DN med storoffensiv mot unge lesere - harselerer med finfluencere i ny reklame

- Det holder ikke å fornye journalistikken for å nå ut til nye lesere. Vi må tørre å bråke litt, sier målgruppesjef.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

«Invester i DN, før du begynner å investere». Det er hovedbudskapet i DNs nye kampanje – rettet mot unge mellom 20 og 35 - som rulles ut i sosiale medier i kveld. I reklamefilmene, som byrået Anorak står bak, harselerer Dagens Næringsliv med såkalte finfluensere og andre som utgir seg for å være «eksperter» og som om gir tips til uerfarne unge som vil inn på aksjemarkedet. Dagens Næringsliv mener mylderet av informasjon aldri har vært større, men at mye kommer fra kilder med tydelige baktanker.

Se en av de nye reklamefilmene lenger nede i saken. 

Tina Gudmundsdottir, fungerende sjefredaktør i DN, peker på at over 90.000 nordmenn investerte i sin første enkeltaksje i fjor.

- Aldri før har så mange nordmenn investert. Og aldri før har så mange ulike aktører fortalt oss hvordan vi skal gjøre det. Ikke alle er til å stole på. DN skal dekke aktører som forvalter nordmenns penger eller lokker med investeringsmuligheter kritisk, sier Gudmundsdottir.

De siste årene har DN begynt å skrive mer for de som er interessert i å investere i aksjer. Det innebærer å synliggjøre risikoen i aksjemarkedet, gå aktørene i sømmene og å gi ulike analyser.

- Vi har lang tradisjon for å dekke selskapene. Men nå er det viktigere enn noen gang av vi også dekker produktene og tjenestene. Eksempler er fondsserien vår, men også serien om finfluenserne, sier hun.

Skal trekke unge lesere til DN:

Målgruppe-leder Petter Winther, fungerende sjefredaktør Tinna og strategisk rådgiver Jakob Hoberg i Dagens Næringsliv. Foto: Ragnhild Aarø Njie

- Formidabel vekst blant unge lesere

Gudmundsdottir sier at DN de siste to årene har satset stort på å nå ut til flere unge lesere. De begynte planleggingen av kampanjen de nå ruller ut i vår. 

- Vi har forandret hvordan vi jobber med målgruppe-innsikt og hvordan vi jobber med journalistikken vår for å nå yngre lesere. Vi jobber veldig bevisst for å nå bredere, for å nå unge og for å nå kvinner. Dette må jo også formidles i kommunikasjonen. Vi har hatt en formidabel vekst blant unge lesere, og de er ekstremt aksjeinteresserte, sier hun.

Hun ønsker ikke å røpe hvor stor leserveksten blant unge har vært, men sier at dette er abonnementsgruppen som vokser mest.

- Vi skal nå de unge økonomi- og samfunnsinteresserte fra de er studenter. Vi ser at de grepene vi har gjort basert på innsikt om unge lesere har hatt veldig sterkt effekt, så vi fortsetter i samme spor, sier hun.

Et av grepene DN tidligere har tatt for å nå en yngre målgruppe er å lansere aksjespillet Fantasyfond, der brukerne kan konkurrere mot venner, eksperter og ukjente.   

- Det er et aksjespill som først og fremst er designet for nybegynnere. Det er et spill som treffer de unge veldig godt. Det har skapt et utrolig sterkt engasjement. Vi begynte andre sesong i vår, og tredje sesong mandag denne uka. Vi har som mål å nå 30.000 spillere denne gangen, sier målgruppeleder Petter Winther.

- Målsettingen er å ta posisjon i markedet

Innad i DN er det Winther, strategisk rådgiver Jakob Hoberg og leder for salg og marked Ingeborg Sellæg som har jobbet med den nye kampanjen.

- Endringene vi har gjort har gitt veldig gode resultater. Samtidig merker vi at det ikke holder å fornye journalistikken når vi ønsker å nå ut til nye lesere. Vi må også tørre å bråke litt og fortelle hvem vi egentlig er, sier Winther.

 

- Hvor mange nye abonnenter er det dere håper på å hente inn gjennom kampanjen? 

 

- Vi har ikke satt noen konkrete mål i antall abonnenter, men målsetningen vår er jo å ta posisjon i markedet - og å bygge opp merkevaren over tid, slik at vi lettere klarer å hente inn disse nye abonnentene, sier Hoberg. 

 

Gudmundsdottir sier at det at målgruppe, strategi og marked og salg og har jobbet sammen innad på huset gjorde briefen til reklamebyrået spesielt sterk. DNs samarbeid med byrået Anorak går flere år tilbake. 

 

- Det lange samarbeidet er også knyttet til det gode resultatet. Vi leverte briefen før sommeren, så satte vi i gang i august. Anorak svarte utrolig godt på briefen - på svært kort tid. Jeg er superimponert over jobben de har gjort, sier Hoberg. 

 

Fra Anorak er det blant annet kreatørene Pål Høyer-Andreassen og Magnus Høberg Hansen som har jobbet med kampanjen, mens Martin Iversen i produksjonsselskapet På Film har stått bak produksjonen. 

 

Les også: E24 brenner millioner i kampen mot DN: - De får nøye seg med å være Norges minst lønnsomme Næringslivsavis

Reklamekamp:

I likhet med DN er E24 også ute med en ny kampanje for å tiltrekke seg nye lesere. De har valgt sine egne journalister til å fronte kampanjen. Avbildet på plakaten er E24s nyhetsredaktør Mina Liavik Karlsen. Foto: Eivor Eriksen

Reklamekamp om finansleserne

DNs konkurrent i Akersgata, E24, har vært på lufta i flere uker med sin reklamekampanje der de både viser frem avisens nye design og flere av de som jobber der.

- I første omgang viser vi frem ulike journalister og redaksjonelle ledere som jobber i E24 i kombinasjon med vår nye logo. Bakgrunnen for at vi viser frem egne folk er fordi vi ønsker å gi E24 enda mer personlighet. Det kommer snart påfyll av nytt materiell med bilder av flere E24 folk, sier Ida Barth Thomassen, administrerende direktør i E24.

Hun legger til at de etter hvert vil gå over i en mer taktisk fase hvor de målretter annonseringen. Det er Bielke&Yang som står bak denne kampanjen.

E24-sjefen lar seg ikke bekymre av at konkurrenten øker reklametrykket.

- Bakgrunnen for vår markedskampanje er ny visuell profil, og den ønsker vi å vise frem helt uavhengig av hva andre konkurrenter gjør. Og hvis du spør meg om jeg blir bekymret over at DN også kjører en markedskampanje, så er svaret nei.

- Dere er jo også ut med en stor reklamekampanje nå, tror du det er tilfeldig at DN følger etter?

- Jeg kan ikke svare for DNs interne markedsføringsplaner, så det vet jeg ingenting om.

- Er dette et bevis på at kampen om finansleserne tiltar i styrke?

- At det er konkurranse er noe vi har vært klar over lenge. Det er vi glade for, fordi det er skjerpende og til syvende og sist kommer leserne til gode. En markedsføringskampanje fra eller til endrer ikke det bildet. 

- Ikke redd for konkurransen

Det siste året har både E24 og Dagbladet Børsen styrket sine redaksjoner med et stort antall ansettelser. Førstnevnte er for tiden også ute med en ny kampanje for å rekruttere nye lesere.

Da Dagbladets økonomisatsing ble lansert for drøyt et og et halvt år siden, fikk den slakt hos Kampanje av NHH-professor Tor Wallin Andreassen. Daværende fungerende sjefredaktør i DN Janne Johannesen sa da til Kampanje at de ikke fryktet konkurransen fra Børsen, og sa at de ikke har overlappende målgrupper. Siden har hun kommet med en rekke skarpe uttalelser om konkurrentene.

Gudmundsdottir fastholder at DN og Børsen ikke har samme lesere, men innrømmer at de kjenner på konkurransen fra både E24 og Finansavisen.

- Det er et stort marked for økonomijournalistikk. Nordmenn har blitt mer interessert i økonomi de siste årene, og dermed også økonomijournalistikk. Selvfølgelig er det konkurranse der ute, men jeg vet at vi skiller oss veldig positivt ut, sier Gudmundsdottir.

- Jeg er ikke redd for den konkurransen, men den er skjerpende, og det er bra, fortsetter hun.

- Nå har jo både E24 og Børsen rustet opp kraftig i ansettelser, kommer dere til å gjøre det samme? 

- Det ligger ikke noen ny pipeline, men vi er jo utrolig stolte av at vi er så gode til å dekke næringslivet. Vi har et veldig fortrinn ved at vi er utrolig sterke på å komme bak nyhetene. Vi har rustet opp på breaking news de siste årene, og der mener vi at vi er blant de beste. I tillegg vi jo det største økonomi-kommentatorkorpset i Norge. Dokumentarjournalistikken vår gjør oss også sterkere og skiller oss ut, legger hun til.

DN med storoffensiv mot unge lesere - harselerer med finfluencere i ny reklame