Ikea har valgt Try som nytt byrå. Det betyr at møbelprodusenten avslutter et ni år langt samarbeid med SMFB.

- Ikea er stort på flere nivå. De er en stor kunde og det er spennende i seg selv, men det er også en prestisjekunde som i mange år har greid å lage utrolig bra kommunikasjon. Alle kommunikasjonshus og reklamebyråer i hele verden hadde hugget av seg armer og bein for å jobbe med Ikea, sier Kjetil Try, daglig leder i Try-gruppen.

Reklamesjefen sier videre at stemningen i byrået er på topp. 

- Her har champagnene gått i taket og vi er ekstremt glade for å få denne tilliten, sier Try.

Fem i finalen
Det var i desember 2018 ble det kjent at Ikea ville sette i gang en byråkonkurranse om den svært ettertraktede reklamekontoen deres. I mars skrev Kampanje at SMFB, Kitchen, Try og Anorak var fire av fem byråer som fortsatt var med i prossesen.

I dag, når det nå er kjent at Try har fått kontrakten, sier Ikea at det hele har vært en «grundig prosess med kvalitet i alle ledd».

- Try overbeviste oss med deres evne til å levere kreativitet fra øverste hylle, og en rigg som gjør at de kan levere på hele spekteret av markedskommunikasjon med kvalitet og effektivitet, sier Tobias Lien, markedskommunikasjonssjef for Ikea Norge.

- Er dere sikre på at dere får samme oppmerksomhet i Try?

- Nå skal det sies at SMFB er ikke akkurat et lite byrå lenger de heller, de er jo topp tre store byråer. Gjennom hele pitcheprosessen har vi følt at vi kommer til å få god oppmerksomhet fra Try, sier Lien til Kampanje.

Opp mot 15 mill. i verdi
Ikea er som en kunde av et reklamebyrå en svært synlig annonsør og Try skal være en samarbeidspartner på all markedskommunikasjon for Ikea Norge. 

- Etter å ha vært i fast forhold så lenge følte vi tiden var inne for å utforske hva andre byråer kunne tilby. For å sikre at IKEA forblir relevant i fremtiden mener at vi aldri må slutte å være nysgjerrige, og alltid spørre oss selv hvordan vi kan gjøre ting bedre, og vi gleder oss til å ta fatt på nye spennende utfordringer sammen med Try, sier Lien.
 
- Hvor store honorarinntekter betyr dette for Try?

- Nei, det kan jeg ikke kommentere. Totale mengden vi bruker på markedskommunikasjon er ca samme som i fjor, sier Lien.

Etter det Kampanje erfarer bruker Ikea et sted mellom 10 og 15 millioner kroner på sitt reklamebyrå i året.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Lien. 

Takker for dansen:

SMFB-sjef Kristian Kristiansen takker for dansen med Ikea etter ni år. - SMFB har også blitt et enda bedre byrå nettopp takket være Ikea, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Vi er selvfølgelig lei oss
Administrerende direktør i SMFB, Kristian Schøning-Kristiansen, takker for dansen og ønsker Ikea alt det beste med ny samarbeidspartner.

- Vi har hatt et fantastisk samarbeid i ni år, og er selvfølgelig lei oss for at Ikea nå vil prøve noe annet, sier Schøning-Kristiansen.

- Har du rukket å tenke på hvordan du skal kompensere for tapet av Ikea?

- Vi har hatt god tid til å planlegge dette og med mange kunder på vei inn er dette udramatisk, sier Schøning-Kristiansen til Kampanje.

- Kan det i verste fall bety at du må se over bemanningen?

- Nei.

Schøning-Kristiansen sier byrået sammen med Ikea har utviklet merkevaren til en helt unik posisjon i Norge.

- Vi har vært med på å åpne nye varehus, lansert nettbutikk, solgt mange og nye produkter som har blitt satt i produksjon, og vi har satt bærekraft på kartet for alvor. Flere ganger har vi blitt trukket fram som et «best practice»-byrå globalt i Ikea-systemet, samtidig som SMFB også har blitt et enda bedre byrå nettopp takket være Ikea, sier Schøning-Kristiansen.

- Skal følge SMFB fra sidelinjen
Lien i Ikea sier at SMFB har levert på et imponerende høyt nivå.

- SMFB har levert på et imponerende høyt nivå gjennom hele samarbeidet vårt, og de har blitt som en utvidet familie for oss. Vi kjenner det på hele følelsesregisteret når vi nå avslutter samarbeidet, men vi gleder oss til å se SMFB fortsette å blomstre, selv om det nå blir fra sidelinjen, sier Lien.