Rekordresultat i Anorak: - Vi har etablert oss i toppen og har planer om å bli der

Knivene kvesses i forkant av Byråprofil.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

North Alliance (NoA)-byrået Anorak har i alle år vaket rundt null i resultat før skatt, men i 2019 ble det endelig et pent overskudd i byrået som ledes av Torgeir Vierdal.

- Vi har etablert oss i toppen og har planer om å bli der. Resultatene er en konsekvens av at vi nå konsoliderer på et høyt nivå og styrker lønnsomheten i selskapet etter mange år med svært høy vekst, sier Vierdal til Kampanje. 

Da Kampanje arrangerte sin store byråundersøkelse «Byråprofil» i fjor klatret Anorak opp fra en femteplass til en fjerdeplass bak byråene Try, Pol og Anti. Årets undersøkelse offentliggjøres senere i høst.

Les også: Try fortsetter den utrolige seiersrekken i Byråprofil - her er landets beste byråer

Kulturelt og faglig var det et tap å miste Kine Werenskiold til Red så vi er veldig glad for å få Kine tilbake. Torgeir Vierdal, Anorak-sjef

- Vi hevder oss i toppen

Driftsresultatet endte på 6,05 millioner kroner, men her velger Vierdal å fokusere på resultatet før skatt og konsernbidrag (EBITDA). Det ga en kraftig forbedring sammenlignet med tilsvarende tall for 2018 da byrået fikk et driftsresultat på 1,2 millioner kroner.

Men også et netto driftsresultat viser et solid pluss på over fire millioner kroner.

- Anorak er styrket i alle ledd og hadde god fart gjennom hele 2019 og inn i 2020. Vi har utvidet og styrket strategi-, design- og content-kompetansen samtidig som den kreative gruppa hevder seg i toppen i samtlige konkurranser, sier Vierdal. 

NoA-byrået gjorde det blant annet skarpt på årets Gullblyanten med hele to gull av totalt fem priser og byrået var med det nest mest premierte byrå i konkurransen.  

Les også: Vant to gull på Gulltaggen – klar med ny «tankevekkende» kampanje for gullkunden

Vurderte lønnskutt:

Oppsigelser og permitteringer var aldri aktuelt da koronaviruset traff Anorak. Byråleder Torgeir Vierdal sier «et midlertidig lønnskutt etter evne ble vurdert». - Men ettersom vi har sterk vekst så langt i 2020, har det ikke vært aktuelt å gå til de skritt, sier han.

Kunder rammet av koronakrisen

Selv om byrået måtte slippe Telia og Get, så er det en pen rekke av kunder som byrået bistår i dag. Anorak jobber i dag med blant annet Vipps, SAS, OBOS, Amnesty, Sats og Flytoget og teller i dag 48 ansatte.

- Vi var kjent med at Get og Telia skulle fusjonere da vi startet samarbeidet med Get så dette kom ikke som noen overraskelse. Vi har blitt veldig glade i Get-gjengen, samarbeidet vi har hatt og det vi har skapt sammen, sa Vierdal til Kampanje tidligere i år.

Les også: Telia sier opp flere byråavtaler – legger hele merkevaren hos Try

Anorak hadde i 2019 en byråinntekt på 53,6 millioner kroner i 2019, opp fra 2018-inntekten på 46,3 millioner kroner. Byrået legger seg dermed i størrelse i samme pulje som Anti, Pol og Dinamo i størrelse. Veksten i fjor var på snaue 16 prosent, men så var det dette koronaviruset. 

- Et halvt år inn i nedstengningen av Norge har vi mer kunnskap om hvordan tiltakene rammer, og hvilke konsekvenser dette har fått for de forskjellige næringene. Heldigvis ser vi i dag at konsekvensene var mildere for mange bedrifter og ansatte enn ekspertene først fryktet. Samtidig er vi veldig ydmyke ovenfor utfordringene og konsekvensene for noen av våre tette samarbeidspartnere som SAS og Sats. Det er imponerende hvordan de har manøvrert i ukjent terreng og vi håper at de etter hvert kan få alle sine kollegaer tilbake på jobb, sier Vierdal.

Her kan du se alle tallene til Anorak. Alle tall i MNOK. Sterk resultatforbedring i Anorak

Anorak 2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 88,0 77,9 + 13
Driftsresultat  4,6 0,0 -
Resultat før skatt 4,4 - 0,2 -

 

Mistet omsetning - måtte spare

I årsrapporten til Anorak står det å lese at «det er stor usikkerhet knyttet til konsekvensene av koronaviruset» og at det kan «påvirke både omsetningen og resultat».

- Hva kan du si om tallene for 2020, blir de veldig mye dårligere?

- Vi hadde bra fart inn i 2020, men i april, mai og juni falt omsetningen med 12-13 prosent. I ukene etter 12. mars var usikkerheten stor og vi brukte mye tid på å kartlegge konsekvenser og bygge forskjellige scenarier. Vi gjennomførte midlertidige kostnadskutt på diverse investeringsposter, men hadde en tydelig plan om at alle skulle stå i jobb, sier Vierdal.

Han sier det har vært uaktuelt med både oppsigelser og permitteringer i løpet av koronakrisen. Løsningen ble i stedet et lønnskutt med en litt spesiell innretning.

- Vi bruker så mye tid på å finne hver eneste ansatt i Anorak, og vi hadde ingen å miste så oppsigelser var helt utelukket. For mange næringer var tiltakene fra regjeringen rundt permitteringer avgjørende, men det er likefult et tiltak som overfører den økonomiske belastningen på den enkelte ansatte etter 20 dager så det var for vår del et lite bærekraftig alternativ over tid. I fellesskap ble vi derfor enige om å brette opp armene og eventuelt ta et midlertidig lønnskutt etter evne hvis situasjonen skulle kreve det, sier byrålederen.

Tilbake i Anorak:

Kine Werenskiold er tilbake i Anorak. Der kommer hun til å møte Silje H. Tobiassen og Kaja Gilje Sekse. Werenskiold kommer tilbake til reklamebyrået etter et kort opphold i Red Media.

Styrker staben - henter tilbake Werenskiold

Godt inn i høsten har Vierdal nå hentet inn «flere sterke profiler» og til og med folk som har sluttet vender tilbake til byrået.

- Kulturelt og faglig var det et tap å miste Kine Werenskiold til Red så vi er veldig glad for å få Kine tilbake, sier Vierdal. 

Andre som har kommet til er Kaja Gilje Sekse som begynner som strategisk planner og Silje H. Tobiassen som startet opp i 2019 og kom inn som operations manager

- Silje har vært et funn og en viktig brikke i den strukturelle organiseringen og leveransen. For Anorak har det vært helt avgjørende for å styrke stabiliteten og gjennomføringsevnen etter mange år med høy vekst. Samtidig ser vi sterke og synlige synergier av å jobbe enda mer sømløst i NoA og inn i nye inntektsstrømmer og topplinje vekst for oppdragsgiverne våre, sier han. 

NoA i Norge teller i dag byråer som Making Waves, Bold, NoA Connect og NoA Consulting foruten store byråmiljøer i Sverige og Danmark med Åkestam Holst og &Co.

- Kine Werenskiold får en sentral rolle med å bygge enda sterkere bro mellom Anorak og de andre kompetansemiljøene i Wergelandsveien 15, sier Vierdal.

Les også: Mediebyråsjef går tilbake til Anorak - ny ledergruppe i Red Dentsu X

Han mener hele 2020 har vist et fantastisk fellesskap i hele byrået. 

- Det har vært en fantastisk innsats av hele gjengen. Vi ble hardt rammet i begynnelsen av Covid-19 da flere oppdragsgivere stoppet alle aktiviteter over natten. Men vi har klart å jobbe bra med både eksisterende oppdragsgiver og med new biz. Det skal hele Anorak og alle samarbeidspartnere ha all ære for, sier Vierdal.

Rekordresultat i Anorak: - Vi har etablert oss i toppen og har planer om å bli der