I følge en melding fra Ikea og Try kastes det hvert år tre millioner møbler bare i Norge – og mange av dem er fra Ikea. Dette har møbelkjeden valgt å sette i fokus i sin nye kampanje, der IKEA-møbler har blitt funnet og dokumentert på dynga, i skogholt og forlatt på gata.

- Mange av møblene som kastes hvert år hadde ikke trengt å havne på dynga. Altfor ofte er møblene helt fine eller kanskje de bare mangler noen små reservedeler. For å vise hvor lite som skal til, har vi derfor samlet inn noen av dem og gitt de en ny sjanse på Ikea, sier Tobias Lien, markedskommunikasjonssjef i Ikea i meldingen.

Skal bidra til at kundene kaster mindre
En viktig del av kampanjen «The Trash Collection 2021» er å opplyse om konkrete tiltak Ikea gjør for å hjelpe kundene å kaste mindre. I flere av uttakene fokuseres det spesielt på to nye tjenester - det at Ikea nå kjøper tilbake møbler du ikke trenger lenger, og det at du kan bestille reservedeler gratis på nett og få de levert hjem i postkassa. 

- En viktig del av vårt ansvar er å lansere nye tjenester som hjelper kundene våre å kaste mindre, sier markedssjef i Ikea, Frode Skage Ullebust.

- Jeg må tilstå at det gjør litt vondt å se møblene våre presentert på denne måten, men samtidig synes jeg det har blitt en veldig ærlig og vakker måte å få folk til å reflektere på. Det ser vi også på responsen fra folk der ute, hvor mange synes det tøft og riktig av oss å gjøre dette, fortsetter han.

Try: - Modig av Ikea
Try står bak kampanjen, som er produsert av nyoppstartede Aparent med Kavar Singh og Niels Windfeldt på regi, hvor sistnevnte også har vært stillsfotograf. 


Produksjonen skal ha krevet en veldig dokumentarisk tilnærming, som innebar at møblene ble dokumentert fortløpende på både film og foto. 

- Det skal litt til å stå ut når man skal snakke om bærekraft. Derfor syns vi det er modig av Ikea å faktisk vise møbler som er kastet, og så heller bruke møblene til å snakke om hvordan man sammen kan kaste mindre. Vi må si dette er en kampanje vi er spesielt stolte av å ha gjort sammen med Ikea og Aparent, forteller det kreative teamet Caroline Riis og Eirik Sørensen fra Try.

Kampanjen er allerede lansert på TV og i digitale flater, og i tiden fremover vil «The Trash Collection 2021» også vises i aviser, interiør- og livsstilsmagasiner, i sosiale medier og på Ikea. Kolleksjonen stilles nå ut i alle landets gjenbruksbutikker, og vil komme for salg i løpet av sommeren.