Aftenposten best likt på Reklamebørsen - Coca-Colas koronafilm faller gjennom

Månedens vinner på Reklamebørsen er også tiårets best likte film fra et mediehus.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad og Dag Robert Jerijervi

I midten av september gjennomførte mediebyrået Mediacom en ny runde med Reklamebørsen, hvor oppmerksomhet og liking på en rekke ferske reklamefilmer måles. Aftenposten sin kamp mot skråsikkerhet gjør det godt i begge kategorier, og kåres til liking-vinner med 40 prosent positiv liking.

Marius Thorkildsen, merkevareansvarlig i Aftenposten, beskriver resultatene som veldig gledelige. Han forteller at det har blitt jobbet godt med innsikt og strategi i forkant, både i Aftenposten og reklamebyrået Los & Co, noe som har gitt dem et tydelig bilde av hva kampanjen burde adressere.

- Når vi får så gode resultater forteller det oss at vi har truffet veldig godt på en relevant tematikk, legger han til.

Reklamefilmen er den best likte reklamefilmen for et mediehus de siste ti årene, en liste som ellers domineres av VG som har syv av ti filmer på listen.

- Det er rett og slett veldig gøy. Vi hadde to veldig tydelige mål med denne filmen. For det første skulle vi nå ut til de som i utgangspunktet liker Aftenposten, men som kanskje har glemt oss litt, og minne dem på at vi eksisterer. For det andre skulle vi vise hvorfor Aftenposten er relevant og hva vi tror på, noe jeg føler vi traff veldig godt på med skråsikkerhets-tematikken, sier han til Kampanje.

Aftenposten sin reklamefilm treffer best i aldersgruppen 30 til 50 år, og treffer godt blant både kvinner og menn. Filmen topper listen hos begge kjønn, men må dele førsteplassen med Coop Extra hos menn.

Les mer: Ny reklamekampanje fra Aftenposten: - Alle har godt av å være litt mindre skråsikre

Best likt:

40 prosent av de spurte liker Aftenpostens nye reklamefilm bedre enn andre reklamefilmer. Base: A15+ som har lagt merke til de enkelte filmene.

Coop Extra er oppmerksomhetsvinner

Aftenposten gjør det godt også godt på oppmerksomhet med en score på  med 55 prosent Dette er nest høyest oppmerksomhet denne runden. I motsetning til Coop Extra sitt høye trykk, har Aftenposten sin reklamefilm gått med det tredje laveste trykket av de målte filmene. Med dette leverer filmen den aller mest effektive oppmerksomheten for runden, noe Thorkildsen er fornøyd med.

- I og med at mediebudsjettene våre ikke er blant de største er vi avhengig av å lage kommunikasjon som skaper oppmerksomhet hos mottakerne. Der har Los & Co levert et veldig godt kommunikasjons-konsept, med en idé som virkelig får vist frem Aftenposten på den måten vi ønsker, forteller han.

Selv om Aftenposten gjør det godt også på oppmerksomhet, er det Coop Extra som er den soleklare vinneren. Reklamefilmen om to naboer som konkurrerer om å være best på sparing har oppnådd hele 72 prosent oppmerksomhet. Kun fire filmer har hatt høyere oppmerksomhet de to siste årene. 

Les mer om og se Extra-filmen her.

Aftenposten-filmen, som er produsert av Einar film, regissert av Aksel Hennie og med Guri Neby som produsent, kan du se her:

Svake resultater Coca-Cola

På andre enden av skalaen finner vi Coca-Cola sitt reklame-comeback etter koronakrisen. Reklamefilmen har oppnådd nest lavest oppmerksomhet, 27 prosent, til tross for høyt trykk.

Også når det gjelder liking gjør brusgiganten det svakt. Resultatene i Reklamebørsen viser at en høy andel av de som så filmen likte den dårlig (25 prosent), mot 21 prosent som likte den godt.

- Filmen er det nærmeste vi kommer en «korona-film» i denne runden, med sin hyllest av hverdagen og hverdagsøyeblikkene i lys av pandemien vi står oppe i. Filmen er av det svært emosjonelle slaget, men faller igjennom på liking hvor den engasjerer flere negativt enn positivt, sier analysesjef Håvard Ose i Mediacom.

Coca-Cola tok en pause fra all markedsføring da koronakrisen inntraff for fullt i mars. I august var de tilbake på lufta med en global kampanje med den britiske samtidspoeten og rapperen George the Poet er stjernen av den nye kampanjen, kalt «Open like never before».  

- Det at kampanjen treffer best i en yngre målgruppe som ikke ser på TV i like stor grad mener vi er viktig, sier kommunikasjonsdirektør Frida Keane i Coca-Cola.

Keane forteller at dette er en profilbyggende kampanje som skal vise at merkevaren står for noe mer enn kun produktet.

- Det er viktig for oss å fortelle disse historiene, hvor kortsiktige målinger basert på én mediekanal ikke gir det fulle bildet, fortsetter hun.

Les mer: Coca-Cola gjør reklame-comeback etter koronakrisen

Se filmen her:

Statkraft sliter med oppmerksomheten

Statkraft har satt i gang sin største reklamekampanje noensinne med den påkostede filmen «Framtiden bestemmer».

Filmen har gått med høyt trykk sammenlignet med de andre filmene i målingen, men er «kun» nummer fire på oppmerksomhet. Det er svakt sett opp mot eksponeringen, mener analysesjef Håvard Ose i Mediacom.

- Filmen er med det blant filmene som leverer minst effektiv oppmerksomhet i denne runden til tross for at den også likes godt, særlig blant kvinner hvor den topper sammen med Aftenposten, sier han.

Les også: Statkraft sliter med kjennskapen: - Vi har ikke snakket høyt i media på flere år

Extra mye oppmerksomhet:

Coop Extra og Aftenposten topper listen over filmene som har skapt mest oppmerksomhet. Statkraft er nummer fire på listen og det er lavt sett opp mot trykket filmen har hatt, mener analysesjef i Mediacom.

Aftenposten best likt på Reklamebørsen - Coca-Colas koronafilm faller gjennom