Inntektene stupte for influencer-byrå og selskapet har tapt 15 millioner kroner på to år

Selskapet har også mistet mange av avtalene til sine meste kjente profiler.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Koronapademien var dårlig business for flere av landets største influencere, i alle fall om vi legger fjorårets regnskap for United Influencers til grunn. Helt siden oppstarten i 2013 har United Influencers vært et toneangivende miljø i markedet for influencermarkedsføring i Norge, men i 2020 stupte inntektene med over 62 prosent. Kun 16,6 millioner kroner var igjen på topplinjen.

Det resulterte i et underskudd før skatt på 5,5 millioner kroner. Den gode nyheten er at det «bare» er halvparten så stort som i 2019. Selskapet har tatt store grep for å kutte kostnader. Ikke minst er lønnskostnadene kuttet med hele 67 prosent, fra 19,2 til 6,3 millioner kroner. Ved utgangen av 2020 hadde selskapet sju årsverk.

- Vi gikk inn i 2020 med utfordringer, både med stor organisasjon og høye kostnader ,og en lavere omsetning på slutten av en 2019. Det var et omstillingsår, og så vet alle hva som skjedde i mars 2020. Det gjorde ikke omstmillingsåret vi hadde i UI noe lettere, sier daglig leder Jørgen Sørlie til Kampanje.

Sviktet av mote- og skjønnhetsannonsører

Den tidligere Clear Channel og Red Media-toppen overtok sjefsjobben i selskapet høsten 2019, vel vitende om at han hadde en ryddejobb foran seg, men uvitende om hvilke andre utfordringer som ventet selskapet da koronapandemien brøt ut i Norge våren 2020.

- Det var full stopp i de største kategoriene hvor UI tradisjonelt har vært størst, som mote og skjønnhet, sier han.

- Hvor lang tid tok det før etterspørselen fra annonsørene var tilbake?

- Vi merket en bedring etter sommeren, men så stoppet det opp mot november og desember. Det har fulgt utviklingen i åpningen og lukkingen av samfunnet. I tillegg har vi en del internasjonale kunder i denne kategorien som har hatt bremsene på hele tiden.

United Influencers har gjennomført permitteringer og lønnskutt for å komme seg gjennom krisen, men har ikke mottatt statlig koronakompensasjon for inntektene som forsvant.

Får friske midler fra svensk eier

I årsrapporten kommer det frem at United Influencers hadde en negativ egenkapital på 3,4 millioner kroner per 31.12.2020. Styret skriver i rapporten at det er gjort «en kraftig innsats» for å redusere kostnadene. I sommer ble det også gjennomført en emisjon på seks millioner kroner. Det gjør at styret forventer at selskapet vil klare å bygge opp egenkapitalen igjen i løpet av et par år.

United Influencers Norway har United Influencers Group (UIG) og den svenske milliardæren og IT-entreprenøren Dan Olofsson i ryggen. Selskapet har virksomheter både i Norge og Sverige, og eier 65 prosent av det norske selskapet. I tillegg er den norske influencer-gründeren Kjetil Tveter og investor Knut Dyremyhr inne på eiersiden.

Sørlie bekrefter at det er UIG som har kjøpt seg opp i selskapet.

- Må dere fortsette å kutte kostnader i år?

- Vi jobber fortsatt med kostnadene. Det må man gjøre i dagens mediemarked. Men vi ser at vi har en bedre tilpasset organisasjon nå enn da vi gikk inn i 2021.

Dropper avtaler med store influencere

United Influencers har tatt flere strategiske grep for å tilpasse organisasjonen til markedet. Som en konsekvens av det har selskapet ikke lengre avtalene med flere av profilene de har vært mest kjent for, inkludert Sophie Elise Isachsen og Caroline Berg Eriksen.

- Vi har hatt en kraftig avskalling av profiler vi jobber med. Noen avtaler er sagt opp av profiler og noen er sagt opp av oss. Nå har vi vesentlig færre profiler enn det vi hadde i 2019, og det har vært et bevisst valg. 

Målet er å tjene penger i 2021, forteller Sørlie.

- Er det innenfor rekkevidde?

- Ja, det tror jeg absolutt det er. Det er litt avhengig av hva som skjer fremover, både her i Norge og pandemimessig, men det ser ut som annonsemarkedet holder seg bra.

Her kan du se tallene til United Influencers for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK.Taper fortsatt penger på influencere

United Influencers 2020 2019 Endring i %
Omsetning 16,6 44,4 - 62
Driftsresultat - 4,8 - 9,4 -
Resultat før skatt - 5,5 - 10 -

Tall i millioner kroner.

Inntektene stupte for influencer-byrå og selskapet har tapt 15 millioner kroner på to år