Try må dele «utrolig spennende kunde» - Ikea flytter millioner til nytt reklamebyrå

Etter bare seks måneder kom Ikea med kalddusjen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

I august i fjor kom beskjeden om at møbelgiganten Ikea avsluttet et ni år langt samarbeid med SMFB og flyttet reklamemillionene til Norges største reklamebyrå Try.

Daglig leder i Try, Kjetil Try, kunne den gang fortelle at «champagnen gikk i taket», men nå spørs det om korken gikk i luften litt for tidlig. For et halvt år senere har Ikea pekt ut et nytt byråmiljø som sin hovedsamarbeidspartner på reklamesiden.

- Ikea er midt i en stor endring, hvor vi tar ulike grep for å møte kundene våre på enda mer relevante måter og for å effektivisere måten vi jobber på, sier markedskommunikasjonssjef Tobias Lien i Ikea i Norge til Kampanje.

Les også: Møbelgiganten dropper SMFB - nå skal Ikea jobbe med Try

Gir mediegigant ansvaret

Ikea er kjent for å jobbe veldig lokalt med sine reklamekampanjer, men fremover blir det mer ensrettet kommunikasjon som i større grad skal tilpasses de enkelte markeder. Det nye reklamebyrået til Ikea er Virtue, som er en del av det amerikanske mediekonsernet Vice.  

- I stedet for at hvert eneste Ikea-marked skal jobbe i siloer og lage egne merkevarebyggende kampanjer, ønsker vi å dra nytte av å være et stort, globalt selskap. Derfor har man identifisert markeder som har tilsvarende posisjoneringsbehov og samlet disse i klynger. Hver klynge vil ha ett land som er ansvarlig for å jobbe ut merkevarebyggende kampanjer, og i vår klynge er dette Ikea Sverige sammen med Virtue, sier Lien.

Han sier at Ikea i Norge fortsatt vil jobbe med Try i Norge, men det er tydelig at omfanget ikke blir som først. Kampanje har tidligere anslått størrelsen på kontoen til opp mot 15 millioner kroner. 

- I tillegg til å gi input til briefen, vil vi sammen med Try gjøre nødvendige lokale tilpasninger på materiellet, samt lage uttak som kun er aktuelle for Norge når det er behov for det, sier han.

- Betyr dette at avtalen med Try minsker i størrelse, i forhold hvordan den ble kommunisert i fjor høst?

- Denne måten å jobbe på er ikke noe nytt for Try og ble kommunisert før vi inngikk en avtale.

Skal bli mer effektiv:

Markedskommunikasjonssjef i Ikea, Tobias Lien, sier møbelgiganten fremover må jobbe mer effektivt med markedsføringen.

- Try var ikke med i pitsjen

Det er en svært ordknapp Kjetil Try som kommenterer nyheten om at Ikea har fått nytt byrå. Han henviser til svarene fra Ikea Norge.

Da Try vant kunden i fjor sommer var tonen derimot en annen.

- Ikea er stort på flere nivå. De er en stor kunde og det er spennende i seg selv, men det er også en prestisjekunde som i mange år har greid å lage utrolig bra kommunikasjon. Alle kommunikasjonshus og reklamebyråer i hele verden hadde hugget av seg armer og bein for å jobbe med Ikea, sier Kjetil Try, daglig leder i Try-gruppen.

Reklamesjefen i Try-huset sier reklamebyrået heller ikke var med i konkurransen til Ikea om å bli nytt hovedbyrå.

-  Nei, Try var ikke med i pitsjen, sier Try.

Mister Ikea-ansvar:

Daglig leder i Try Reklamebyrå får ikke lenger leke alene med Ikea. Fremover skal svenske Virtue ha ansvaret.

- Blir ansvarlig for alt kreativt arbeid

Endringen i byråoppsettet kommer etter at det kreative reklamebyrået fra mediekonsernet Vice vant en større byråkonkurranse som Ikea gjennomførte i seks land. Der ble det klart at Virtue ble Ikeas nye hovedbyrå for merkevarebyggende kommunikasjon i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Portugal og Belgia. 

- Vi er glade for å annonsere vårt partnerskap med Virtue, og vi ser frem til å starte vårt samarbeid med målet om å levere kommunikasjon som vil trekke flere mennesker til Ikea i de seks markedene, sier Per Stolt som er markedssjef i Ikea i Sverige.

Han sier videre at Virtue «skal bygge kjærlighet til Ikea gjennom større, langsiktige og flere målrettede initiativer.»

- Virtue blir ansvarlig for alt kreativt arbeid på tvers av alle kanaler og medier med bred rekkevidde, sier Stolt.

Virtue: - Vi er beæret

Administrerende direktør i Virtue i Nord-Europa, Gemma Knox, sier byrået setter seieren i byråkonkurransen svært høyt.

- Vi er beæret over å arbeide med en så ikonisk merkevare og et selskap med en tung arv innenfor kreativ og strategisk tenking. Per Stolt og hans team viste utrolig høye kreative ambisjoner gjennom pitsjen og vi er glade for å samarbeide med et brand, som tror på å bygge en merkevare på den lange måten. Som et grenseløst byrå med kontorer i 26 land, er Virtue i en unik posisjon til å forstå forskjellighetene og nyansene i Ikea fotavtrykk og tilpasse seg de lokale markedene sine behov i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Portugal og Belgia, sier Knox.

Les også: Giganten Vice legger ned i Skandinavia - stenger kontoret i Norge

Virtue og Ikea fant hverandre første gang i Sveits der byrået var ansvarlig for møbelprodusentens nye posisjonering og kommunikasjonsplattformen «Bring more home to your life».

- Bruken av Vice Media Groups kraft til å skape reell innsikt og data i de lokale markedene gir oss en dyp forståelse av målgruppene og en evne til å skape kulturelt relevant arbeid. Vi kan ikke vente med å komme i gang, sier Knox.

Virtue har ikke ønsket å kommentere på hva byrået tenker om å samarbeide med Try og heller ikke om selskapet har kontorer og ansatte i Norge.

Try må dele «utrolig spennende kunde» - Ikea flytter millioner til nytt reklamebyrå