Tjener fortsatt gode penger på influencere - utfordrer konkurrenter på nye forretningsmodeller

Men overskuddet krympet for Kontent i koronaåret.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mens United Influencers opplevde en kraftig nedgang i omsetningen i fjor, klarte influencerbyrået Kontent å holde topplinjen stabil på 17,8 millioner kroner gjennom koronaåret 2020.

Det betyr at Kontent har passert United Influencers i størrelse, men avstanden er fortsatt stor til konkurrentene i Egmont People, som oppgir en omsetning på rundt 70 millioner kroner for sin virksomhet.

Kontent forvalter influencere som Anniken Jørgensen, Emma Ellingsen og Hanneli Mustaparta, og har spesialisert seg på mote, skjønnhet, mat og livsstil. Flere av influencerne deres har figurert i TV 2-programmer som «Bloggerne»

Også Kontent opplevde at annonsører innen mote og skjønnhet valgte å kutte budsjettene i den mest usikre tiden under koronapandemien, men etterspørselen økte i takt med nettsalget.

-
Mange av de kundene vi jobber med selger via nettbutikkene sine og dette ble enda mer prioritert enn før grunnet butikker som var stengt. I tillegg så vi at mange nye kunder ønsket å teste influencer marketing for første gang, sier byråleder Stian Johansen.

Overskuddet krymper

Han startet opp Kontent sammen med flere av sine tidligere i Bonnier etter at det ble kjent at den svenske mediegiganten la ned den norske magasindivisjonen sin. Nå er han stolt over at de klarte å opprettholde omsetningen i sitt andre fulle driftsår, til tross for koronapandemien.

- I tillegg leverer vi et veldig godt årsresultat igjen. Her ligger det virkelig mye hard jobbing fra de ansatte. De har levert fra hjemmekontor med utallige videomøter samtidig som flere av dem også har fungert som skolelærer for sine barn. 

- Har dere permittert ansatte i løpet av perioden? 

- Vi hadde en delvis permittering som var kortvarig da korona traff oss, men etter dette har etterspørselen vært økende og vi så behov for å signere noen nye profiler inn til Kontent. I tillegg valgte vi å ansette en ny person på salg på høsten i fjor. 

Kontent leverte et resultat på 2,8 millioner kroner før skatt. Det utgjør likevel en nedgang på snaue 1,2 millioner kroner fra året før.

- Hva er årsaken til nedgangen?

- Dette var som forventet. Vi ansatte blant annet en ny person for å rigge oss enda mer for tiden som kommer. Verdien av dette ser vi spesielt nå i 2021 hvor vi allerede ligger godt godt over omsetningen vi landet på i fjor. Så jeg er godt fornøyd med at vi leverer en såpass god bunnlinje to år på rad siden oppstart.

Utfordret konkurrentene i Egmont People

Forrige uke møtte Kontent ni andre mediekanaler til kamp om Oslo-markedsførenes gunst på Kanalbattle på Colosseum kino, i regi av Markedsføringsforeningen i Oslo. Der utfordret Kontent konkurrentene og fjorårets vinnere i Egmont People på om de ikke lenger har tro på influencermarkedsføring, ettersom selskapet satser stort på produksjon av TV og podcaster for annonsører. 

Les mer: Egmont People henter fra VG - satser stort på TV og podcast

Kontent-sjefen mener det er en trend at færre byråer satser utelukkende på influencermarkedsføring. 

- Vi stusser på dette da vår kjernevirksomhet er rendyrket influencer marketing og opplever stor pågang både fra influencere, store som små, som vil hit og kunder som etterspør influencer marketing. Dette understrekes med at vi allerede i august i år nådde fjorårets omsetning, sier han.

- Vurderer dere også å utvide tjenesteporteføljen?

- Vi mener vi allerede tilbyr mange av disse tjenestene som er relevant for våre kunder, nærliggende til content marketing. Om vi henter tjenesten eksternt via frilansere eller tilbyr det in-house er mindre viktig, mener vi. Her har vi i dag allerede et bredt utvalg av gode samarbeidspartnere, sier Johansen.

Han mener innhold og produksjon er hygienefaktorer som bør være en del av porteføljen når man jobber med influencere.

- Når det kommer til TV-produksjon overlater vi dette til de etablerte produksjonsselskapene per i dag. 

Egmont People-sjef kjenner seg ikke igjen

Svaret fra Egmont People på fredagens Kanalbattle var at de tror at de kan bruke de mekanismene fra influencermarkedsføring til å bygge sterke merkevarer med helt egne innholdsunivers.

Byråleder Anette Aas Johansen er ikke enig med Kontent-sjefen i at de satser mindre på influencere.

- Jeg kjenner meg ikke helt igjen i det. Det er kanskje flere enn noen gang som driver med influencermarkedsføring og konkurransen er hard, sier hun til Kampanje.

De bruker influencere i «99 prosent» av produksjonene de gjør for norske annonsører, ifølge Aas Johansen.

- Innholdsmarkedsføring har endret seg mye den siste tiden og vi prøver å ta et stort ansvar for å dytte dette markedet fremover, og hele tiden innovere og videreutvikle. Vi har fokus på å bygge egne brands med event og serieformater, hvor vi bruker våre profiler i konsepter for strømmetjenester. 

Verken Egmont People eller Kontent vant kanalkampen. Den seieren gikk til Schibsted Partnerstudio.

Beholder omsetningenResultatet krymper for Kontent

Kontent 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 17,8 17,7 + 0,6
Driftsresultat 2,8 4,0 - 30
Resultat før skatt 2,8 4,0 - 30

Tall i millioner kroner.

Tjener fortsatt gode penger på influencere - utfordrer konkurrenter på nye forretningsmodeller