Talkmore får slakt i Reklamebørsen: - Skivebom

Talkmores Luksusfellen-parodi provoserer. - Den ble nok litt for sær, erkjenner markedssjef.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

På fem av seks mulige forsøk har Lotto-hunden Otto klatret til topps på Mediacoms månedlige undersøkelse av hvilke reklamefilmer som huskes og likes best. Det gjorde han også i august.

Les også: Norsk Tipping troner på toppen av reklamebørsen - Storebrand treffer ikke blink med tvilling-humor

Tyngre gikk det imidlertid for Talkmores reklamefilm «Luksustrellen» samme måned. Reklamen er en del av et middelalder-konsept som Talkmore kjører på flere av deres reklamefilmer.

Reklamen med ordspill på TV-programmet «Luksusfellen» scorer dårlig på Reklamebørsens liking-skala. Mediacoms statistikk viser at 15 prosent liker reklamefilmen, mens hele 36 prosent er negative. De resterende prosentene sier seg nøytrale til filmen. Kun Unibet har provosert mer i Reklamebørsen så langt i år.

Samtidig scorer den høyt på oppmerksomhet. 59 prosent forteller at de husker reklamen.

- Talkmores middelalder-univers har levert varierende liking, og har totalt sett hatt en noe nedadgående trend. Med Luksustrellen stuper imidlertid liking til et bunn-nivå samtidig som filmen provoserer langt mer enn tidligere filmer under dette konseptet. Skivebom, sier Håvard Ose, innsiktssjef i Mediacom til Kampanje.

Mest og minst likt:

Lotto med Otto er klart den mest likte reklamefilmen for august. Reklamefilmen med flest negative responser er Talkmores reklame Luksustrellen. Foto: Skjermdump. Kilde: Mediacom

- Kan ikke være fornøyde

Markedssjef i Talkmore, Karianne Salicath, forteller at de var klare over at reklamen kunne få en blandet mottakelse.

- Vi var klar over at den kunne bli polariserende. Middelalderkonseptet er noe vi må balansere. Det er annerledes-reklamer som står ut i en bransje med mye støy. Vi har vært veldig fornøyd med konseptet så langt. Dette var en mer taktisk film hvor vi visste at vi dro humoren i en litt annen retning, sier Salicath og fortsetter:

- Vi har også målt denne filmen selv, og ser det samme - enten er det kjempegøy, eller så skjønner man ikke helt humoren. Men den filmen var god læring for oss, selv om den nok ble litt for sær.

Hun er likevel ikke enig med Ose i at konseptet er i en nedadgående trend.

- Her er det ikke snakk om noen nedadgående trend. Sist gang vi hadde måling på reklamebørsen toppet vi børsen med høyest oppmerksomnhet og effektivitet, og filmen hadde også den høyeste andelen respondenter som både husket og likte filmen, sier Salicath.

Ifølge Mediacom er reklamefilmen en «soleklar» bunnrekord for mobiloperatøren. Så langt i 2021 er det kun en Unibet-reklame fra juni som har høyere dislike-prosent.

- Er dere selv fornøyd med reklamen?

- Nei, det kan vi ikke være. Vi har benchmarks hvor vi har veldig mye bedre resultater for andre filmer, så det tar vi med oss. Denne funket for en spisset målgruppe, og leverte bra på tydelig relevant budskap. Selv om det ikke var full klaff på alle parameter har filmen gitt oss god læring. Dislike viser at denne nok ble litt for sær, sier Salicath.

Hun forteller at Talkmore ble oppmerksomhetsvinner og effektivitetsvinner i november i fjor med det samme konseptet, og at konseptet er et balanserende prosjekt.

- Det er en veldig god læring for hva som slår an og hva som ikke slår an. Vi må legge mer i underholdningsverdi og faktisk dramatisere produktfordelene slik vi har lykkes med i de beste filmene i konseptet. Det er mye positivt å ta med seg videre, og så må vi jobbe videre med innsikten vi har rundt liking, sier Salicath som tar det hele med godt humør.

Otto til topps nok en gang

På andre siden av skalaen ligger Norsk Tippings Lotto-reklame nok en gang.

- Med suveren liking og sterk og effektiv oppmerksomhet er ingen av konkurrentene engang i nærheten av Lotto når det gjelder å skape positivt engasjement i denne rundt, sier Ose.

Otto fra Lotto og Norsk Tipping fyller ett år i år og har vært i toppsjiktet av listene helt siden han ble introdusert for det norske folk. I august topper han Reklamebørsen med hele 53 prosent positive inntrykk, og 11 prosent negative. I tillegg scorer reklamen høyt på oppmerksomhet med hele 58 prosent.

Les også: Lotto følger opp Gullfisken-vinner med ny Otto-film: - Ingen filmtriks

I tillegg kommer reklamefilmen på tredjeplass på oppmerksomhet, rett bak OneCall og Talkmore.

- Det er rett og slett herlig. At vi skal vinne såpass mange runder med Otto er kjempegledelig. Han har sjarmert hele Norge i senk. Og den filmen her liker jeg svært godt selv også, sier markedskommunikasjonsansvarlig i Norsk Tipping, Tove Kristin Liberg.

Liberg forteller at hun tror denne reklamefilmen minner folk på hverdagen som nå venter, og at flere og flere hunder etter hvert kommer til å være hjemme alene ettersom samfunnet og arbeidskontorene nå åpner opp igjen.

- Otto har holdt på en stund. Dere begynner ikke å gå tomme for ideer da?

- Nei, det er mer på lager. Jeg jobber med to nye mens vi snakker sammen nå. Det kommer en helt ny reklame med Otto i uke 40 allerede, sier Liberg.

Oppmerksomhet:

Oppmerksomhet viser hvilke reklamefilmer som blir husket best. Onecall troner på toppen, foran Talkmore og Lotto. Foto: Skjermdump. Kilde: Mediacom

Gir drømmen en sjanse periodevis

En annen reklame fra Norsk Tipping som har blitt målt i løpet av august måned er reklamen «Gi drømmen en sjanse». Reklamen scorer nest høyest på liking, kun slått av Norsk Tipping-kollega Otto. 31 prosent liker «Gi drømmen en sjanse» bedre enn annen reklame, mens ti prosent liker den dårligere.

Men til gjengjeld scorer den kun 35 prosent på oppmerksomhet, noe som er en av de laveste scorene i målingen. Det tror rådgiver for merkevare i Norsk Tipping, Ida Mellbye Løvås, kommer av at den blir sendt periodevis.

- Vi lanserte den under OL og den ble sendt i uke 29 til 31, og så gikk den på lufta igjen uke 34 og 35. Tanken er at vi skal kjøre den rundt store mesterskap, sier Mellbye Løvås.

At det er to Norsk Tipping-reklamer på toppen av liking-lista gleder Mellbye Løvås. Hun synes det er spesielt hyggelig ettersom reklamene er forskjellige.

- Den har en litt annen «tone of voice» enn reklamen med Otto. Otto er en sjarmerende hund som er lottomillionær, «Gi drømmen en sjanse» kobler oss mot samfunnsansvaret vårt. Den knytter seg til små og store drømmer innenfor idretten, sier Mellbye Løvås.

- Men at den blir likt så godt er veldig hyggelig, legger hun til. 

Talkmore får slakt i Reklamebørsen: - Skivebom