange festivalen vil publikum blant annet få møte artister, designere, DJer og som åpner dørene sine og gjør hjemmene sine om til virtuelle scener. 

- Det er en blanding av etablerte og mindre etablerte samarbeidspartnere, noen kjente navn er artistene Masego, NIKI og danske , designere som Virgil Abloh og Ilse Crawford, og den svenske tv-kokken Paul Svensson.

- Vil dere ha like mye fokus på Ikea-møblene under denne festivalen som i katalogen, eller havner dette litt i bakgrunnen? 

-Ikea-festivalen skal være proppfull av inspirasjon, nyheter, underholdning og kunngjøring av nye samarbeidspartnere. Vi åpner dører til over 100 hjem i mer enn 50 ulike land. Vi inviterer inn i Ikea-museet hvor vi ser tilbake på årtier. Vi vil også vise frem nyheter så festivalen vil være propp full av inspirasjon til hjemmet, sier Tuominen.

Les også: Ikea med ny søppel-kampanje: - Gjør litt vondt å se møblene våre presentert på denne måten

- Alle land har vært med

I august 2019 overtok Try reklamekontoen til Ikea i Norge, men allerede året etter gjorde den svenske møbelgiganten store endringer i byråoppsettet sitt med globale konsekvenser da de inngikk et samarbeid med Virtue, som er en del av det amerikanske mediekonsernet Vice.  

Les mer: Try må dele «utrolig spennende kunde» - Ikea flytter millioner til nytt reklamebyrå

Ingen norske byråer har vært involvert i arbeidet med årets Ikea-festival, men ifølge Tuominen har de jobbet med «veldig, veldig mange». 

- Alle land har vært med, vår globale organisasjon og en mengde byråer fra mange land, samt medarbeidere fra veldig mange varehus verden over, sier hun.

Slik blir festivalen:

Vraket Ikea-katalogen etter 70 år - nå er erstatningen klar