I 2016 ble det kjent at det internasjonale mediekonsern Vice siktet seg inn mot Norge og ville åpne et kommersielt innholdsbyrå i Oslo. 

Tre år senere er det nordiske eventyret over. Bakgrunnen er at konsernet skal kutte 250 stillinger globalt, hvilket innebærer ti prosent av konsernets ansatte. Avviklingen i Norden omfatter medier som Vice, Noisey, Munchies og Broadly. Byrået Virtue omfattes ikke av nedleggelsen, melder det danske medienettstedet Mediawatch.

To sjefer i Norge
- Som del av en større global omstrukturering sentraliseres Vices tilstedeværelse i Norden til en mindre hub i København, som framover omfatter byrået Virtues aktiviteter. Det betyr at mediene Vice, Noisey, Munchies og Broadly opphører som selvstendige medier i Danmark, opplyser en talsperson i Vice i Danmark i en e-post til Mediawatch.

I Norge er det Øistein Engelsen Fjæra og Jakob Hoberg som deler på lederansvaret på kontoret i Øvre Slottsgat i Oslo. De to har ikke vært tilgjengelig for kommentarer så langt i ettermiddag.

Kultmagasin ble globalt konsern
Vice startet som et kultmagasin i Canada for 25 år siden, og har utviklet seg fra å være et kunst, kultur- og livsstilsmagasin til å bli en internasjonal mediebedrift med lesere og seere over hele verden. Målgruppen er hovedsakelig unge mennesker. Selskapets hovedsete er i New York, men etableringen i Norge for tre år siden var ikke den første i Skandinavia. Fra før hadde konsernet avdelinger i Stockholm og København.

 Les også: Nå åpner giganten Vice content-byrå i Norge

Les også: Vice trapper opp i Norge - han blir ny direktør

Ny sjef varslet kutt
Et forvarsel om at ikke alt var som det skulle være i Vice, kom i november da selskapet innførte ansettelsestopp. Dagen etter varslet Disney, en av Vice-eierne, at de skrev ned sin tre år gamle investering i Vice med 157 millioner dollar, noe som tilsvarer 1,4 milliarder norske kroner. I 2015 gikk Disney inn med 400 millioner dollar.

I februar kom den nye toppsjefen i Vice, Nancy Dubuc, med enda dårligere nyheter i en mail til de ansatte.

- Det berører alle i Vice – fra økonomi til tv og redaksjonen til it – alle avdelinger på alle nivåer vil merke en effekt. Selv om det gjør oss til en sterkere forretning framover, er det vanskelig for oss alle å gå gjennom dette, og vi tar ikke lett på disse beslutningene, skrev hun, ifølge The Guardian.

Underskudd i 2017
Vice Danmark omsatte for 50,7 millioner danske kroner og fikk et resultat på minus 1,7 millioner kroner i 2017, skriver Mediawatch. Selskapet hadde 102 ansatte i 2017. Vice Norway er oppført med en omsetning på 694.000 i 2017. Resultatet endte på minus 733.000 kroner.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med ledelsen i Vice i København, uten å lykkes.