TV 2 mister Disney-rettigheter: - Det blir litt annerledes

Men Disney vil fortsette 45 år gammel tradisjon med NRK.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Denne uken fikk nordmen stifte bekjentskap med strømmetjenesten Disney+, som tar sikte på å samle alt av Disney-imperies innhold på ett sted. Det beyr at landets øvrige strømmetjenester akkurat nå er strippet for Disney-innhold, inkludert TV 2 Sumo.

Kanalen har også mistet rettighetene til julespesialen «Mikkes magiske jul», som har vært en tradisjon på TV 2-seerne på julaften, bekrefter kanaldirektør Trygve Rønningen.

- Disney-tradisjonen som NRK skapte i riktig gamle dager, har vi også vært med å videreføre med tegneseriene på julaften. Det blir et litt annerledes oppsett i år, sier han til Kampanje.

- Jeg tror du vil se TV 2 og TV 2 Sumo fremover som er enda mer norsk fargelagt gjennom jula, det blir vårt svar mot Disneys introduksjon, fortsetter han.

- Mer enn Disney

TV 2s kanaldirektør forteller at de allerede er godt i gang med å ruste opp innholdstilbudet til barn med tjenesten Oiii, som er et samarbeid med Nordisk Film. Tjenesten ble lansert før jul i fjor som et svar på konkurransen fra NRK og Disney.

Rønningen tror både barn og voksne vil komme i julestemning på TV 2 med filmer som «Love Actually» og «Flåklypa», selv om Disney glimrer med sitt fravær.

- Det er jul for folk, like mye som de timene med Disney, sier Rønningen.

- Og de som vil opprettholde tradisjonen med «Mikkes magiske jul»?

- De må se «Flåklypa» på TV 2, humrer Rønningen.

- Blir det helt slutt på Disney-innhold på TV 2 Sumo nå?

- Det er vanskelig å svare entydig på det. Vi ser at rettighetene går i ulike vinduer, men det vi må forberede oss på er at de store studioene lager egne strømmetjenster og trekker tilbake rettigheter. Men innholdsverden er så mye mer enn Disney, selv om de er store og har en stor katalog. Vi har tilgang på mye bra stoff utenfor Disney, og et eksempel på det er Nordisk Film.

Les også: Tror Disney+ møter motstand i Norge: - Vil slite med å få mange abonnenter

NRK i dialog med Disney

Det er samtidig uklart hva som skjer med rettighetene til «Donald Duck og vennene hans», eller «From All of Us to All of You» som programmet heter på originalspråket. Julespesialen har vært en fast tradisjon på NRK1 på julaften siden 1975, men NRK har foreløpig ikke landet rettighetene for inneværende år.

- Dette er ikke avklart. Det er som tidligere år på dette tidspunktet diskusjoner med Disney, sier innkjøpssjef Fredrik Luihn i NRK til Kampanje.

- Må man ha Disney+ for å opprettholde juletradisjonen som er etablert av NRK fremover?

- Hvordan Disney+ vil påvirke dette er en ukjent størrelse. Jeg er usikker på om de har fastlagt sin strategi som ny tjeneste.

Disneys nordiske sjef, Hans van Rijn, ser ingen grunn til å avslutte samarbeidet med NRK.

- Vi vil fortsette å ha innhold på andre plattformer. Vi har en lang tradisjon med NRK på «From All of Us to All of You» for eksempel, og vi har ingen planer om å avslutte denne relasjonen, sier han i en uttalelse til Kampanje.

Mens «Mikkes magiske jul» ligger tilgjengelig for norske kunder av Disney+, finner man ikke «Donald Duck og vennene hans» på tjenesten i skrivende stund.

Les mer: - NRK har mest å frykte når Disney+ kommer til Norge

Åpner for samarbeid:

Selv om Disney-konsernet samler innholdet sitt på Disney+, vil ikke nordisk sjef Hans van Rijn utelukke samarbeid med andre plattformer. Foto: Lasse Lagoni

TV 2 mister Disney-rettigheter: - Det blir litt annerledes