Ny GK-eier på byråshopping: - Ser etter byråer og talenter med en tydelig identitet

Men de nye PR-investorene avviser at de har latt seg inspirere av The North Alliance.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Fredag var det offisielt. Etter 32 år med som største eier i PR-byrået Geelmuyden Kiese (GK) selger Hans Geelmuyden 50,1 prosent av livsverket sitt til de to PR-veteranene Jonatan Fægri og Lars Erik Grønntun, som eier selskapet Paritee sammen.

Grønntun, som i dag jobber i Kahoot-ledelsen, har tidligere fartstid i Gambit Hill & Knowlton der han til slutt ble global sjef for PR-nettverket. Jonatan Fægri har også jobbet i Hill & Knowlton-systemet, sist som chief of staff, men han sluttet der for ett år siden.

Nå skal de bygge et nytt byrånettverk med Geelmuyden Kiese i spissen.

- GK har et sterkt merkenavn, en stor kundekrets og svært dyktige ansatte. Vi tror at aktivt eierskap vil tilføre energi, nye perspektiver og over tid synergier med eventuelle andre investeringer vi velger å gjøre, sier Fægri til Kampanje.

Vil ikke sammenlignes med North Alliance

På sikt skal PR-byrået få selskap av flere selskaper under Paritee-paraplyen.

- Vi søker etter byråer og talenter med en tydelig identitet, unik kunnskap og en sterk markedsposisjon. Vi ser langs begge akser; geografi og segment, men først av alt skal vi konsentrere oss om å bli bedre kjent med GK.

- Har dere blitt inspirert av Thomas Høgebøl og North Alliance og skal dere bli et lite Mini-North Alliance, bare med fotavtrykk innenfor PR?

- Etter ti år i internasjonal kommunikasjonsbransje og erfaring med mange ulike eierformer og byråer har vi hentet mye inspirasjon fra mange. Vi har ikke noe stort behov for å sammenligne oss med andre eierselskaper; vi håper å kunne benytte oss av det vi har sett virke og unngå det vi har sett ikke virke, sier Fægri. 

Han avviser samtidig at de har snakket med North Alliance.

- Regnskapstallene for 2019 viser at det ikke er så mye penger i Paritee-selskapet, så hvordan skal dere finansiere oppkjøpet av GK og de fremtidige byråkjøpene dere nå varsler om? 

- Det finnes mange måter å oppkapitalisere et selskap på, og det har vært foretatt en kapitalforhøyelse som ikke er registrert i Brønnøysund enda, sier han. 

Den nye byråinvestoren sier noen endelig modell for eierskap og partnerskap ikke er fastsatt.

- Vil det bli mulig for eksisterende eiere å bli med videre som partnere eller skal dere ta 100 prosent eierskap etter en mer tradisjonell earn out-periode?

- Når det kommer til eventuelle senere oppkjøp er vi ikke bundet til en enkelt modell. Vi er mest opptatt av å finne en struktur som ivaretar selgers ønsker, behov og tidspreferanser.

Les også: Gambit-sjef overrasket over Grønntuns PR-flørt: - Skaper en ny dynamikk i bransjen

Comeback i PR-bransjen:

Etter mange år i Gambit både nasjonalt og internasjonalt i nettverket Hill & Knowlton, har Lars Erik Grønntun dukket opp kulissene gjennom selskapet Paritree. Foto: Eivor Eriksen.

Jakter ny toppsjef

Jonatan Fægri jobbet i Gambit fra 2006 til 2020, med unntak av et kort opphold for å starte Magnum PR sammen med Magnus Rønningen for drøye ti år siden. Han ble etter hvert også leder i dette byrået, men allerede to år etter var han tilbake i Gambit.

- Magnum PR ble avviklet i 2011 som en følge av at eierselskapet gikk overende, sier han til Kampanje.

Deretter har han hatt forskjellige roller i Hill+Knowlton, før han i fjor tok seg en pause fra hele bransjen.

- Det siste året har jeg gått mye på ski og drevet med oppussing.

I motsetning til Grønntun, tar Fægri på seg en operativ rolle i Paritee.

- Innledningsvis vil jeg ta meg av det operative i utviklingen av Paritee, samt støtte GK gjennom vårt eierskap. Vi vil få på plass en administrerende direktør i Paritee i løpet av neste halvår og da håper jeg å kunne fokusere tiden min på forretningsutvikling og strategi. Eierskapet vil bli utøvd gjennom aktivt styrearbeid. Vi tror at verdiene skapes ved å være tett på selskapene.

Les også: Rønningen får ny PR-sjef

Freder GK-ledelsen

Kampanje har vært i kontakt med Hans Geelmuyden, som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om salget. Han fortsetter som styreleder i Geelmuyden Kiese ut året og går over i en senior rådgiverstilling etter det.

Geelmuyen Kiese Gruppen ledes av danske Karne Lykkebo, mens det norske byrået ledes av Marit Høvik Hartmann. GK-ledelsen fredes av de nye eierne.

- Det blir ingen endringer i lederskapet i GK som følge av dette. Vi hadde ikke investert om vi ikke også hadde tro på ledelsen, sier Fægri.

Ny GK-eier på byråshopping: - Ser etter byråer og talenter med en tydelig identitet