Nent Group vokser for tredje måned på rad – Discovery i OL-bakrus

NRK og Nent Group vokser mest i et fallende TV-marked.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

For tredje måned på rad kan Nordic Entertainment Group vise til vekst i det norske TV-markedet. Kanalgruppen er fortsatt den desidert minste av de fire store, men både i august og september var TV3, Viasat 4 og TV6 kanalene som samlet sett økte med flest prosentpoeng blant seere mellom 10 og 79 år. I september må de dog dele førsteplassen med NRK.

I august rykket Nent Group frem 2,7 prosentpoeng, sammenlignet med samme måned i fjor. I september er veksten på 1,4 prosentpoeng.

- I august opplevde vi en betydelig vekst og var den soleklare vinneren på tross av store sportsbegivenheter på andre kanaler. Det at vi også i september fortsetter den positive utviklingen og har en vekst på hele 27 prosent er vi veldig fornøyde med, sier salgsdirektør Henrik Lindback-Larsen i Nent Group.

Den største veksten kommer på TV3, som får en andel på 4,2 prosent (+ 1,2 prosentpoeng).

- Det er godt å se at egenproduksjonene som «Eventyrlig oppussing› og «Robinsonekspedisjonen› leverer sterke tall, og at de fem mest sette programmene på TV3 alle er egenproduksjoner. I tillegg får vi et skikkelig løft av sporten, godt hjulpet av den fantastiske starten til Bodø Glimt i Europa, og Haaland, som fortsetter å banke inn mål i Tyskland, sier Lindbeck-Larsen.

Les også: Slik blir høsten på TV3 og Viaplay - børster støvet av flere gamle seerfavoritter

Nent Group bygger også opp kanalen Vsport 1 med Formel 1, der interessen har «skutt i været» ifølge salgsdirektøren.

- Det blir unektelig spennende å se hva som skjer med denne kanalen når vintersporten kommer i november, legger han til.

Også NRK vokser med 1,4 prosentpoeng i september, og lander på en samlet andel på 38,8 prosent med sine tre TV-kanaler.

OL-bakrus for Discovery

Når to TV-hus vokser, må andre gi slipp på andeler, og denne gangen er det TV 2 og Discovery som rammes av at seerne flytter på seg. TV 2 går hårfint tilbake til en en del på 30,9 prosent med sine kanaler (- 0,2 prosent).

- Totalen for TV 2-gruppen er som i fjor og det er tilfredsstillende for oss, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

At hovedkanalen TV 2 går tilbake 2,5 prosentpoeng til en andel på 20,1 prosent, tilskriver han to ting: fraværet av «Sommerhytta» og en forflytning av seere til Nyhetskanalen på grunn av stortingsvalget. Nyhetskanalen vokser med 1,2 prosentpoeng i september.

- Vi har en veldig bra start på høsten med underholdningsprogrammene våre. Vi har god fart inn i oktober og er komfortabel med situasjonen, sier Rønningen.

Discovery går på en større smell og mister 3,3 prosentpoeng. De står igjen med en andel på 13,6 prosent av TV-markedet. Nedgangen fordeler seg på alle deres kanaler, foruten kanalen som bærer morkonsernets navn, Discovery.

Flaggskipet TVNorge har en andel på 5,9 prosent (- 0,3 prosentpoeng).

Det er en nedtur for TV-huset som fikk god drahjelp av norske OL-stjerner som Karstein Warholm og Jacob Ingebrigtsen under OL i Tokyo.

Les mer: TVNorge nesten dobbelt så stor i august - NRK og TV 2 faller mest

Andeler i septemberNRK og Nent Group vokser mest

Kanalgruppe September 2021 September 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 38,8 37,4 + 1,4
TV 2 30,9 31,1 - 0,2
Discovery 13,6 16,9 - 3,3
Nent 7,4 6,0 + 1,4
Andre 9,3 8,6 + 0,7

Prosentandel av TV-seing i målgruppen 10-79 år. Kilde: Kantar

Betydelig fall i TV-seingen

Både vinnerne og taperne av TV-krigen i september må erkjenne at kampen om oppmerksomheten til den jevne nordmann er i ferd med å tilspisse seg på. I september så vi i snitt 113 minutter TV hver dag, inkludert strømme-TV, og det er 13 minutter, eller ti prosent, mindre enn samme måned i fjor.

Lineær-TV-seingen alene faller med 12 prosent, men veksten i strømme-TV-seingen flater også ut, og var i september kun på 0,7 prosent.

- Det er et spørsmål vi alle lurer på, om vi nå kommer tilbake til normaltilstanden fra før pandemien, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

Han tror også en lang sommer, som i store deler av landet nesten varte inn i oktober, må ta sin del av skylden for at TV-seingen faller så mye denne måneden.

En gjennomsnittlig nordmann brukte litt over fem minutter på TV 2 Play hver dag i september. Det er på samme nivå som i fjor. Nykommeren Disney+, som fylte ett år i Norge i midten av september, er nå like stor.

Rønningen tror likevel TV 2 står sterkt i dette markedet.

- Jeg tror dette vil variere fra måned til måned. I år har vi kommet i gang litt senere med noen ting. Det har litt med Premier League å gjøre og mange andre enkeltfaktorer, sier han.

Nent Group vokser for tredje måned på rad – Discovery i OL-bakrus