Norsk Tipping troner på toppen av Reklamebørsen - Storebrand treffer ikke blink med tvilling-humor

- Leit at noen ikke liker filmen vår, sier markedssjef. Her er månedens mest og minst likte reklamefilmer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er en etter hvert gammel kjenning som vinner mars-utgaven av Reklamebørsen, Mediacoms månedlige undersøkelse av hvilke reklamefilmer som huskes og likes best.

Norsk Tipping sjarmerte seg rett til topps av børsen da de lanserte første film med Lotto-millionærens hund Otto i fjor høst. Nå er det en ny oppfølger, der Otto møter nabohunden, som topper undersøkelsen.

47 prosent av de spurte sier at de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame, foran Byggmakker på andreplass med 36 prosent.

- I likhet med de tre foregående filmene ble det liking-seier også i denne runden. Sett mot de foregående Otto-filmene deler denne filmen førsteplassen på liking. Filmen topper på liking på tvers av kjønn og alders-segmenter, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom til Kampanje.

Otto-filmen er i tillegg den filmen som flest både husker og liker.

- Solid liking og effektiv oppmerksomhet sørger for at Lotto har engasjert flest på en positiv måte i denne runden, til tross for moderat trykk, sier Ose.

Les også: Følger opp Gullfisken-vinner med ny Otto-film: - Ingen filmtriks

- Viktig at Lotto er godt likt

Det gleder selvfølgelig markedskommunikasjonsansvarlig Tove Kristin Liberg i Norsk Tipping.

- Vi synes den er blitt veldig morsom selv. Tilbakemeldingene vi får er at dette likes veldig godt av folk, de vil se mer og synes det er veldig moro med Otto, sier hun til Kampanje.

Og det kommer flere Otto-filmer fra reklamebyrået deres, Pol.

- Vi har en ny film på i april, og så er det enda et par til som kommer, så det er mye å glede seg til.

- Gjør også Otto en jobb med å selge flere Lotto-kuponger?

- Det går bra med Lotto, men det er klart at dette er en mer langsiktig jobb med å bygge profilen vår. Det er det vi er opptatt av. Vi vil ikke at alle skal løpe og spille, men det er viktig for oss at Lotto er en godt likt merkevare.

Mest og minst likt:

Norsk Tipping står bak den mest likte filmen blant de tolv annonsørene som er målt i mars. Kilde: Mediacom

Skyhøy oppmerksomhet for Extra

Når det kommer til oppmerksomhet, må Norsk Tipping seg seg slått av Coop og Extra, som topper listen over hvor mange som kan huske å ha sett filmen deres. Hele 70 prosent kan huske Extra-filmen, mot 52 prosent for Lotto.

- De sparende naboene var med for tredje gang i Reklamebørsen, og som de foregående gangene bidrar de til god og relativt effektiv oppmerksomhet, sier Ose.

Han legger til at Extra-filmen hadde fire ganger så høyt trykk som Lotto-filmen.

- Når det gjelder liking ser vi imidlertid en noe negativ trend med avtagende andel positive fra første til siste film. Andel negative var denne gangen også  høyere enn tidligere. Hvorvidt det er elementer ved selve filmen, eller om det skyldes at noen begynner å bli lei av disse naboene gir ikke denne målingen svar på, sier han.

Selv om 28 prosent sier at de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame, svarer 20 prosent at de liker den dårligere enn annen TV-reklame. Det er den høyeste negative likingen en film har fått i denne målingen, etterfulgt av Storebrand med 18 prosent.

- Jeg er først og fremst veldig begeistret for en så effektiv oppmerksomhet, og en rekord på hele 70 prosent. Ellers ser vi av egne eksterne analyser at vi får frem budskapet vårt veldig godt og også opprettholder høy liking, sier markedssjef Kari Grothe Karlsen i Extra til Kampanje.

- Har kampanjen gitt utslag på salg i kassa?

- Vi måler alt vi gjør og ser av våre egne analyser at det vi gjør av reklame har en god påvirkning på resultatene til Extra, så ettersom vi fortsetter å være vekstvinner så ser dette lovende ut.

- Og har dere fortsatt troen på de spareglade naboene?

- Ja, konseptet vårt kommuniserer tydelig og våre spareglade naboer bidrar med sterk avsender-ID og generelt god liking.

Huskes av seerne:

Extra gikk både med det høyeste TV-trykket i runden og er også den filmen klart flest husker å ha sett. Kilde: Mediacom

- Leit at noen ikke liker filmen

Storebrand skiller seg ut i undersøkelsen som den eneste av 12 annonsører som får flere negative enn positive tilbakemeldinger på sin reklamefilm. 14 prosent av respondentene sier at de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame, mens 18 prosent liker den dårligere. De øvrige respondentene stiller seg mer nøytrale.

- Humor er vanskelig - underfundig humor kanskje enda vanskeligere, og her ble det bom. Lavest andel positiv liking, og høyest andel negative, på tvers av segmenter, sier Håvard Ose.

Markedsdirektør i Storebrand, Camilla Haveland, forventet heller ikke at alle ville like filmen.

- Vi er ikke overrasket over at denne filmen har skapt engasjement og klart å fange seernes oppmerksomhet. I filmen setter vi søkelys på en av Storebrands kjerneverdier, nemlig bærekraft, og dette er tema vi vet kan virke polariserende. Det er leit at noen ikke liker filmen vår, men vi håper og tror at konseptet treffer og engasjerer de som faktisk er nysgjerrige på - og opptatt av – bærekraft, sier hun.

- Har dere gjort egne målinger, og hva viser de?

- Våre målinger viser at Storebrand som merkevare har styrket seg betraktelig den siste måneden, i tillegg til at vi har nådd frem med budskapet. Det som er ekstra morsomt med dette reklamekonseptet, er at filmene blir mye sett på Youtube, noe som betyr at flere ser reklamen helt frivillig. På Youtube når vi ut til spesielt mange unge, og vi tror det vil bli interessant å se om bærekraftbudskapet treffer ulikt i forskjellige aldersgrupper.

Norsk Tipping troner på toppen av Reklamebørsen - Storebrand treffer ikke blink med tvilling-humor