Om ikke mange dagene ruller verdens mest kjent og mest verdifulle underholdningskonsern ut sin nye strømmetjeneste Disney+ i Norge og Norden. Det blir en lansering som de etablerte aktørene kommer til å merke på kroppen, det være seg både NRK, TV 2 Sumo og Viaplay. Mest av alt kommer NRK til å tape på at Disney nå kommer til Norge med sitt tilbud av filmer og TV-serier – og da først og fremst blant de yngste seerne.

Med storfilmer som «Mulan», gamle Disney-klassikere, superhelter fra øverste hylle og Star Wars-spinoff «The Mandolarian», kommer Disney+ til å stjele seerminutter fra NRKs strømmetilbud. Vi kan selv legge til at vi allerede merker presset hjemme fra de yngste familiemedlemmene om å slå til på Disneys introduksjonstilbud.

Det vil i så fall ikke være første gang NRK må slåss om de yngste seerne med Disney-konsernet. Da Disney lanserte sin Disney Channel tilbake på 2000-tallet ble kanalen raskt en vinner blant de yngste, før NRK slo tilbake med sin NRK Super-kanal og de to ble etter hvert jevnbyrdige.  Nå blir det spennende å se om Disney vil bli jevnstor hva gjelder tid brukt på strømming blant de yngste.

2-12-åringene ser i dag 16 minutter daglig på NRKs strømmetjenester, og det skal bli spennende å se hvor høyt Disney kommer til å klatre i denne målgruppen (den store vinneren blant de yngste er YouTube med over 30 minutter – og det vil ikke endre seg).

Men en ting er kampen om seerminuttene. Noe annet er kampen om pengene. Den virkelige store trenden i TV-industrien de siste ti årene har vært at alle mediekonsernene ønsker seg en inn i lommeboka til brukerne og skape en direkte relasjon med kunden. Disney+ blir i så måte ikke noe unntak.

Vi tror derfor Kantar Media er for defensive når de i en sak på Kampanje skriver at underholdningsgiganten vil slite med å skaffe mange abonnenter. Analysehuset ser ut til å undervurdere kraften i lanseringen, styrken i merkevaren Disney og en lav månedspris på tjenesten (69 kroner i måneden) sammenlignet med de andre aktørene.

Strømmetjenesten Disney+ er underholdningskonsernets viktigste satsing de neste årene og de har midlene som skal til for å lykkes.  På ni måneder har Disney+ bygget seg opp en kundebase på 60 millioner abonnenter (Netflix har 200 millioner globalt) og de kommer i løpet av kort tid til å bli en av Nordens største strømmetjenester i antall kunder.

Hva er det så som taler imot en ny Disney-suksess? Selskapets største utfordring slik vi ser det ligger i innholdet. Strømmetjenesten Disney+ har et serie- og filmtilbud, der du vet hva du får. Det er trygt og sikkert og noe hele familien kan se på med barna. Her snakker vi tidenes barnevakt. Men Disney mangler det litt mørkere, tunge og ofte kritikerroste dramaseriene som vi er blitt vant til å finne på HBO og Netflix eller de nordiske krimseriene til TV 2 Sumo og Viaplay. Disneys styrke er på mange måter også deres svakhet. Når barna har lagt seg, så kommer mor og far til å hoppe raskt over på HBO, Netflix og Viaplay. TV-husholdningene kommer neppe til å si opp sine eksisterende strømmeabonnement i stor stil.  Norske TV-seere er slappe med å si opp abonnementene sine. Se bare på HBO der vi betaler gladelig for en tjeneste vi nesten ikke ser på. Kun ett minutt i snitt daglig ser nordmenn på tjenesten. Men HBO har likevel en dekning på 30 prosent av norske husholdninger og er større enn TV 2 Sumo og Viaplay.

Når Disney+ kommer til det norske markedet blir det derfor dyrere for TV-seerne. Mye av Disneys innhold har allerede vært tilgjengelig hos andre tilbydere. Nå blir Disneys innhold skilt ut i en egen tjeneste som får en egen pris uten at de eksisterende tjenesten blir noe rimeligere av den grunn. Disney+ blir et supplement til de andre strømmetjenestene vi allerede bruker penger på, og TV-regningen til de som velger seg nykommeren blir større.

Det er godt nytt for de som selger TV på det norske markedet i dag. Men dårlig nytt for den største strømmetjenesten på markedet.

NRK har mest å frykte når Disney kommer til Norge.